Al treilea IONIQ 5 parchează în garajul nostru virtual – Bun venit Gabi!

Introducere

Asemănător cu alți colegi de echipă, Gabi ne-a scris că ar dori sa contribuie la proiectul Electromobilitate cu date despre un IONIQ 5 achiziționat second hand în vară.

L-am felicitat pentru alegere, Tudor și Peter fiind extrem de mulțumiți de exemplarele lor, după un parcurs cumulat de peste 150.000 km. Apoi am explicat cum va decurge colaborarea pentru următoarele 12 luni și l-am invitat să se prezinte comunității cu un articol introductiv, din care să aflăm motivele achiziției și modul de utilizare al primei ”electrice” din familie.

Iată ce ne-a transmis noul nostru coleg, care va purta numărul 111 pe tricoul echipei el-mobil.

Știi cum e să pleci de la semafor și să te întrebi:

De ce oare ceilalți au rămas „pe loc”?

Vă salut, bine v-am găsit!

Mă numesc Gabi, am 48 de ani și locuiesc în Ilfov, la 2 km de București.

Acum câteva luni mi-am îndeplinit o dorință pe care o aveam de aproape 3 ani: am devenit posesor de Hyundai Ioniq 5, prima mea mașină electrică.

Am cumpărat-o la mâna a doua, cu 35.000 euro, având 22.000 km la bord, făcuți de fostul proprietar într-un an și jumătate.

De ce electrică? Pentru că îmi place tehnologia, îmi plac mașinile cu cele mai noi dotări, felul în care arată, faptul că sunt chiar și de trei ori mai economice decât mașinile pe benzină/motorină (la prețurile actuale ale energiei, încărcând acasă).

Deși mulți spun că electricele sunt scumpe, nu mi s-a părut așa. Am vrut mașină de familie, 4×4, încăpătoare, sportivă (5.2 secunde 0-100 km/h). Nu am găsit nicio altă mașină (în bugetul ăsta) care să aibă astfel de performanțe/dimensiuni consumând echivalentul a 2-3 litri de combustibil la suta de km (10-20 de lei pe suta de km cu IONIQ 5).

Faptul că pot încărca acasă a fost un mare avantaj, probabil nu aș fi făcut pasul ăsta în alte condiții. Timpii de încărcare și prețurile energiei la stațiile publice m-ar fi convins probabil să renunț complet la ideea de a-mi lua electrică.

Un alt motiv pentru care am ales o electrică este că folosesc mașina mai ales în oraș, puțin în afara lui (doar în concedii). În felul acesta, rareori sunt nevoit să încarc la stații publice, în aproape 6 luni de când am mașina am încărcat de două ori.

Autonomia mi se pare mai mult decât decentă, suficientă pentru a ajunge la Târgu Mureș sau Mangalia. O dată pe an îmi asum să aștept o jumătate de oră pentru o re-încărcare să obțin încă 300-400 km autonomie.

Și un ultim răspuns la „de ce electrică?”: senzația aia… când ești primul la semafor, la apăsarea accelerației mașina zboară de sub tine instant, iar celelalte mașini sunt la sute de metri în spate… neprețuită!

In concluzie

  • Eu: Gabi, 48 de ani, Ilfov;
  • Ea (mașina): Hyundai Ioniq 5, 2023, 4wd, 77kW (325 CP), prima mea mașină electrică;
  • De ce electrică? Sau de ce IONIQ 5:
    • încarc acasă (costuri per 100 km: între 10 și 20 lei Ioniq 5 vs între 40 și 75 lei termica).
    • dacă nu locuiam la casă, excludeam electrica. Motive: timpul de așteptare pentru încărcare și prețul energiei (în medie de 3x mai mare decât acasă)
    • preț bun pentru dimensiunile mașinii, dotări, aspect, 4×4, tehnologie, 35.000 euro pentru 5.2 secunde 0-100 km/h
  • dacă și tu conduci electrică știi cum e să pleci de la semafor și când te uiți în oglindă să te întrebi de ce oare ceilalți au rămas „pe loc”
  • 90% din drumuri în oraș (dus/adus copilul la/de la școală, cumpărături etc), rar în afara orașului (concedii). În total, cel mult 10.000 km pe an.

Bun venit Gabi în echipa colegilor cu IONIQ 5!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.