De ce am renunțat la mașina electrică după 2 ani de utilizare zilnică și ce înlocuitor i-am găsit

Introducere

Într-un articol intitulat De ce mașinile electrice nu sunt pentru toată lumea din februarie 2021, Darius (TM) împărtășea părțile mai puțin plăcute ale experienței cu Renault Zoe, în condițiile dependenței de stațiile publice de încărcare.

Colegii cu modele bazate pe platforma MEB a grupului VW au descris amănunțit problemele avute cu softul, iar cei cu modele produse de Stellantis (Peugeot și Opel) și-au depănat seria de intervenții în service în perioada de garanție. Nici Zoe nu a fost lipsită de probleme, Ciprian (SV) nimerind un exemplar mai buclucaș, iar Konele trecute de 100.000 km și-au semnalat vârsta cu înlocuiri de reductoare, în două cazuri din trei exemplare.

Tesla nu face excepție de la critica cuvenită pentru phantom breaking, după instalarea funcției Autopilot, sau a duratei mari de livrare a pieselor de schimb. Service-ul rămâne punctul slab din întreaga experiență bună oferită la achiziție, condus și mai ales încărcare. Faptul că nu se bazează pe intermediari, dealerii tradiționali fiind obișnuiți să câștige din întreținere curentă (schimburi de ulei, filtre, bujii filtre, etc.) și par să urască tot ce este electric (la Timișoara am fost întâmpinat în service cu: „voi ăștia cu electricele ne luați pâinea de la gură”) este un plus.

In concluzie, deși iubim mașinile electrice pentru eficiență, simplitatea condusului, liniște și performanțele dinamice, am întâmpinat aspecte mai puțin plăcute în conviețuirea de zi cu zi. Între cei 52 de participanți la proiectul Electromobilitate, au fost numeroase cazuri în care un model mai buclucaș a fost schimbat cu altul mai promițător sau mai performant, după cum sunt și colegi care au achiziționat a doua mașină, tot electrică.

Astăzi își face debutul pe blog un fost și probabil viitor electromobilist, pe care o serie de probleme legate de soft și service l-au determinat să renunțe după doi ani la Corsa. Opiniile exprimate aparțin autorului și nu coincid cu cele exprimate de majoritatea celor ce și-au depănat experiențele pe blog.

De ce am renunțat la mașina electrică după 2 ani de utilizare zilnică

Acum doi ani, am făcut pasul către o e-Corsa, după aproape 4 luni de cercetare a pieței și a tehnologiilor existente. Super entuziasmat, acasă mi-am montat o stație de 11 kW, având disponibilă puterea dar și opțiunea de încărcare a mașinii. Nu m-am bazat niciodată și nu mi-am făcut nici un calcul în baza stațiilor gratuite, eram fericit cu wallbox-ul de acasă, dar și cu stațiile de încărcare găsite în numeroasele drumuri din București către Tr. Severin sau Focșani.

Fericirea nu a durat prea mult, odată cu startul livrării modelului Spring de la Dacia a apărut și problema 1. Au vândut si vând multe mașini, însă, numărul stațiilor de încărcare nu a crescut proporțional cu vânzările de mașini. Am zis ok, renunț la încărcarea de la Kaufland pe cupoane și trec pe EnelX și Renovatio. Dar, în drumurile mele din țară și acolo găseam mai tot timpul 1-2 mașini ce așteptau la încărcat. Și, cele 30 min necesare pentru încărcare au ajuns la 60, cu toate că mașina învățase dintr-un update să țină curba de încărcare sus pentru mai mult timp.

Nu doresc nimănui sa experimenteze așteptarea încărcării unei Dacia Spring la -7 grade pe un CCS capabil de 70 kW (posesorul de Spring neavând nici o vină că există o singură stație).

Problema 2. Indiferent de producător, problemele software sunt multiple, rezolvările de multe ori  vin ca și un update beta, în care testerul ești chiar tu șoferul, indiferent de dorința ta.

Afirmația poate fi verificată atât pe grupurile posesorilor de diverse mărci, dar și din experiența personală.

Experiența personală  – update „Cross Carline – On Board Charger Software” făcut la service Opel cu absolut toate documentele în regulă, după câteva luni mașina dă eroare de tracțiune (din cauza OBC-ului în 99% din cazuri), mă întorc în service, iar pe platforma Opel acel update a fost șters fără nici o explicație din partea producătorului.

Problema 3. Service. La mai toți producătorii sunt probleme cu personalul și instruirea acestuia vis-a-vis de mașinile electrice; mă voi rezuma la experiența mea cu Opel.

