Ghiocei în săptămâna #6?

Săptămâna #6 ne-a adus temperaturi de peste 18°C. O vreme primăvăratică în prima jumătate a lunii februarie ne spune ceva?

Suntem sătui să ni se spună despre schimbările climatice. Ni se închid receptorii, am ajuns la saturație. Toate semnele oferite de natură ne spun că suntem în primăvară. Mai are sens să spunem că ianuarie a fost cel mai cald an de când se fac măsurători? Nu e cazul, ne-am obișnuit deja!

Curg mai noi informările cum că ar trebui să ne relaxăm, e de la ciclul solar curent care e pe creștere. Da, ne așteptăm la un maxim anul viitor pentru ciclul curent solar. Dar, mă întreb eu, de ce ni se spune acum despre ciclurile solare? Brusc și dintr-odată avem primul ciclu solar care ne face probleme!

În articolul COP28, vârful de consum de combustibili fosili și mobilitatea electrică am atașat graficul alăturat.

Revin asupra lui și extrag din articol o sigură frază.

„De acum ~10.000 de ani până la începutul erei industriale am avut o concentrație de aproximativ 280 ppm CO2. Ultima raportare din mai 2022, ne spune că suntem la borna 421 ppm CO2. O creștere de 50% în nici 200 de ani!

Revoluția Cognitivă

Dar vom continua să dăm vina pe soare și pe ciclurile sale perfect normale, pentru că e o poveste rostogolită peste tot. Trebuie să fie adevărată dacă o găsim în orice colț al internetului, nu-i așa?

Yuval Noah Harari scrie în cartea sa, Sapiens – O scurtă istorie a omenirii, despre Revoluția Cognitivă. Îl definește ca un moment de cotitură. Un moment care ne-a propulsat de la mediocritate în vârful lanțului trofic.

Ne imaginăm, spunem povești, atragem parteneri și colaborăm în așa fel încât orice vietate de pe glob a ajuns să fie victimă sigură. Mega-prădătorul Homo Sapiens!

Continuăm să ne imaginăm și să spunem povești și astăzi. Eu vă manipulez spre o lume cu mai puține noxe și cu un aer mai respirabil! Vecinul vă manipulează că nu au nimic noxele mașinii pornite dimineața pentru a se încălzi mașina, la relanti nu are ce problemă să fie!

Am mai lăsat informații despre cum poluează mașina termică, mai las o dată pagina Părinți de Cireșari, pentru că e mai apropiată de povestea noastră.

Două povești, imaginate și redate pentru ca noi ceilalți să acționăm într-un fel sau altul. Astfel s-a construit societatea modernă, astfel s-a scris istorie sau cărțile cele mai venerate de noi toți. Vom alege dintre două căi, cu puține excepții, pe cea mai ușoară. Oricâte argumente va aduce cel care propune presupusa cale grea. Dar o fi ea cu adevărat grea?

Calea grea = ieșirea din zona de confort

Presupusa cale grea este calea mai puțin obișnuită. E ceva cu ce nu suntem obișnuiți. Timp de sute de ani s-a înșurubat ideea că petrolul e CALEA! Ei bine, există și contra-argumente, iar cel mai bun e demonstrația ineficienței unui vehicul convențional sau cu motor termic (ICE) cum se spune:

De ce aș mai alege un astfel de motor? Doar pentru că folosește vecinul? Să mai amintim de poluarea directă? De Dieselgate?

Ar trebui să fie suficient! Cred că trebuie să fim critici cu fiecare din cele două povești imaginate mai sus. Să studiem, să căutăm argumentele noastre pro și contra, iar la final să luăm decizii pentru viitor. Și nu vorbim aici doar de viitorul nostru…

Săptămâna #6

O săptămână de primăvară. Se vede impactul în consumul raportat de colegi. 15 kWh/100km este media ponderată pentru săptămâna #6.

Echipa a parcurs 2.538 km, fiecare după necesități. Mai jos vom vedea în unele situații și contextul în care s-au parcurs distanțele.

Săptămâna trecută ne-a prezentat temperaturi între 0°C și 18°C, mașina a dat aer răcoros, chiar trecând de pe caldură pe rece.

Astfel, consumul konițelor se vede în graficul consumului mediu săptămânal. Majoritatea colegilor sunt grupați în jurul valorilor de 14-15 kWh/100km. Anul trecut săptămâna #6 se prezenta cu 18.3 kWh/100km și o medie de temperatură de -1°C.

Valoarea de 22.1 kWh/100km a fost o întâmplare, drumurile scurte spunându-și amprenta pe graficul domeniului de consum de săptămâna trecută. Revenim la normal în săptămâna #6 de raportare, după cum se vede.

Titus (SB)

Săptămâna 05-11.02:

 • distanță: 39.3 km
 • consum mediu: 17,1 kWh/100km
 • cost: 0 ron

Daniel (CJ)

În săptămâna 5-11 februarie pentru Kona avem următoarele date:

 • 294 km parcurși
 • consum mediu: 15.5 kWh/100 km
 • cost încărcări: 0 lei
 • 58 kWh încărcați acasă.
 • viteza medie aproximativ 42km/h

Florinel (TM)

Raportul săptămânii:

 • distanță parcursă: 215.1 km
 • consum mediu: 13.7 kwh / 100 km

Gabriel (MS)

Săptămâna #6 a arătat așa:

 • Distanță parcursă: 331.1 km
 • Consumul mediu: 14.3 kWh/100 km
 • Încărcare: încărcat acasă, Hidroelectrica

Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:

 • Naveta: Luni – Vineri
 • În weekend doar învârtit prin oraș

George (DB)

Am început săptămâna cu 6391 km în bord și am încheiat-o cu 6541 km. Am parcurs 150 km în regim urban. Consum mediu: 15,8 kWh/100 km.

Am încărcat în această săptămână 15 kWh din panourile fotovoltaice, cost 0.

În această săptămână am reușit să instalez o stație de încărcare pentru mașină. Am optat pentru o stație Lektri.co pentru că are o facilitate de a lucra în tandem cu panourile fotovoltaice. În acest fel, toată energia produsă în exces de panouri e folosită pentru încărcarea mașinii, nemaifiind nevoie să o livrez aproape gratis în rețea.

Marius (CS)

Săptămâna #7 (5–11 februarie 2024)

Toate încărcările gratuite la stațiile primăriei Reșița. Consum 15,4 kWh/100km. Distanța parcursă 725,9 km.

Crescând temperaturile și folosind mai rar încălzirea mașini a scăzut și consumul.

Dani (AR)

Pentru „Kokoana” in saptamana #6 am inregistrat:

 • Km parcurși: 783,2 km
 • Consum mediu: 14.8 kWh/100km
 • Cost încărcare: 0
 • Temperaturi apropiate de 6 gr.

Naveta Arad – Oradea și aproximativ 10% urban. În rest, nu sunt alte probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.