Introducere
Așa cum ați văzut în media, weekendul trecut (20-21 aprilie) am participat la a 5-a ediție ElectRoMania desfăsurată la Reșița și Caransebeș.
În rândurile de mai jos, nu foarte multe, voi descrie cum a fost evenimentul văzut din perspectiva mea de la plecarea de acasă de vineri și până la întoarcerea de duminică.
București – Craiova – Reșița
Plecarea, pentru că ne doream să nu ne grăbim, să nu ne trezim de dimineață și nici să întârziem, am ales să o facem de vineri.
Așa că la ora 9:00 am plecat la drum cu ID.3-ul încărcat la 100%.
Bine, 100% era inițial, dar până am cărat bagajele și am pregatit totul de plecare, am scăzut la 99%.
Asta nu m-a oprit să merg exact cum aș fi mers și cu termica, 130 km/h pe A1, 120 km/h pe DEX12 și cu traficul în restul traseului.
Am avut o singură încărcare, la Craiova, la stația ElDrive din parcarea Plus Aqua SPA, încărcare care a durat 42 min, timp în care am mers la benzinaria Mol de lângă pentru un sandviș și cafea.
Din păcate din stație am reușit să încarc cu 100 kW, deloc deranjant, însă am rămas ușor surprins că stația era marcată în aplicație având 180 kW.
După o oprire la Drobeta pentru a servi prânzul, am ajuns la destinația din Reșița Residence cu un respectabil 24%. Îmi dau seama că puteam reduce cu 10 min durata de încărcare, dacă știam că nu voi avea nevoie de atâta baterie.
515 km cu un consum mediu de 15.2 kWh/100km.
Reșița 2024
În Reșița multe s-au schimbat de la ultima vizită din 2022.
Din păcate străzile erau ca după război, dar se anunță o mare revenire a infrastructurii în perioada următoare.
Altminteri, orașul nu mai are gloria de altădată, dar să fiu sincer, sper să nu fie transformat într-un oraș exclusiv turistic.
Stațiile de încărcare, care au fost gratuite până de curând, acum au un tarif unic de 1.1 lei/kWh (AC/DC), iar aplicația de pornire este EvGo Smart Charge.
Prețul de 1.1 lei/kWh este corect și foarte atractiv pentru cei din localitate. Cu puțin noroc e mai convenabil decât încărcarea de acasă.
Abia aștept să văd străzile asfaltate și tramvaiul funcțional, sigur imaginea nu va mai fi așa dezolantă.
Toate încărcările din Reșița au fost de 68 lei pentru aproximativ 62 kWh.
Caransebeș 2024
În Caransebeș nu am fost în ultimii ani, iar din păcate nici de data asta nu am reușit să vedem mare lucru, fiind mai mult pe fugă din loc în loc.
Altfel, pare un oraș liniștit, curat, iar centrul pietonal decent amenajat.
Nu am verificat stațiile din zonă și nici nu am vizitat altceva în afară de locul de întâlnire din centru, dar ne propunem să ne întoarcem în viitor.
Reșița – Craiova – București
Drumul de întoarcere a fost același ca cel de la venire: Reșița – Craiova – București.
Până la Craiova am mers cu traficul, iar încărcarea am făcut-o la stațiile Tesla. Am ales Tesla pentru că voiam să fiu sigur că voi găsi stația disponibilă, stația de la ElDrive având doi conectori CCS, deci aveam sanse să găsesc stația ocupată.
Cum nu am povestit nimic picant, vine momentul acum.
La stațiile Tesla, unde m-am întâlnit cu Alex (Sabareni), Andu (București) și Cristi (Brasov), le arătam cum am găsit soluția perfectă pentru a folosi încărcătoarele, dar fără să ocup două locuri, fiind portul pe partea dreaptă a mașinii (și cu pe stânga așa cum are Tesla). Imaginea din poza de mai jos.
Well, nu mai aveam mult de încărcat în Craiova și în timp ce schimbam două vorbe cu Cristi, un tată și un fiu, puși pe scandal că ocup ”două locuri de parcare”, tatăl soferului amenintând că mă bate și pe mine și pe Cristi (cumva de unul singur). Acum, nu mă întelegeți greșit, nu sunt adeptul batăii de niciun fel, dar domnul (păstrez un vocabular decent) era inconștient.
Cristi a aplanat conflictul făcându-i pe indivizi să înteleagă pe un ton extrem de calm că nu se poate încărca altfel din cauza cablului scurt. Într-un final ”au înteles”.
După o încărcare până la 93-94%, am decis să pornim spre casă, tot cu 120 km/h pe DEX12 și 130 km/h pe A1, iar spre surprinderea mea, am ajuns acasă cu 8% baterie.
519 km cu un consum mediu de 15.0 kWh/100km – foarte apropiat de consumul din prima zi.
Concluzii
Ei bine, după aproape 3ani și jumătate, ID.3-ul se ține bine. Au schimbat ceva în gestionarea motorului astfel că am reușit să parcurg aproape 200 km în regim de autostradă cu cel mult 90%, ceva ce nu sunt sigur că reușeam nici când era mașina (și bateria) nouă.
Când vine vorba de eveniment, am rămas puțin surprins că nu au mai fost atât de mulți locuitori interesați de mașinile electrice. Aici discuția poate fi extrem de complexă: e posibil să nu fi fost informați de eveniment, mașinile electrice să fi devenit niște mașini ca oricare altele, sau ne-am făcut treaba bine, iar informațiile sunt suficiente.
Cu siguranță adevărul este undeva la mijloc.
Cei 20 de studenți, care ne-au insoțit la deplasarea până la Brebu, cu siguranță au învățat câte ceva, dar mai mult mi-aș dori să citesc un articol scris chiar de unul din ei.
Iar NIO eT5 va pune multă presiune în special pe producătorii tradiționali de autovehicule.
După cum arată și imaginea de mai jos, am trecut de 80.000 km, așa că în săptămânile următoare voi face un test de capacitate, sperând să mai găsesc 50 kWh disponibili.
Să ne auzim cu bine!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.