La 5000 km și-a început cântecul un greiere în portiera șoferului. Service-urile din București le-am luat la rând, NIMENI nu a putut să rezolve situația. Ba am primit și o hârtie de la un service că zgomotele de rulare nu sunt acoperite de garanție și o mustrare zdravăna – „păi ce vrei dom`ne de banii ăștia … e o Corsa… „ . Din nefericire, situația nu a putut fi rezolvată nici contra cost, iar la 30.000 km am vândut mașina cu greierele aferent.

La ~14.000 km – update major – CONF 22.02, ce îmbunătățea toate sistemele mașinii…. după update camera de bord a mașinii a decedat… la fel si butonul de blocare geamuri spate. Camera a fost schimbată pe garanție după o lună, butonul a necesitat șase deplasări la service pentru a fi rezolvat (problema software). 

Mă opresc aici cu problema 3, nu își are rostul sau sensul de a continua. Ca și utilizator nu mă interesează faptul ca  problema e software/hardware a service-ului sau a producătorului – nu pot să vin la un recall și să plec cu alte probleme, consider în egală măsura vina atât a producătorului cât și service-ului ce duce mai departe incompetența.

Problema 4. Raportul preț/km. Odată cu înmulțirea problemelor, dar și majorarea prețului /kWh, m-am decis să fac un calcul unde mă aflu plătind în medie 2 lei/kWh, raportat la consumul unei mașini hibride. Și am început test-drive-urile cu hibride: Toyota- Yaris, Yaris Cross, Corolla (soția deja avea C-HR de la serviciu), Honda – Jazz și Jazz Crosstar, Mazda 2 hibrid, în general mașini în plaja 19-25 000 euro, cam cât o electrică după Rabla Plus. Și am avut surpriza vieții – consumuri de 2.8 – 4.3 l/100km. Socotind o medie de 2 lei/kWh și 7.4 lei litrul de benzină… tot acolo ajungi, dacă nu mai bine pe hibrid.

Știu, mulți vor spune, pe bună dreptate, panouri solare, acasă e 0.7 ron/kWh… preț care te poate ține 3-400 km maxim. Din păcate nu iți poți lua prețul plătit acasă cu tine în concediu sau la un drum mai lung, cum nici nu poți avea un consum mai bun de 15 kWh/100km la viteze de autostradă cu AC pornit pe o mașina de peste 1.5 tone.

Drept urmare am decis că nu mai vreau să stau la coadă la încărcat, că nu îmi mai planific drumul și nu mă mai enervez pe update-uri și rateuri de service din cauza lipsei de documentație sau incompetență.

Drept urmare, m-am oprit la Honda Jazz Crosstar din următoarele considerente:
– oferta unui dealer, mașina de reprezentanță cu 10.495 km și un preț competitiv

– garanție mai mare față de orice alt producător, 5 ani din bară în bară și 10 ani la sistemul hibrid fără limita de km,

– spațiul interior ENORM față de Corsa,

– a opțiunilor (mașina vine în România full în standard, pilot autoadaptiv ce funcționează la orice viteză, sistem de menținere a mașinii EXACT între benzi, sistem audio incredibil, ce se bate cu orice sistem standard, de pe ORICE Mercedes, AUDI, VW, wireless CarPlay și Android Auto… etc)

– consumul de …. 3.83 l/100km (la pompă) realizat de mine după o mini vacanță de 4 zile pe ruta Ploiești – București – Craiova – Tr Severin – Eșelnița – București (885 km).

Cu toții am simțit căldura excesivă din acest an și pe toți ne îngrijorează acest lucru. Nu consider că forțarea unui trend – mașini electrice – este o soluție;  acest trend poate fi eficient doar prin implicarea reală a statului în infrastructură, în înlăturarea mașinilor de tip locomotivă de pe străzi, nu în încurajarea vânzării unor produse beta prin programe guvernamentale.

Cu siguranță voi revenii la full-electric (că mi-a plăcut enorm) atunci când infrastructura va exista, atunci când Toyotei bZ4X nu îi vor mai cădea roțile, lui Renault Megane e-tech îi va funcționa fast-charge-ul în orice condiții, când fișierul Excel cu probleme de pe grupul VW ID.3 va fi gol, când colosul Tesla nu va mai frâna din senin, când la Volvo XC40 nu va mai intra apa la pedala de accelerație riscând accidente de senzație. În concluzie, atunci când se va termina cu incompetența crasă a producătorilor și lansarea de produse neterminate.

