După evenimentul frumos din viața noastră – căsătoria, am stabilit și o excursie în vestul țării de 9 zile.
Înainte să încep relatarea excursiei, vreau să vă arat tabloul de mai sus primit de la prietenii noștri. Frumoasa surpriză demonstrează și pasiunea mea pentru electric, dar și postările fără pauză legate de ID3 😊
Excursia am stabilit-o cu ceva timp înainte, iar traseul în mare îl aveam pregătit din timp, știam unde voi încărca, așa că nu am fost surprins aproape deloc pe traseu.
În mașină am fost 4 persoane, bagaj cât cuprinde (ceva bagaj și pe locul al 5-lea pe banchetă), permanent pe modul ECO, iar AC-ul setat pe 22 pe partea șoferului, respectiv 23 grade pe partea pasagerului.
Plecând din Popești-Leordeni, din calcule mele cel mai sigur ar fi fost să încarc la Kaufland – Râmnicu Vâlcea.
Autostrada am parcurs-o cu 130km/h, iar pe tot parcursul traseului în limitele legale.
Am avut neplăcerea să am o eroare de CC fix la intrarea pe autostradă, așa că viteza am ajustat-o intre 125-135km/h, ceea ce mi-a adus o penalizare de consum, deși inițial mă bucurasem sperând că mașina își descarcă update-ul de soft în background (dar spoiler alert, a fost o simplă eroare).
Am încărcat până la 90%, știind că până la Turda (primul loc unde urma să înnoptam) era cale lungă, inclusiv cu sectoare de autostrăzi.
Încărcarea mașinii am făcut-o cât timp am servit un sandviș luat din Kaufland, dar amuzant era că pasagerii spuneau în mod repetat că am oprit să încărcăm, și nu să ne dezmorțim picioarele sau să mâncăm 😊
Spre Turda, inițial am sperat că autonomia îmi va permite să rulez tot cu 130km/h pe autostrăzi, dar văzând cum GOM-ul scădea prea repede, am redus viteza la 120km/h, iar așa am reușit să ajungem la destinație cu 18% baterie. Pesemne că ajungeam și cu viteza maximă pe autostradă, dar mai am și eu ceva range anxiety chiar și după 15.000 km parcurși cu ID-ul.
Cazarea din Turda avea o stație de încărcare 22kW AC (așa am și ales locația). Doar că atunci când am ajuns la destinație în loc sa fiu primit cu bucurie, am fost primit cu: „Chiar e nevoie să încărcați mașina? Are bateria mare?” Nu m-am simțit confortabil și din păcate nu m-aș întoarce la locație tocmai din acest motiv.
Bateria am încărcat-o la locația din Turda lent (cu 5.5kW) până la 80%, iar dimineața știind că durează 2h până servim micul dejun și până strângem bagajele, am pornit încărcarea astfel încât în 2h să completeze până la 100% încărcarea bateriei.
O mică notă pentru posesorii de ID3 58kWh cu AC 11kW:
- Bateria se încarcă cu aproximativ 10% la fiecare oră cu Reduced AC charging power (5.5kW);
- Bateria se încarcă cu aproximativ 20% la fiecare oră cu puterea maximă pe AC (11kW).
Așa că dis-de-dimineață am pornit spre Albac, locul unde urma să stăm 3 nopți.
În jurul localității Albac (AB) nu sunt stații de încărcare, dar gazdele locației, chiar dacă nu avuseseră contact cu o mașină electrică până atunci, au fost bucuroase să ne ajute cu o priză clasică shucko.
Din fericire pensiunea avea inclusiv conexiune trifazică, dar cum eu nu aveam încărcător trifazic și nici motive să încarc rapid, am rămas la conexiunea clasică de 220V.
În jurul localității Albac am vizitat multe obiective, printre care: Roșia Montană, Casa lui Horea (un drum extrem de frumos), Peștera de la Scărișoara, Peșterea Porțile lui Ionele, ”Drumul lui Iovan” – ce ajunge la cota 1600.
Tot pe ”Drumul lui Iovan” am recuperat la coborâre 8% SOC în 10min, am regenerat constant cu puteri cuprinse între 40-62kW, iar când acționam frâna, regenerarea ajungea la 99kW (afișați).
La locația din Albac am încărcat în total aproximativ 90% din baterie, iar gazda m-a rugat pe mine să fac calculele de energie, așa că la final i-am achitat 60lei (care cu siguranță acoperă energia și pierderile). Acești 60lei au fost primii bani plătiți pe încărcare și singurii pentru această deplasare.
După aproape 4 zile petrecute în natură, ne-am îndreptat către Oradea, cu o oprire pentru vizitarea Peșterii Urșilor (fără încărcare).
În Oradea cu excepția unei deplasări în stațiunea de la Băile Felix și una către Dealul Ciuperca, mașina a stat parcată.
În Oradea am încărcat tot la Kaufland, folosind cupon.
