Bilanț după 10.000 km cu cel de-al doilea VW ID.3

Introducere

Pentru iubitorii de cifre, bilanțul participării lui Cosmin (ID.3, București) la proiectul Electromobilitate are două capitole și un numitor comun:

  • Primul, desfășurat între ianurie 2021 și septembrie 2022, s-a încheiat odată cu vânzarea primului ID.3, dupa 37.911 km monitorizați săptămânal, consum mediu 19 kWh/100km.
  • Al doilea, în curs de derulare tot cu un ID.3, varianta facelift, a demarat în octombrie 2023 și până în prezent am înregistrat 9.884 km, cu un consum mediu de 18.2 kWh/100km.

Cosmin relatează în continuare despre ultimii 10.000 km parcurși cu cea de-a treia mașină electrică (prima fiind un Renault ZOE), iar punctul de vedere al economistului aduce întotdeauna o perspectivă inedită.

Bilanț după 10.000 km cu al doilea VW ID.3

Am reușit să ajung la evenimentul de la Reșița pentru câteva ore. A fost un drum lung, ad-hoc, făcut dus-întors în aceeași zi, dar a fost plăcut de condus și m-am simțit foarte bine în compania colegilor de proiect, asa că a meritat din plin.

Nu pot raporta o optimizare a consumului la drum lung pe vreme caldă, așa cum s-a văzut la ceilalți colegi cu ID3, dar nu mă surprinde, deoarece am mers cu suporții de bicicletă de pe plafon.

Am depășit pragul de 10.000 Km la bord cu noul ID.3 după șase luni, așa că mi s-a parut o ocazie bună să prezint o statistică acumulata în acest timp:

  • distanța: 10.451 km
  • consum mediu: 18.13 kWh/100km
  • cost: 2.124 RON
  • cost/100 km: 20.3 RON/100km
  • timp total de asteptare la stații de încărcare: 6 ore și 12 minute.

Până acum cazul meu de utilizare a presupus mai puține drumuri de peste 250 km și mai multe deplasări prin oraș și împrejurimi.

Am încărcat 84% din energia electrică la stații lente și 16% la stații rapide, deși doar 75% din energie a fost încărcată acasă.

Diferența între 84% și 75% înseamnă că energia necesară deplasărilor de tranzit a venit în proporție de 64% de la stații rapide și 36% de la stații lente. Am plecat mai mereu de acasă cu bateria plină și am încărcat lent peste noapte la destinație, când mi-a fost cel mai comod.

Bateria are o degradare de minim 5%, maxim 8%. Nu pot calcula cu precizie foarte mare, deoarece încărcarea (multă) pe AC distorsionează datele raportate de Carscanner.

O degradare de 5% în jumătate de an și 10.000 km este mai mare decât aș vrea, dar mă așteptam la asta, având experiența de la primul ID3. După primele căteva luni se stabilizează pe la această valoare iar apoi avansează mult mai încet.

Pierderea de autonomie ar fi vreo 20 km WLTP, sau vreo 15 km reali, dar nu pot spune că se simte în realitate pentru că rareori utilizez plaja completă 100% – 0%.

La Reșița am mers pe ruta Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Orăștie – Caransebeș – Reșița și returul la fel. Stațiile rapide de pe acest traseu mi s-au părut amplasate bine, rețele suficient de variate și cu o putere rezonabilă. Am găsit mereu stații libere și funcționale.

Unele aplicații încă mai dau rateuri și trebuie în continuare răbdare, dar odată ce am setat contul de utilizator, aplicațiile rețelelor mai mari au mers destul de fluid și predictibil în scurtele mele interacțiuni.

Sunt necesare stații rapide pentru tranzit, dar dacă am de ales, prefer oricând încărcarea lentă la destinație. Totuși, stațiile lente de destinație mi se par în continuare semnificativ mai puține decât ar trebui. (Pe aceeasi tema articolul: Fast charger vs. destination charger – exemplul Gasthof Tirol, Văliug)

Dupa cum se vede în valorile de consum, cu mașina electrică merg normal, am menajat-o pentru a obține un consum mai mic doar în câteva ocazii iarna, atunci când nu aveam alternativă bună de încărcare pe traseu.

Prin oraș, mersul normal cu ID3 echivaleaza cu un mers mai alert cu Passat-ul. Pentru drumurile mai lungi de vacanță încă mai am alternativa pe benzină, care are beneficiul unui portbagaj mai încăpător și a unui rezervor mare, dar dezavantajul unui cost mai mare de utilizare.

M-aș descurca și cu ID.3 la drumuri foarte lungi (1000-1200 km dus), dar eu aș resimți un disconfort mai mare decât cel când merg cu Passat-ul pe același traseu.

Per total, ID.3 mi se pare o mașină suficient de simplă din punct de vedere mecanic, ieftină în  utilizare, versatilă, tehnologie suficient de actuală, potrivită pentru a fi vândută către mase mari de oameni.

Există opțiuni mai eficiente, mai ieftine, cu baterii mai mari, cu mai multă tehnologie, dar nu neapărat toate aceste atribute simultan.

Bateria de 58 kWh are niște limitări la drumuri foarte lungi, dar dezvoltarea rețelelor de încărcare rapidă pe drumuri de tranzit a scăzut acest disconfort. Una peste alta, față de octombrie 2023 când am cumpărat-o, ma simt și mai mulțumit de alegere.

Opinia mea despre mașină și despre experiența în utilizare este influențată și de prețul de achiziție, care a fost mai mic decât o mașină comparabilă pe benzină (iau ca referință Golf 8 nou, configurat cu cutie automată și dotări asemănătoare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.