Știu, mulți nu veți fi de acord, însă lucrurile astea nu se spun de către Youtube-rii consacrați, se evită pe cât posibil probleme reale, probleme cu care te confrunți doar atunci când ești deja client de mașină electrică. Și faptul ca unii dintre voi nu veți fi de acord ne face să mergem mai departe, să evoluăm.

Tot ce am scris mai sus reprezintă strict experiența mea personală de posesor/șofer de mașină electrică.

26 Responses

  1. ed spune:

    Cercetez si eu subiectul masinilor electrice/HEV/PHEV de cateva luni de zile incercand sa inteleg ce masina s-ar potrivi nevoilor mele si cel mai important ce masina e mai ok in zilele astea. Sapand nitel mai serios am constatat ca review-urile de pe net sunt niste superficialitati groaznice… in cel mai bun caz au rol de prezentare a produsului in linii foarte mari…. de abia cand bagi nasul pe forumuri si grupuri incepi sa vezi adevaratele probleme si realitatea care nu e tocmai placuta. E trist si frustrant ca mai nimeni nu are curaj sa deranjeze firmele producatoare si sa verse in presa problemele reale pe care le au masinile acestea… cele mai multe sunt legate de soft cu care toate au foarte mult de furca. Sunt multi oameni in afara tarii care primesc o masina niste luni bune pentru un review si tot nu-s in stare sa spuna si punctele negative… sau spun dar asa… cu jumatate de gura dar de cele mai multe ori mint prin omisiune. Ma bucur ca au avut curaj sa scoti in evidenta si partile negative ale experiente… din pacate pe aici citesc mult prea multe articole extrem de entuziasmate despre cat de bune sunt masinile electrice si cat de praf sunt cele hibride de pilda. E inteleg entuziastmul dat totusi trebuie si el temperat nitel. Cat despre incarcatoare… e trist de tot ce se intampla… in zona in care locuriesc eu… pe o raza de 3km nu exista decat 1 singur incarcator rapid… si in ultimii 4 ani n-au fost in stare sa adauge nici unul… z e r o. Nici nu ma mir ca o sa fie din ce in ce mai greu cu incarcatul mai ales ca-s numai blocuri in zona si cam toti am depinde de acele incarcatoare rapide daca ar fi sa incepem sa ne cumparam masini electrice. Pe de alta parte ce incredere pot sa am eu cu PNRR-ul asta ca se lauda ca se vor face si drege daca vad constant ca la sectorul 1 se evita de luni de zile instalarea unor incarcatoare din bani UE… E foarte distractiv in schimb cum suntem impinsi spre electrice dar infrastructura e praf si continua sa fie praf… cred ca oamenii care ne conduc isi imagineaza ca se incarca singure stand la soare…. Ma rog… ca la noi…

    • Cioclov Adrian spune:

      Salut ed,

      Masinile cu combustie au nevoie de Peco si Service. Peco gasesti, iar reprezentante cu mecanici priceputi … si asta pot spune ca gasesti.

      Masinile electrice au nevoie de statii de incarcare, service si update software. Statiile de incarcare in momentul cand pleci la un drum mai lung le gasesti doar daca te abati din traseul ideal, cu speranta de a functiona si a fi libera. Service-urile si-au trimis oameni la specializare la producator si … majoritatea au plecat sau nu i-a interesat sa invete ce povesteau la training. Update software – la mila producatorului.

      Mi-am dorit o masina cat mai simpla, cu baterie de ~50kW care sa se incarce cat mai repede si sa aiba macar racire activa a bateriei. Fara bling-bling, la un pret de aproximativ 25.000 euro dupa Rabla.
      Prin renuntarea la masina electrica m-am declarat invins deoarece nu am gasit o masina electrica care sa aibe macar 2 din cele 3 elemente fundamentale (statii de incarcare, service si update software).

      Numai bine!

    • Mihai spune:

      Sunt de acord in parte cu tine, lucrurile sunt perfectibile dar in primul rand ai ales prost. Opel ECorsa… sa fim seriosi. Daca aveau Tico/Matiz Electric probabil alegeai pe aia. Pe undeva povestesti despre masina noua ca are spatiu mai mare, pai orice masina are spatiu mai mare decat un Opel Corsa. Eu am acasa 3 masini, Suv Mercedes de 3L, toyota CHR si Tesla YLR. Intr adevar sunt mici probleme cu phantom break dar pot spune ca in peste 13k km facuti in mai outin de 7 luni, mi s a intamplat de 2 sau 3 ori. Mercedesul sta in garaj de aproape 7 luni. Ma gandesc sa l vand ca nu i mai vad rostul si oricum inapoi la termica nu ma mai intorc. Toyota e masina sotiei, este o masina decenta, dar departe de a putea fi comparabila cu Tesla.

