Cu Kona la munte

Introducere

In urma cu trei saptamani scriam despre cum s-a alăturat Titus echipei Kona, formând cel mai numeros grup de proprietari, ce împărtășesc săptămânal informații despre experiența cu acest model electric foarte îndrăgit, în primul rând pentru autonomia mare.

Pe lângă drumurile zilnice din Sibiu, unde parcarea este gratuita pentru vehicule electrice și câteva excursii în împrejurimi, Titus a pornit într-o călătorie mai lungă, cu care își face debutul de autor pe blogul nostru dedicat tuturor electromobiliștilor.

O excursie mai lungă

Am vrut să văd cât ține bateria într-o excursie mai lungă fără autostradă și am făcut pe aplicația https://abetterrouteplanner.com/ următorul traseu: Sibiu, Bran, Cheile Grădiștei, Curtea de Argeș, Sibiu.

Aplicația îmi spunea că dacă plec cu 100% nu am nevoie de încărcare, iar dacă plec cu 95% am nevoie de o încărcare în Râmnicu Vâlcea de 6 minute. Așa că am făcut „plinul” și dacă era cazul opream în Vâlcea.

Am plecat spre Bran dimineața pe la ora 9 și era destul de cald spre 20 grade. Tot drumul am avut climatizarea pornită. După aproape trei ore am ajuns la Bran și când am văzut câtă lume era, nu am mai vizitat castelul dar am cumpărat un langoș cu smântână, cașcaval și usturoi (nu am avut reclamații în mașină) și un kurtos kolacs, toate foarte bune! (locatia aici)

După jumătate de oră am plecat spre Cheile Grădiștei și am urcat până sus în stațiune. Foarte frumos, dar și aici foarte multă lume. Am făcut o plimbare, după care am plecat spre Curtea de Argeș. La coborâre am văzut un grafic nemaiîntâlnit până acuma, Clima 8% și Electronicele 92% și fără consum motor.

După 5 km am avut 0% consum la motor, era interesant dacă scria cu minus.

NOTA – imaginea este de la bordul TM 3, pe o coborâre asemănătoare cu cea descrisă de Titus

Traseul:

Până la următoarea destinație trebuia sa facem 114 km iar când am ajuns in Curtea de Argeș după autonomia rămasă a reieșit că am făcut numai 66 km. Pe acest drum am oprit în acest loc pentru ca era o priveliște superbă:

Dar daca te uitai lângă tine arata așa:

Nu înțeleg cum au reușit să arunce atâta gunoi într-un vârf de munte, cine a mers cu mașina până acolo numai să arunce gunoiul?

În Curtea de Argeș ne-am plimbat și am mâncat la o terasa. Drumul spre Râmnicu Vâlcea a fost foarte rău. Din Râmnicu Vâlcea drumul a devenit bun și pe Valea Oltului este o porțiune cu asfalt nou și liniat impecabil. A fost prima data când am folosit farurile pe faza lunga și am fost foarte încântat să vad ce bine schimba cu faza scurta când era cazul (la Skoda din 2006 nu aveam așa ceva, știu ca este o dotare comuna acuma).

Mașina s-a comportat foarte bine, de consum am numai cuvinte de laudă. Am făcut 430 km și am mai rămas cu 132 km autonomie (25%).

Comparație între aplicația abetterrouteplanner si consumul de pe mașină:

TraseuABRP SoCSoCABRP DistanțaDistanțaKm pe bordDirerența Punct A- Punct BABRP DurataDurata
Sibiu99%100%  465  
Bran, Brasov62%68%157 km1593161492 h 18 min2h 50 min
Cheile Gradiștei Fundata55%62%15 km142882829 min29 min
Curtea de Argeș40%48%102 km114222662 h 46 min2h 47 min
Râmnicu Vâlcea33% 41 km   56 min
Sibiu15%25%103 km142132901h 43 min2h 27 min
   388 km429 km  8 h 13 min8h 33 min

Între Curtea de Argeș și Sibiu am scos cel mai bun consum.

O coborâre mai „abruptă” și o urcare lungă și lină.

Curtea de Argeș: 433 m

Maxim: 550 m

Râmnicu Vâlcea (minim): 230 m

Sibiu: 410 m

Traseu:

4 Responses

 1. Dan Te. spune:

  Pentru colegii electromobiliști din Sibiu, puteți vă rog spune pe scurt pașii pentru a obține abonamentul de parcare?

 2. Esan Titus spune:

  Am fost la sediul SPADPP din Piata Mica unde am completat o cerere si am mai atasat o poza la talon si la buletin.

  mai jos este ce am primit de pe Sibiu.ro cand am intrebat cum sa procedez:

  „Bună ziua. Prin H.C.L. Sibiu nr.3/2020 art.1 ”Se aprobă scutirea de la plata taxei de parcare în toate parcările publice stradale din municipiul Sibiu pentru autovehiculele propulsate 100% electric ale persoanelor fizice sau juridice cu domiciliul sau sediul în Municipiul Sibiu, înscrise în certificatul autovehiculului ca proprietar sau utilizator în cazul în care autovehiculul se află în perioada contractului de leasing. Pentru încheierea unui abonament pentru auto electrice vă rugăm să vă prezentați la sediul SPADPP (detalii program și adresă pe http://www.spadpp.sibiu.ro). O zi bună!”

 3. Cristian spune:

  La ABRP ai lasat la 175Wh/km @110 km/h? Ala era pus standard.

 4. Esan Titus spune:

  Am pus 160 @110 km/h, sa ajung cu 10% SoC, degradare baterie 5%, viteza maxima 130km/h, extra 100 kg 🙂 si sa poata ajunta viteza. Nu mai stiu care au fost modificate fata de standard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.