Ieri s-a lansat oficial Dacia Spring și cred că nu există site de pe internetul românesc să nu fi scris despre asta, ceea ce e bine și probabil că ați aflat deja despre prima mașină electrică sub brand românesc. Însă haideți să discutam altceva acum: despre încărcare.
Am scris despre lansare și toate detaliile despre mașină ieri pe ArenaIT. Am mai vorbit despre ea și aici pe Electromobilitate, spunând că este o veste bună pentru programul Rabla Plus.
Acum să vorbim despre un subiect foarte interesant: încărcarea. Dacia Spring va avea o baterie cu o capacitate netă de 26.8 kWh. Ați putea spune că e mică, dar nu uitați că primul Zoe avea 22 kWh. Cu acești 26.8 kWh Dacia promite o autonomie între 225 km și 295 km (WLTP City) – pe cea din urmă nu cred că o să o vedem.
Toată comunitatea de electromobiliști, inclusiv eu, se aștepta ca pe Dacia Spring să vedem un AC onboard charger de 22 kW, cum e pe Zoe, și fără încărcare rapidă. Ar fi fost o variantă perfecta nu doar pentru România, ci pentru toată Europa pentru că stațiile Type 2 sunt cele mai răspândite.
Din păcate, Renault a decis să pună un încărcător la bord de doar 6.6 kW (monofazic) și, ca opțional, se poate opta pentru încărcare rapidă pe curent continuu (port CCS) cu o putere maximă de 30 kW.
Cu siguranță varianta aleasă de Renault e mai profitabilă pentru ei, un onboard charger de 6.6 kW fiind mult mai ieftin decât unul de 22 kW, astlfel putând să țină jos și prețul mașinii. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, vor mai putea face niște bani din taxarea opțională a încărcării „rapide”, de care de altfel nu aveai nevoie dacă puneau direct 22 kW.
În același timp, sunt absolut convins că acel încărcător de 22 kW, prezent deja pe mașinile Renault Zoe încă de la lansare, deci de mai bine de 8 ani, și-a amortizat costurile de dezvoltare iar costul de producție este unul mic pentru Renault. Ca atare, puteau să-l pună pe Dacia Spring.
Dar să vedem și partea bună pentru proprietarii de Zoe: vor putea în continuare să încarce nestingheriți la stațiile AC de 22 kW iar taximetriștii și uberiștii (care nu au Zoe) se vor înghesui în continuare pe CCS. De ce spun asta? Pentu că Dacia Spring va fi o mașină folosită foarte mult și pentru ride-sharing sau taxi, așa că mă aștept să se umple țara și stațiile de încărcare de ele.
Nascut in 1989, profesionist in tehnologii IT avand o experienta de peste 10 ani in spate. In prezent conduc o echipa de dezvoltare software in cadrul unei multinationale.
In 2006 am pornit ceea ce se numeste ArenaIT, un blog de tehnologie dezvoltat din pasiune. In tot acesti ani de activitate, blogul a ajuns sa fie un reper in domeniul tehnologiei pe internetul romanesc si este proiectul care ma defineste pe mine ca persoana in online.
Recent am devenit tot mai interesat de ecologie, energie regenerabila si, in acelasi timp, de masini electrice si de aceea am inceput promovarea si testarea acestora pe ArenaIT. Asa l-am cunoscut pe Dan Boboescu, parintele Electromobilitate, un proiect care mi s-a parut inca de la inceput ca fiind unul nobil si caruia mi-as dori sa ma alatur, ceea ce s-a si intamplat.
Cum zicea Dem Rădulescu, în seria BD-urilor ? „Cu sufletul la gură v-am așteptat !”
Deci, după ce Dan Boboescu m-a virusat cu Ioniq, abia am așteptat detaliile Dacia Spring.
Sper ca toamnă anului viitor să reușesc să intru în posesia mașinii.
Aștept și varianta finanțării din partea Dacia !
Aveți vreo inf despre răcirea bateriei ?Daca nu are deloc va pierde mult din capacitate de la un an la altul,mai ales daca va fi folosita intens de profesioniști,care o vor încărca doar rapid.Se știe că la temp extreme frig/cald și cu multe încărcări rapide le deterioram rapid….Adică pot să piardă și 10% pe an…Fiind o autonomie modestă daca pierde 30% după 3 ani vor avea mari pbl în garanție cei de la Renault…Garanția ar fi 8 ani dar depinde ce prevede.Daca ai 200 km reali și rămâi cu 140 după 3 ani,în condiții favorabile de mediu,înseamnă că iarna ramai cu 70 km.Inacceptabil chiar și pt cel mai puțin pretențios utilizator casnic…
Buna Cris, informația nu este direct despre Dacia Spring, dar modelul Renault K-ZE, care se comercializează în China începând din 2019 și pe care se bazează Spring, are răcire cu aer. Faptul ca Spring va avea o variantă pentru transport mărfuri, împreună cu garanția de 8 ani este o asigurare că Renault a testat modelul în condiții de utilizare extremă și a acumulat multă experiență în China cu K-ZE.
Dacia Spring nu poate fi folosita in taximetrie si nici in ridesharing, este prevazuta cu doar 4 locuri. Zoe de exemplu are 5 locuri,desi cred ca e mai mica. Bravo Dacia!
@Radu https://www.reddit.com/r/Renault/comments/l3mv4l/dacia_spring_pictured_next_to_renault_zoe/
Ghici ciuperca care e Zoe si care e Spring? 🙂