  2. Gabi spune:

    Noi avem o Dacie Spring cumparata cu 8.000 euroi, si 99,9% din timp folosim „trotineta” electrica.
    Ce Opel, ce Kona, ce Tesla, Springul e masina absolut ideala pentru oras si o raza de 200km in jurul domiciliului.
    Te strecori in trafic cu ea, parchezi usor si pe jumatate de loc, consuma maxim 10 kWh/100km in oras vara, maxim 14 kWh/100km iarna, iar daca stai si la casa si ai incarcatorul de 16A nu ai nevoie nici de statiile publice, daca sunt ocupate.
    Incarcare acasa cam 50% din cazuri (abonament Hidroelectrica, 0,75 lei/kWh) si 50% gratuit la Kaufland.
    Costuri cam de 10 ori mai mici fata de fosila, amortizarea pretului de 8.000 euroi in maxim 5 ani.
    Mai pastram si o fosila (la propriu) de Logan pentru maxim 2 drumuri lungi pe an (pana cand or mari de 10 ori impozitul pentru ea), ii facem o asigurare pe o luna cand o folosim.

    • Cioclov Adrian spune:

      Salut Gabi,

      Spring-ul e o masina de oras excelenta daca ai nevoie de un mijloc de locomotie din punctul A in B. Lucrurile se complica insa in momentul in care masina electrica este unicul mijloc de deplasare, si locuiesti intr-un oras mare. Daca stai si la bloc… probabil e crunta situatia.

      Numai bine!

  3. Viorel O spune:

    Experienta unui om cu masina este importanta in sine si nu poate fi comentata usor de pe margine. Multumim pentru informatii! Totusi, asa cum spunea autorul, nu putem sa generalizam la toata lumea. Chiar daca exista utilizatori care au prezentat probleme grave pentru care nu mai tin masina electrica, totusi exista destui utilizatori care o folosesc fara probleme notabile.

    Cred ca masini cu probleme gasim peste tot: si in spectrul electric, dar si in cel hibrid sau fosil. Am auzit despre experiente negative peste tot, incluzand calitatea, service-ul sau softul. Am auzit probleme la Dacia Spring/Logan, dar si la Audi nou, cu pretentii. Am vazut pe net si masini de lux de peste 100’000 euro cu probleme, dar asta nu inseamna ca toate sunt la fel. Oricum, e normal ca la o masina noua, mai ales cele din primul an de fabricatie, sa fie probleme. Cu atat mai mult la masinile electrice, care sunt proiectate de la 0!

    Scenariile de utilizare conteaza foarte mult in alegerea unei masini electrice. Un mare plus pentru autor e ca a avut statie de 11kW acasa. Parerea mea de utilizator e ca daca nu poti incarca acasa sau la serviciu, atunci masina electrica nu e potrivita.

    Daca eu as fi fost in locul autorului, as fi scapat cu siguranta de masina si m-as fi reorientat. In schimb, eu am vandut a doua masina pe combustibil fosil, chiar daca avea putere mai mare Pur si simplu statea degeaba in garaj. Iar in locul ei am comandat o alta electrica pentru drum lung.

    1. Statii de incarcare
    Eu am facut 43’000km intr-un an si 3 luni, dar foarte rar am avut nevoie de statii de incarcare publice, si pe unde am umblat eu, rar am gasit statiile ocupate. Strategia mea de incarcare este 15-25min de mai multe ori sau cat de mult in pauza de amiaza cand mananc. In niciun caz nu ma las pe ultima statie de incarcare. Astfel, daca nu o gasesc o statie libera, pot merge lejer la a doua sau la a treia. Cel mai important: autonomia. Daca ai de incarcat foarte mult in tranzit la statii publice inseamna ori ca masina are autonomie prea mica ori ca masina electrica nu se potriveste pentru scenariul de utilizare, iar atunci trebuie luat in calcul o masina hibrida. Pornind de aici, sa vedeti cate nemultumiri vor fi in randul celor cu Spring care incearca sa forteze calatorii lungi in loc sa pastreze masina in oras si in zona de autonomie.

    Vorbeam ieri cu un vecin care are eGolf si imi zicea ce greu i-a fost cu masina la un drum Cluj-Iasi si retur. In doua minute mi-a zis ca a incarcat doar la statii gratuite care erau toate ocupate. La un drum in tranzit nu ma bazez pe nicio statie gratuita.

