Un calculator de autonomie foarte bun de la Renault

La scurt timp după lansarea noului Zoe am descoperit un calculator foarte fain pentru autonomia acestuia: intuitiv și transparent.

Planul meu era să scriu articolul aceste de mai multă vreme, însă am tot amânat, până când astăzi colegul Tudor mi-a arătat o discuție iscată pe grupul „Mașini electrice -> ecomobile.ro” în jurul autonomiei rezultate din testul lui pe autostradă cu Peugeot e-208 și autonomia declarata, conform standardului WLTP.

Așa că țin să fac câteva lamuriri. Autonomia WLTP (cea care este de obicei promovată) include diferite cicluri de testare (urban, extra-urban, mixt, etc.). În funcție de clasa unde se încadrează mașina, producătorul își stabilește scenariul de testare și (de obicei) acesta este publicat împreuna cu consumul/autonomia rezultate – de exemplu: 20% autostrada, 80% oraș. Mai multe despre standardul WLTP, puteți citi pe Wikipedia.

Nimeni nu specifică autonomia pentru mers doar pe autostradă. Din două motive: n-ar fi avantajați și, doi, în realitate majoritatea drumurilor nu se fac pe autostradă, ci în oraș sau cicluri mixte.

De aceea cei ca noi, pasionați de mașini electrice, venim și facem astfel de teste, ca să vedem cât poți merge, de fapt, cu un anumit model în diferite condiții. Nu știu câți dintre voi îl urmăriți pe YouTube pe Bjorn Nyland, însă dacă sunteți pasionați de EVs vă recomand să o faceți, pentru ca omul chiar face niște teste extrem de utile și interesante cu mașinile testate. La el găsiți niște tabele cu o grămadă de informații utile, inclusiv autonomia la diferite viteze, pentru multe modele electrice.

Și pentru că am deviat foarte mult, vă recomand calculatorul Renault pentru autonomia noului Zoe – îl găsiți în josul paginii . Chiar dacă nu acoperă absolut toți factorii (vânt, carosabil umed) care influențează autonomia este un calculator mai mult decât bun. Mi-ar plăcea să văd un astfel de calculator pe paginile tuturor producătorilor de mașini electrice, să știe lumea la ce să se aștepte de la modelul mult-dorit.

2 Responses

  1. Dan spune:

    Într-adevăr Renault au făcut o treabă foarte bună.

    Ar fi de lăudat de pe aceeași pagină și calculatorul de viteză de încărcare, cu singura observație că pe site-ul în limba franceză au pe lângă mai multe opțiuni de viteze de încărcare (16A 3,7kW) și control asupra stării inițiale de încărcare:
    https://group.renault.com/RCW_BINARIES/ZE_Simulator/charge.php?country=france&locale=ro
    versus
    https://group.renault.com/RCW_BINARIES/ZE_Simulator/charge.php?country=romania&locale=ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.