VW ID.3 și concurența – test drive cu MG4 și MG ZS

Cuvinte de început

Așa cum veți vedea din datele stânse de noi, echipa ID.3, în săptămâna 6 din 2024, avem niște valori bune de consum.
Aceste valori nu sunt întâmplătoare și nici noi nu am mers mai economic, ci este pur și simplu o caracteristica a ID.3, fiind din păcate destul de dependent de temperatura exterioară.
Spun din păcate pentru că într-un fel, face un deserviciu mașinilor electrice care își păstrează un consum ceva mai bun chiar și în sezonul rece: Model 3, clasicul Ioniq și Kona prima generatie.
Așa cum știți, vă prezint datele din ambele perspective, ID.3-ul nu e o mașină mică, ci din contra, spațiul interior e cu adevărat generos pentru un hatchback care la spațiul interior este similar cu un Golf Plus sau Passat.

Tot în această săptămână am fost la un test drive cu MG4 și MG ZS EV. La sfârșit puteți vedea părerea mea umilă despre MG4, mașina care va concura cu ID.3 și Megane E-tech din plin.

Datele echipei

Echipa ID.3 a parcurs în perioada 5-11 februarie 1648 km cu un consum mediu de 15.3 kWh/100km.

Pe grafic, veți vedea cum și curba filtrată se îndreaptă spre consumul de primăvară, după câteva săptămâni cu valori maxime mai mari ca anul trecut.

Marcel (CJ)

Datele săptămânii 5-11.02 mai jos:

 • Distanță parcursă: 802 km,
 • Consum mediu: 14.5 kWh/100 km,
 • Încărcare: 112 kWh
  • 3xAC 74.5 kWh
  • 1xDC 38,3 kWh
 • Cost încărcare: 0 ron.

Alte cheltuieli: am cumpărat filtrul de habitaclu marca Bosch, preț 160 ron, pe care îl voi monta peste 1500 km. 

Vremea frumoasă se vede si în consum, temperaturile de 15 grade cu plus și consumul la drum lung scade spre 12-13 kWh/100 km (sub valorile specificate de prodcător). 

Temperatura în baterie ajunge spre 15-18 grade, iar astfel puterea de încărcare creste pe CCS, obținând un consum de energie redus pentru a ajunge la temperatura optimă de încărcare (undeva în jurul valorii de minim 23 grade C. 

Cosmin (B)

În perioada 5-11 februarie am urmatoarele date:

– distanța parcursă: 576 km,
– consum mediu: 16.7 kWh/100km,
– cost încărcare: 144 RON,
– timp petrecut la încărcare: 24 minute la o stație MOL Plugee de pe A1 București-Pitești.

 

În această săptămână a fost mai cald, iar după un drum lung am golit bateria intenționat, ca să observ cum se prezintă limitarea de putere.

 • La 0% și 0 Km autonomie afișată de mașină nu apăruse încă țestoasa galbenă. Așa că am verificat limitarea de putere cu pedala la podea și am văzut în CarScanner că deși bateria era goală, totuși se putea descărca cu 77 kW (aproximativ 100 cai putere, după ce am scădea niște pierderi la descărcare), moment în care am trezit la viață și țestoasa galbenă.

Bateria avea între 20 și 23 grade și în realitate nu era la 0%, ci la -1.08%.

Așa mai merge, măcar pe vreme mai caldă pot folosi liniștit toată plaja 100%-0% afișată de mașină și încă ceva din buffer.

Alexandru (B)

În săptămâna 5-11 februarie am parcurs 270 km cu un consum mediu de 14.4 kWh/100km.
Atât temperaturile ridicate pentru această perioadă, cât și setarea unei temperaturi relativ mici în climatizare au făcut ca cei 14.4 kWh/100km să fie confundați cu cei de primăvară/toamnă.

Săptămâna am încheiat-o cu o binevenită discuție cu Laurențiu (ID.4, CJ), drept urmare am făcut un cadru cu cele doua ID.-uri, ca de duminică seara.

Test drive MG4

Cum vă spuneam mai sus, în prima parte a zilei de duminică (11 feb) am fost la un test drive cu MG4 și ZS EV.

Cât am reușit să observ din cele (probabil) 30-40 min la volan, MG4 este o bună alternativă la ID.3, iar cu siguranță un ID.3 1st killer.

MG4 este mai confortabil, pe lângă suspensia setată astfel, și roțile pe 17” puneau umărul la confort, iar ținând cont de factorul economic, diametrul mai mic ajută și la găsirea unei alternative pentru anvelope ceva mai ieftine.

Design-ul pare mai aerodinamic, iar pe lângă eleronul din spate interesant, mai este și o grilă în bara față (pe modelele Exclusive), care se închide și deschide în funcție de necesarul de aer.

Fiind posesor de ID.3, nu puteam să nu fiu bucuros să simt niște butoane fizice pe volan, a fost super cool.

Altfel, multe caracteristici similare cu ale ID.3-ului: 150 kW puterea motorului, 130-140 kW puterea de încărcare, portbagajul cu același volum.

Sunt și câteva caracteristici care sunt inferioare la MG4 comparativ cu ID.3:

 • spațiul din spate ceva mai mic,
 • o reacție ceva mai slabă a mașinii la acționarea pedalei (cu toate că ID.3-ul cred ca are mai multă putere decât cei 150kW – conform pozei atasate),
 • revizia se face anual.

Dacă elementele ce țin de gust sunt 100% subiective și interpretabile, revizia din an în an este exagerată, în special pentru o mașină care a fost gândită EV de la început.

Referitor la revizie, am văzut pe canalul ECO Drive al lui Ciprian Cherciu, că MG ZS EV ar avea cele 7 revizii gratuite, dar voi reveni săptămâna viitoare să vorbesc din nou cu Mihai (agentul de vânzări) și să confirm dacă va fi valabilă mențiunea și pentru MG4.

Vă recomand să faceți un test drive cu Mihai de la Mit Motors Băneasa, dacă sunteți în zonă.

Varianta X-Power va fi disponibilă curând. Sunt curios să merg și cu acea versiune, sună foarte bine cei 435 CP și două motoare pe o caroserie de 1.8 tone.

O întrebare de final

Ce credeți, cu MG4 și Megane E-tech, ID.3-ul va mai fi ales de către cei care își doresc o mașină electrică?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.