    Prin PNRR vor veni multe statii, dar as zice ca doar prin 2024-2025 ne vom bucura de ele din plin.

    2. Probleme software
    La ID.4 al meu au fost probleme de soft, dar n-am prins niciuna care sa nu-mi permita sa conduc masina. Evident, erorile de soft sunt enervante, dar le-am rezolvat de fiecare data cu o repornire de sistem. Cel mai grav a fost cand mi s-a dezactivat ACC-ul si nu aveam timp sa opresc sa-i fac restart cu deep sleep 5-10 minute.

    3. Service
    Service-ul la o masina electrica e foarte important, motiv pentru care am exclus Tesla din start. Desi am avut de schimbat parbrizul de doua ori si o mica reparatie cu inlocuire bara spate, n-am lasat masina in service mai mult de o zi sau doua.
    Sunt de accord ca persoanele consultant service sunt foarte slab pregatite pe masini electrice, dar ma gandesc ca se rezolva cu timpul si cu norocul de a trece cat mai rar pe acolo.

    4. Raportul pret/km.
    Asa cum ziceam la punctul 1, avand autonomie mare si potrivita pentru cazul meu de utilizare, din cei 43’000km doar aproximativ pentru 4’000km am incarcat in tranzit, restul fiind acasa sau gratuit in oras. Asadar, pentru cei 4000km am platit echivalent consum fosil 6L/100km. Restul de 39’000km au fost 70bani/kWh Hidroelectrica sau gratis in oras. Pe viitor, la cate drumuri am eu de facut (incluzand vacanta de vara in afara tarii 2000-3000km) nu ma va deranja sa platesc 6L/100km echivalent de combustibil fosil.

    • Cioclov Adrian spune:

      Salut Viorel,

      Iti voi raspunde punctual:
      1. statii de incarcare – hai in Bucuresti, Focsani, Tr Severin sa vezi ce inseamna lipsa de statii (cu bani) 🙂
      2. nici pe mine nu m-a lasat in strada masina, insa m-au lasat cei de la service pieton de cateva ori. si daca stam sa ne gandim cati bani costa masina… parca nu are voie sa chitaie absolut deloc
      3. la masinile din grupul Stelantis, update-urile se fac la service, nu au update-uri OTA. numara cate update-uri ai avut tu si gandeste-te ca te duci de fiecare data la service si pleci de acolo cu alte probleme la care nu stiu ce sa iti spuna/faca.
      4. aici fiecare cum poate, in general costurile cu incarcarea acasa se pierd din cauza pretului scazut sau a panourilor fotovoltaice. Eu am calculat generalitatea, consum de 15-16kW/100 km cu o medie de 2lei/kW vs un consum sub 4% benzina, la un mers cat mai apropiat (ICE cu EV)

      Numai bine!

  4. Gigi spune:

    Masinile hibride reprezinta cea mai proasta alegere. Sunt scumpe si putin fiabile (mai putin decat o masina termica clasica), avand foarte multe piese in miscare susceptibile la defectiuni, si nici nu ofera economia si confortul unei electrice in utilizare. E preferabil sa ai o masina electrica pentru oras si distante mai scurte (pana in 300km), chiar daca o incarci doar la statia de acasa, si o masina pe benzina/GPL/motorina (ultima e prea scumpa deja) pentru drumuri mai lungi. Sau poti sa te lipsesti chiar de a doua, daca ai de facut doar cateva drumuri mai lungi pe an, poti inchiria o masina si eviti cheltuielile implicate de 2 masini.

    • Cioclov Adrian spune:

      Salut Gigi

      Am avut si eu aceeasi parere, teoretic ai dreptate, sunt multe piese in miscare la sistemul hibrid. Practic, producatorii dau 7-10 ani garantie pe sistemul hibrid (motor termic, motor electric si baterie), ma gandesc ca stiu ei de ce. Daca nu ar fi calculata garantia asta, Toyota, Suzuki sau Honda (la Honda garantia e 10 ani FARA LIMITA DE KM!!!!) ar insemna ca trebuie sa inchida taraba. 🙂
      In cazul meu, cam 2-3 drumuri lungi pe luna nu se merita inchirierea, plus ca si asta trebuie sa o planifici.

      Numai bine!

  5. Mike spune:

    Gigi

    Ma intreb cite masini hybrid ai detinut si condus ca ai ajuns la concluzia ca sint cea mai proasta alegere?

    Eu sint la a 3-a masina hybrid in ultimii 8 ani (pe primele doua le-am schimbat prin „upgrade” la o clasa mai mare) si nu am avut nici o problema cu nici una din ele. Cu fiecare din ele am facut drumuri de aproape 7,000 km in concedii, fara nici un fel de probleme. In service merg numai cind e nevoie de revizie obligatorie.

