Asteptari mari de la guverne, dar ce suntem dispusi sa facem la nivel individual ?

In saptamana protestelor globale intitulate „Fridays for Future” si a sesiunii Natiunilor Unite, dedicate protectiei mediului, coalitia guvernamentala germana negocia ultimele detalii ale unui pachet de masuri, menit sa ajute atingerea obiectivelor asumate de Germania pe plan international.

Conferinta de presa cu privire la masurile convenite urma sa aiba loc vineri, 20 septembrie la ora 11. Cat de controversat si spinos este subiectul, o dovedeste si prelungirea discutiilor de ultim moment, care au amanat anuntul pentru dupa masa aceleiasi zile. De la publicare, masurile preconizate sunt laudate de unii si considerate insuficiente de altii, in functie de punctele de vedere si interesele economice reprezentate.

Foarte pe scurt, masurile pentru protectia mediului promise de cea mai mare economie europeana, cu interese majore si impact considerabil in sectorul auto, prevad:

TAXAREA EMISIILOR DE CO2

Taxarea emisiilor de CO2 pentru transport si incalzire incepand in 2021 cu 10 euro/tona, in crestere pana la 35 euro/tona in 2025. Din 2026 pretul va fi liberalizat si dictat de mecanismele pietii de credite de carbon, intre un minim si maxim stabilit administrativ.

MINIM 7 MILIOANE AUTOMOBILE ELECTRICE INMATRICULATE

Pentru atingerea obiectivului stabilit pentru 2030, care prevede intre 7 si 10 milioane de automobile electrice inmatriculate, subventiile acordate in Germania vor creste pentru autovehiculele cu pret mai mic de 40.000 euro si se vor mentine la nivelul actual pentru cele mai scumpe.

REDUCEREA IMPOZITELOR PENTRU AUTOMOBILE ELECTRICE DE SERVICI

Totodata celebra Dienstwagenregelung, care face ca Germania sa fie singura tata europeana cu mai multe automobile de servici inmatriculate pe firme, decat pe persoane fizice, prevede reducerea impozitelor pentru utilizarea automobilelor electrice de servici.

UN MILION DE STATII DE INCARCARE

Extrem de ambitioasa este si prevederea ca pana in 2030, electromobilistii germani si cei aflati in tranzit sa beneficieze de un milion de statii publice de incarcare.

CAMIOANE CU TRACTIUNE ELECTRICA

Pentru transportul greu, obiectivul este ca o treime din parcul de camioane sa functioneze electric, fie cu acumulatori sau pile de hidrogen. Taxa de circulatie a camioanelor va creste proportional cu emisiile de CO2 incepand din 2023.

COMBUSTIBILI BIO

Nici combustibilii „bio” nu au fost uitati din pachetul de subventii, cu conditia sa nu fie utilizate plante folosite in industria alimentara si cresterea animalelor.

CALATORII MAI IEFTINE CU TRENUL, MAI SCUMPE CU AVIONUL

Alte masuri legate de transport prevad ieftinirea calatoriilor cu trenul, prin reducerea TVA-ului de la 19 % la 7% pentru bilete. In acelasi timp, cele cu avionul vor deveni mai scumpe prin modificarea sistemului de impozitare (Luftverkehrssteuergesetz). Si impozitele pentru autovehicule vor fi legate mai strans de emisiile de CO2.

40% SUBVENTIE PENTRU INSTALATII MODERNE DE INCALZIRE

Pentru promovarea unor metode moderne, cat mai nepoluante de incalzire, programul german de protectie a mediului prevede alocarea unor subventii de 40% din costul noii instalatii.

CRESTEREA PRODUCTIEI DE ENERGIE EOLIANA SI FOTOVOLTAICA

Productia de curent din surse eoliene si fotovoltaice este incurajata printr-o participare financiara a administratiilor comunale in proiectele locale de producere si furnizare a energiei electrice.

Dupa cum a declarat cancelarul german, doamna Angela Merkel, la publicarea programului, rezultatele vor fi monitorizate si pachetul de masuri adaptat continuu pentru atingerea obiectivelor asumate de Germania, cel de a deveni neutra din punct de vedere al emisiilor de CO2 pana in 2050.

Intentii bune si declaratii exista si din partea altor guverne si mari corporatii globale, dupa cum arata si comunicatul de presa la finalul sesiunii Natiunilor Unite dedicate protectiei mediului.

Ramane de vazut daca si la nivel individual vom fi dispusi sa sacrificam din obieceiurile actuale, pentru a asigura generatiilor viitoare o viata cu confort modern si impact redus asupra mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.