O dimineață răcoroasă cu Nissan Leaf

Aventura mea cu Leaf-ul continuă odată cu trecerea timpului, iar acum întâmpin primul sezon răcoros cu mașina electrică, cu foarte multă curiozitate. Deși o mașină pionieră în domeniu la momentul lansării, Leaf-ul are minusurile ei, care în prezent par de neconceput, ținând cont de evoluția tehnologiei și de concurența existentă pe piață. Iar cel mai mare minus este lipsa managementului termic al bateriei.

Începutul de noiembrie a venit în zona București cu temperaturi normale de toamnă târzie, noaptea tatonând pragul de zero grade Celsius. Deoarece eram foarte curios de cum se va prezenta mașina electrică în perioada rece, am urmărit comportamentul bateriei în aceste condiții.

Nissan Leaf într-o dimineață cu 2 grade Celsius

Programul Leaf-ului în fiecare dimineață începe la ora 7:15, când este programată preîncălzirea habitaclului, cu targetul de a aduce temperatura la 20 de grade. Timp de 15 minute, această procedură „trezește” bateria și face treaba pe care în trecut o făceam eu cu racleta :).

Nissan Leaf pregătit de plecare

Urcarea noastră în mașină ar trebui să fie în jurul orei 7:30. Când văd că nu reușim să ajungem la timp, mai pornesc din aplicație încălzirea habitaclului încă 15 minute, pentru a nu pierde munca depusă până atunci cu pregătirea mașinii. Acesta a fost și cazul în dimineața acestui articol. La deschiderea aplicației, bateria arăta SoC 66%. Am pornit încălzirea și în maxim 10 minute am ajuns la mașină, fericiți de condițiile găsite în interior.

Traseul dimineții

După cum se vede și în poza de mai sus, lungimea traseului casă-școală-casă este de aproximativ 7,6 km, parcurs în 20 de minute. La jumătatea traseului, când am lăsat copilul la școală, am făcut o poză bordului, unde am observat că SoC scăzuse până la 62%, 4 procente fiind consumate cu preîncălzirea habitaclului și în primii 3 km parcurși.

62% SoC

Până la destinația finală nu a mai durat mult: 3 km, în 11 minute. Am ajuns cu bateria la SoC 60%.

60% SoC

Cum era de așteptat, bateria nu și-a ridicat temperatura în acest drum scurt, randamentul acesteia fiind pe măsură.

Temperatura bateriei după 7,6 km parcurși la 2 grade Celsius

Statistica acestei mici deplasări dintr-o dimineață răcoroasă este următoarea: consum 20,3 kWh/100 km și o scădere de 6% din baterie. Energia consumată în această dimineață a fost de 1,55 kWh.

Pentru un cost mediu de 2,15 lei/kWh, costul confortului (preîncălzirea mașinii) și al deplasării a fost 3,30 lei. Not bad!

Statistică deplasare 7,6 km, la 2 grade Celsius

În așteptarea zilelor cu adevărat friguroase, cu temperaturi sub -10 grade Celsius (dacă vor mai fi…), încep să-mi fac o idee despre comportamentul bateriei sub presiunea frigului. Se pare că doar „chimia” din celule nu este suficientă, fiind nevoie de un management termic al bateriei. Promit să revin în perioada următoare cu mai multe informații și date legate de Nissan Leaf.

Confortul și prețul sunt motivele pentru care prefer mașina electrică, în detrimentul mașinii termice pe care încă o deținem în familie. Cu o mașină electrică, poluarea este un factor foarte important care dispare din „nasul” copiilor, mai ales acum când vremea s-a răcit și mașinile staționează cu motoarele pornite, în așteptarea lor la școli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.