    Considerind experienta mea de posesor de masini hybrid de 8 ani, parerea ta despre masini hybrid este egala cu zero.

  6. Gigi spune:

    Am deținut un Logan 1.5 dci care avea exact același consum că cel declarat de marele nonovolum hibrid Honda Jazz. A costat fix un sfert din prețul Honda, și a mers cu 0 probleme 300.000 km in 12 ani. Schimbat doar consumabile, motor de o simplitate dezarmantă față de complicațiile inimaginabile presupuse de 2 sisteme de propulsie, unul de generare, baterie, sistem de transmisie complicat. Mai vorbim după ce faci 300.000 cu hibrida, să vedem câți bani și băgat în ea.

    • Cioclov Adrian spune:

      Salut Gigi,

      De acord cu tine insa, in primul rand Dacia a renuntat la Loganul diesel; afla ca majoritatea producatorilor au facut acelasi lucru.

      Faptul ca era mai ieftina nu a reprezentat si nu va reprezenta un etalon pentru multi cumparatori. Cei care scot din buzunar de 4 ori mai mult isi doresc un alt nivel de confort si siguranta, si au „aroganta” de a alege o masina si dupa felul cum arata nu numai din punct de vedere consum.

      Numai bine!

  7. Claudiu spune:

    „Cu siguranță voi revenii la full-electric (că mi-a plăcut enorm) atunci când infrastructura va exista, atunci când Toyotei bZ4X nu îi vor mai cădea roțile, lui Renault Megane e-tech îi va funcționa fast-charge-ul în orice condiții, când fișierul Excel cu probleme de pe grupul VW ID.3 va fi gol, când colosul Tesla nu va mai frâna din senin, când la Volvo XC40 nu va mai intra apa la pedala de accelerație riscând accidente de senzație”

    Faptul ca tu ai avut ghinion cu o masina dintr-un grup care nu a excelat niciodata la calitate/fiabilitate nu se aplica tuturor.
    Ai incercat o Kona EV? pornea de la 26000 de euro cu autonomie de 400-450 km reali si putea sari peste multe statii ocupate.
    Dar cand iei o masina cu baterie de oras si vrei sa bati tara cu ea….cineva nu si-a facut calculele bine.
    Toate bune.
    Am vazut ca te plangi de statiile din Focsani…tocmai ce am fost si sta muuult mai bine fata de alte orase…si nu iau in clacul Kauflan/Lidl unde e coada…exista o aplicatie plugshare unde le poti gasi.

    • Cioclov Adrian spune:

      Salut Claudiu,

      In Focsani sunt 3 statii rapide, cu plata. Mol, la VW si dupa VW la EnelX. Daca sunt multe sau putine vs traficul spre Moldova, o sa va las pe voi sa decideti.

      Referitor la Kona, e singura masina ce a fost exclusa de pe lista din motivul – aspect. Am fost sa o vad in showroom – nu mi-a placut.

      „Dar cand iei o masina cu baterie de oras si vrei sa bati tara cu ea….cineva nu si-a facut calculele bine.” Nu stiam ca bateria de 50kW e considerata de oras; inseamna ca EV-urile de la Mazda, Honda-e sau Mini sunt masini doar pentru plimbari scurte, pana la Mall ? 🙂

      Iar despre aplicatia Plugshare, in spirit de gluma, iti recomand sa nu o mai folosesti; in acest fel il vei surprinde pe colegul ce oricum refuza sa o foloseasca. 🙂

      Numai bine!

  8. Lau spune:

    Salut…este cel mai adevarat review citit de mine pana acum si de o sinceritate dezarmanta, cred ca asta e situatia tuturor dar nu spun asta pentru ca e naspa sa dai 50k euro si sa nu ai service capabil…..sa stai la coada 2 ore la incarcat….in tarile civilizate s-a facut si infrastructura si nu va doresc sa vedeti ce e si acolo…am fost in concediu in vara asta …si la ei se sta la cozi la incarcat dar…mai putin pt ca au statii multe si puternice iar distantele intre statii sunt de 50 km…:D si probabil au si service-uri capabile. Pe mine aventura colegului m-a lamurit pe deplin, iar situatia reala din teren arata ca asa este pentru 90% din posesori. Din pacate la noi va mai dura 5-10 ani pana vom avea statii pe alese…tin sa va felicit pe cei cu electrice pentru rabdarea de care dati dovada atunci cand stai doar ca sa pornesti statia din varii motive 50 min pana sa te apuci de incarcat, pentru ca aveti 8542 de aplicatii pe tel cu care sa platiti (atunci cand merge) , pentru ca impartasiti situatiile neplacute, pentru faptul ca din pacate testati pe banii vostri masinile, pentru faptul ca inca mergeti inainte!!

