La revedere IAA. Adio Frankfurt ?

Chiar daca luminile standurilor de la IAA – Salonul Auto de la Frankfurt s-au stins, controversele generate de impactul industriei auto asupra mediului raman in atentia publicului, a politicienilor si bineinteles in cea a executivilor de la conducerea marilor concerne.

Foto credit: Spiegel Online

Echipele ce definesc strategia urmatoarei decade automobilistice se afla in pozitia delicata de a naviga apele furtunoase ale tranzitiei spre viitorul apropiat, in care mobilitatea individuala devine electrica, conectata si in final autonoma. Nesiguranta generata de o piata in formare, de legislatia tot mai restrictiva, de asteptarile investitorilor, ale clientilor si ale propriilor colaboratori se resimte in dialogul din culisele IAA.

Pozitiile pro si contra electrificare accelerata sunt exprimate in discutii private, dar sub presiunea demonstratiilor de amploare ce au avut in centrul atentiei IAA si al asaltului din media germana, care dezvaluie pagini tot mai negre ale inselatoriei diesel, demarate la Audi inca din anul 2003, majoritatea accepta ca schimbari radicale bat la usa industriei auto.

Foto credit: Rumpen Horst /dpa

Herbert Diess, CEO-ul VW venit de la BMW, a ramas si la IAA vocea ferma, care prezinta planuri de o amploare fara precedent pentru transformarea liniilor de asamblare pe trei continente in fabrici pentru autovehicule electrice. Dupa productia in vara a unitatilor pre-serie pentru ID 3, la Zwickau, urmeaza lansarea in noiembrie a productiei de serie, preconizata sa atinga un volum de 1500 automobile pe zi.

In paralel, la Salzgitter a inceput si productia pilot a primelor elemente pentru acumulatori marca VW, in colaborare cu Northvolt. Investitiile majore in directia productiei propriilor acumulatori au devenit pentru VW un obiectiv strategic, pentru eliminarea dependentei actuale de furnizorii din Asia.

Desi pare o pagina cunoscuta din strategia Tesla si BYD, productia acumulatorilor proprii nu a dat rezultatele asteptate la Nissan, care dupa investitii mari a renuntat la productia de acumulatori si a vandut cele trei fabrici din Japonia, Europa si SUA unui furnizor chinez. Si cel mai mare furnizor auto global, Bosch, a renuntat la tentativa de a produce proprii acumulatori, considerand investitia prea riscanta.

Alaturandu-se unei declaratii mai vechi a lui Elon Musk despre „fool cell”, care printr-un joc de cuvinte utilizat pentru „fuel cell” (pila de combustibil) isi arata dezacordul cu tentativele asiatice de a promova hidrogenul ca sursa de energie electrica in viitor, Herbert Diess subliniaza directia ferma pe care a pornit grupul VW.

Ceilalti producatori germani nu par la fel de convinsi ca acumulatorii sunt singura solutie pentru electrificarea transportului rutier, cum de altfel ne amintesc si producatorii din Asia, cu modelul Nexo expus de Hyundai la IAA, sau Mirai oferit de Toyota si Clarity din gama Honda.

Foto credit: Spiegel online

Chiar daca evenimentul de la Frankfurt a fost foarte controversat anul acesta, marcat de proteste publice, de neparticiparea majoritatii producatorilor din afara Germaniei si de demisia presedintelui VDA, organizatorul salonului de la Frankfurt, importanta celor noua modele electrice lansate cu aceasta ocazie va marca urmatorul deceniu de electromobilitate.

Oliver Blume, CEO Porsche, caracteriza intr-un interviu cu Automobilwoche dupa lansarea primului model electric Taycan, actuala controversa publica ca fiind o discutie foarte germana („Das ist eine sehr deutsche Diskussion”). Pe de o parte, industria auto este unul din principalii generatori de locuri de munca si profit, dar si cel mai mare exportator pentru Germania. Pe de alta, clientii se simt inselati si revoltati de faptul ca in SUA cumparatorii de diesel-uri trucate au fost despagubiti, in timp ce in Germania procesele de abia au inceput.

In cautarea unor noi formule organizatorice, a unei imagini mai ecologice, si probabil mutat in alta locatie, salonul auto international german (IAA) va ramane insa cu siguranta unul din punctele de referinta in industria globala si in viitorul apropiat. Aufwiedersehen IAA …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.