După două zile am continuat deplasarea către Timișoara, cu o oprire scurtă la Arad.
Încărcarea am făcut-o la Timișoara, tot la Kaufland.
În penultima zi am parcurs drumul de la Timișoara la Alba Iulia, dar cu mai multe opriri, printre care: Deva (unde am și încărcat), Cetatea din Deva, Castelul Corvinilor, Mânăstirea Prislop, Giardini di Zoe (Simeria).
Cum în ultimele zile temperaturile au început să crească la peste 35 grade °C, am observat că regenerarea nu mai avea aceeași forță, chiar dacă bara verde de regenerare se ducea către maximum, simțind că folosesc din ce în ce mai des frâna mecanică.
Iar în ultima zi am parcurs Alba Iulia – Brașov – București.
Decizia de a folosi ruta prin Brașov nu a fost cea mai inspirată, drumul fiind anevoios (cu două accidente și porțiuni de drum în lucru) și aglomerație considerabilă în oraș.
Intenționam să încarc la o stație AC din Brașov, dar neșansa mea a fost să am portul de încărcare pe partea opusă, iar cum traficul era intens, nu am reușit să intru cu spatele, cedând după câteva claxoane din partea unor participanți la trafic ceva mai grăbiți.
Așa că am servit prânzul în centrul Brașovului, lăsând mașina în singura parcare liberă din zonă.
Am rămas puțin dezamăgit de tarifele de parcare ale Brașovului de 8 RON/h la 1km de centru, mai ales după experiența frumoasă de la Alba Iulia de 1 RON/h chiar lângă cetate.
Intenționam să încarc la Kaufland din Brașov, stația de primărie fiind ocupată. Din păcate nu am reușit, un posesor de Model X încărca cu un adaptor Chademo, dar fără să se fi trecut pe PlugShare.
Așa că am folosit o stație Moon de 75 kW din apropriere cu ajutorul cardului We Charge. Până la urmă mi-a prins bine, pentru că am încărcat la putere ceva mai mare și într-un timp mai scurt.
Printre concluzii voi enumera următoarele:
- Spațiul interior este suficient pentru folosirea de zi cu zi, dar ușor insuficient pentru 4 persoane cu bagaj minim pentru 9 zile;
- Suspensia confortabila, chiar și cu greutate suplimentară;
- Puterea motorului mai mult decât satisfăcătoare;
- Toate stațiile de la Kaufland au livrat maximum 46kW, iar limitarea nu era de la mașină.
Mai mult, atunci când foloseam AC-ul în staționare, stația nu suplimenta cu putere, deci sigur este o limitare ce vine de la stații și nu de la mașină; - Regenerarea la peste 35 grade °C nu mai are aceeași putere;
- Android-Auto a mers inclusiv wireless;
- Consumul pe autostrăzi este mare, cu AC-ul pornit nu cred ca puteam obține 200 km cu o singură încărcare;
- Costurile totale cu energia electrică au fost de 60 lei pentru 1912 km.
Consumul pe întreaga excursie a fost de 16.3 kWh/100 km, pe o distanță totală de 1912km.
În afară de ultima încărcare, am găsit toate stațiile libere, iar asta m-a făcut să ”uit” că sunt într-o mașină electrică, practic nu am avut niciun inconvenient pe toată deplasarea.
Chiar și cu o baterie de 5x.xx kWh te poți descurca decent în România, chiar și cu infrastructura curentă, dar cred că o baterie de 65-100 kWh, care să te ajute să parcurgi 350 km pe autostradă la 130km/h ar fi suficient să înlocuiască fără bătăi de cap o termică.
Atât bateriile cât și stațiile devin din ce în ce mai performante, așa că viitorul sună bine!
Până data viitoare, numai bine!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.
Salut,
Foarte faina experienta. Data viitoare da un semn cand ajungi prin Timisoara.
In rest esti on point, asta e consumul de vara pe drumuri externe, si cam astea sunt inconvenientele .Din pacate cel mai mare inconvenient mi se pare consumul pe autostrada, asa cum zici tu…la 130km/h, 35 de grade si AC full, nu faci mai mult de 200-250km cu un plin de electricitate. Ori daca ai o portiune mai lunga de parcurs pe autostrada, si totusi vrei sa rulezi cu 130km/h, va trebui sa faci o oprire de 50 min la fiecare 2 ore…. nu e prea practic.
Salut Daniel,
De data asta am fost usor pe fuga, dar data viitoare dau un semn.
Da, consumul la 130km/h e mare, iar cum noi ne folosim de statii de 50kW timpul de încărcare, asa cum zici și tu, este de 40-50min, plus cât mai durează sa te abați de la drum (mai ales când ieși de pe o autostrada).
Momentan am fost pe modul vacanta, și nu m-a incurcat asa tare, dar intr-o deplasare de nevoie si in graba probabil ar fi devenit deranjant.