    • Cioclov Adrian spune:

      Salut Lau

      Multumesc pentru aprecieri in primul rand. Cu totii tinem pumnii stransi ca in 5-10 ani sa existe o infrastructura decenta; din pacate in acest moment pe strada numarul de masini electrice creste iar numarul de statii de incarcare cam stagneaza.

      Cat despre aplicatii …aici vedem un trend al individualismului – fiecare „lant” de statii are aplicatia proprietara. Nu au putut adopta o singura aplicatie iar in spatele aplicatiei veniturile sa fie impartite, au preferat ca fiecare sa isi scrie codul proprietar si sa se loveasca de aceleasi probleme. La fel si producatorii de masini electrice – fiecare inventeaza acelasi lucru de N ori, scriu codul pentru masinile electrice si se lovesc de aceleasi probleme.

      Numai bine!

  9. Claudiu spune:

    „In Focsani sunt 3 statii rapide, cu plata. Mol, la VW si dupa VW la EnelX.”
    Ai uitat 50 kW ElMotion Focsani https://www.plugshare.com/location/371734 peste drum de VW 75kw.
    In plus mai sunt 4 statii gratuite 2 Kaufland si 2 Lidl. Datorita lor sansele ca statiile cu plata sa le gasesti ocupate sunt minime!
    Sunt orase mai mari care stau mult mai rau decat Focsani. De aceea consider ca nu e un exemplu bun Focsani.
    Legat de Kona, nici mie nu imi place aspectul…dar linistea pe care ti-o confera autonomia e de nepretuiut…Corsa nu are 50kw net ci doar 45kw in cel mai bun caz….kona are 64 net…Ai avut asteptari mari de la o baterie mica – cred eu.

    • Cioclov Adrian spune:

      Claudiu,

      Important e ca tu esti multumit cu cele 8 statii. Cred totusi ca ar mai trebui sa tai din ele; vezi pe PlugShare cate statii rapide functioneaza (chiar si in clipa asta, mai mult de 5-6 pariez ca nu functioneaza).

      Sunt de acord cu tine referitor la bateria Konei, insa pentru mine masina ce o conduc trebuie sa imi si placa. Dupa Kona, ce alta optiune mai exista in piata in plaja de pret 20-30k euro dupa RablaPLus?

      Numai bine!

  10. Nicu spune:

    Daca vrei omasina adevarata, cu design modern si tehnologii de ultima ora, si nu un ras depasit de monovolum ca Honda aia, ia-ti un Renault Megane ETECH electric, de la 22.700 euroi prin Rabla Plus.

    • Cioclov Adrian spune:

      Salut Nicu,

      Cred ca tu nu ai citit tot articolul. Personal prefer acel „ras depasit” din Japonia, in detrimentul erorilor lui Megane eTech „DC battery charge impossible” sau „traction battery anomaly”, erori ce Renault nu le-a dat de cap inca.

      Numai bine!

  11. Alex spune:

    Salutare, foarte bun articolul si foarte adevarat in aproape toate punctele mentionate. Din pacate realitatea ne invata ca marketingul si promovarea se face mult mai usor decat infrastructura critica necesara pentru un astfel de produs ca masinile electrice. Stand la bloc n-am avut si nici nu cred ca voi avea in plan sa cumpar asa ceva, dar ma gandeam ca faza cu gratuitatile va trece, apoi au crescut preturile si la energie…dar trecand peste astea lipsa statiilor este ceva peste care nu poti trece, este greu sa traiesti asa, sa-ti planifici mereu totul…probabil o faci la inceput din entuziasm dar apoi incet incet….se duce tot entuziasmul imediat. Doar avem o viata si destule pe care incat sa mai adaugam si altele. Felicitari pentru alegere. Din acelasi rationament si eu am ales tot o honda hibrida, noul civic, m-a atras garantia mare de 10 ani la ansamblul hibrid si 5 la restul masinii. Consider ca daca folosesti cu cap o astfel de masina, poti leger amortiza diferenta de pret fata de o masina normala…

  12. Patrichi spune:

    Luati va un Lambo si fiti barbati!

  13. Sorin spune:

    Am condus eu un Megane e-Tech în toate regimurile, de la mers bară la bară până la mers pe autostradă. În mersul bară la bară există dezavantajul că frânarea regenerativă nu aprinde luminile din spate şi că maşina nu se opreşte decât dacă apeşi pedala de frână (adică nu există modul One Pedal Drive, ca la Tesla). Pe autostradă consumul se duce sus de tot (pe la 26 kWh/km) la viteza maximă legală (139 km/h) cu vântul în faţă şi A/C pornit. N-aş lua maşina asta decât pentru oraş, deşi nu excelează la absolut nimic.
    Am condus şi Civic XI e:HEV şi pot spune că este peste e-Tech la toate capitolele (confort şi spaţiu interior, aspect exterior, tablou de bord, software implementat, ţinută de drum, stabilitate în viraje), mai puţin la consum, unde pe autostradă merge în modul ICE, motorul electric fiind acolo doar dacă ai nevoie la sprint-uri în depăşiri. Motorul termic merge turat, de unde rezultă consumuri mari (peste 7%) pe autostradă. Modul full electric are autonomie ridicolă, undeva pe la 1 km dacă nu depăşeşti 40 km/h.

  14. Dan spune:

    Multumesc pentru această părere spusă onest. Eu merg de 2 -3 ori pe săptămână cu mașina prin oraș – la magazine, rude – și îmi scot pârleala în concediile în care conduc 20 – 30.000/an. Nu am avut electrică, ci doar mașini produse în țară. După 1990 schimbam mașinile după 4 – 5 ani, știu pierdeam mult cumpărând mașina nouă si vânzând-o după 4 ani la 120.000 km. Ultimele 3 mașini au fost Logan I, diesel, 2006 – 2016, 340.000 km, consum între 2,9 – 7,5 l/100 km, apoi Logan II, diesel, 20014 – 2023, 175.000 km, consum între 3,6 – 7 l/100 km, apoi Logan III, otto, GPL din fabrică, 2023 – …, 33.000 km, consum între 4,8 – 9,5 l. GPL/100 km. Eu când cumpăr o mașină o cumpăr o cumpăr doar nouă, cu banii jos, și nu joc deloc teatru că aș fi bogat, pentru că nu sunt deși aș putea, la momentul cumpărării să iau mașini de 2-3 ori mai scumpe cu banii jos.

    În esență sunt un zgârcit. Prin prisma zârceniei eu cumpăr mașina care mă duce de la A la B cu costuri minime. Azi Loganul ăsta pe GPL are o autonomie de 6-700 km, funcție de cum conduc, iar suta de km mă costă la drum întins cam 20 lei. Încă nu există o electrică care să îmi asigure un cost mai mic de cât îmi cere Loganul III: 20 lei/100km.

    As fi vrut pe un cumnat, aflat exact în situația mea, Logan cu GPL din fabrică, să îl sfătuiesc să ia un Spring pentru naveta pe care o face, cel puți o dată pe săptămână, intre Bacau si Piatra Neamț, 69 km din poartă în poartă, având posibilitatea de a încărca mașina și când doarme la BC si când doarme la Piatra. La Piatra ar încărca-o gratuit de pe fotovoltaicele deja instalate. Am făcut însă calculul pentru 10 ani, 520 săptămâni, să zicem 1000 drumuri, 140.000 km parcurși cu zero lei. Dar pe GPL ar da 1400 sute km x 20 lei = 28.000 lei, adică ar câștiga 6000 de euro cu o cheltuială de 15.000 €, iar pe Spring, peste 10 ani nu cred că ar recupera 1/2 din valoare cum ar recupera de pe Logan. Cred că o electrică se va vinde după 10 ani cu un sfert din valoare, dacă ține bateria peste 8 ani. El ar fi la limita însă ezită. Și eu nu am unde să o folosesc.

    Nu aș sta la rând la stația de încărcare mai mult de 10 min.

    Multumesc pentru comentariu!

    • Dan Boboescu spune:

      Piața second hand pentru automobile electrice este într-o fază foarte timpurie, puternic distorsionată de subvenții, ca urmare extrem de dificil de prognozat pentru următorul deceniu.

      Din socotelile pentru costul total al proprietății nu poate lipsi service-ul și întreținerea curentă: schimb ulei, filtre, bujii, curele, plăcuțe de frână, ambreiaje, etc.

      Si dacă tot suntem pe o pagină dedicată mobilității electrice, nu poate lipsi nici impactul gazelor de ardere asupra sănătății publice, sau contribuția emisiilor de CO2 asupra mediului. Acestea din urmă cât costă si cine plătește pentru efectul nociv?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.