Despre grupul italo-american FCA – Fiat Chrysler Automobiles am scris in repetate randuri, legat de ramanerea in urma pe calea electrificarii, de achizitia unor „credite de carbon” de la Tesla, pentru evitarea amenzilor in Europa si despre iminenta contopire cu PSA, intr-un gigant auto global.
In avancronica GIMS – salonul auto de la Geneva, care a fost prima victima a pandemiei, dintr-un lung sir de evenimente automobilistice anulate peste tot in lume, am amintit printre alte lansari importante pentru electromobilitate noul Fiat Cinquecento electric.

In lipsa scenei de la Geneva, Fiat a introdus noua generatie de Fiat 500, conceput din temelie pentru o cariera electrica, intr-un comunicat de presa la inceputul lunii martie. Aflam atunci ca noul Cinquecento, cu toate ca pastreaza liniile celei de a doua generatii, este un automobil complet nou.
Continuand traditia, initiata odata cu lansarea in 1957 a primei generatii de miniautomobile care a pus Italia pe roti, Fiat-ul 500 avea sa se reincarneze intr-o a doua editie dupa 50 de ani. Pentru a indeplini normele severe antipoluare din California, a doua generatie a fost imbogatita cu ajutorul furnizorului Bosch cu o varianta electrica produsa in Mexic.

Un exemplar din aceasta prima generatie de Fiat 500 electric, a ajuns cu ajutorul firmei Global EV Connect in Romania si face parte din garajul nostru virtual, fiind in prezent in mainile grijulii ale unui mare pasionat si promotor al electromobilitatii, dl. Nica Marian din Bals.

Noul Fiat cinquecento

Chiar daca noul Fiat 500 electric a crescut usor in dimensiuni, fiind cu 6 cm mai lung si mai lat, iar ampatamentul a fost extins cu 2cm, ramane o masina compacta de oras, foarte potrivita marilor aglomeratii urbane, unde se misca cu agilitate si parcheaza usor.

Pozitionat ca dimensiuni si performante dinamice intre tripleta grupului Volkswagen (VW e-Up!, Seat Mii si Skoda Citigo iV) si Mini SE, noul Fiat vine cu cel mai mare acumulator, de 43 kWh, dar si cu cea mai rapida incarcare, in asa fel incat avantajul unui acumulator mai mare sa nu se transforme in asteptari mai lungi la statia de incarcare.
In timp ce variantele electrice ale tripletei VW si Mini sunt cladite pe platforme existente, proiectate initial pentru echipare cu motoare cu ardere interna, noul Fiat 500 a fost din start destinat unei cariere electrice, prin urmare, un spatiu generos a fost pus la dispozitia acumulatorului.

Acest avantaj constructiv, duce la unul psihologic, mult discutat in legatura cu automobilele electrice AUTONOMIA, Fiat-ul avand un avantaj de 23% fata de modelele grupului VW si de 37% fata de Mini SE, dupa determinarile conform normelor WLTP. Cat va fi diferenta reala, in traficul de zi cu zi, depinde de numerosi factori, in afara de dimensiunea acumulatorului, incepand cu eficienta motorului electric si al franarii regenerative, sarcina, stilul de condus si conditiile meteo.
Dupa cateva verificari cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3, preferam valorile de autonomie indicate de EVdatabase, care in cazul noului Fiat Cinquecento estimeaza o foarte decenta valoare, pentru un automobil de oras, de 250 km.
Fiat Cinquecento interior

Imaginile furnizate de echipa de marketing prezinta un interior curat, fara prea multe butoane, bordul fiind dominat de un ecran tactil central de dimensiuni generoase.
Cu o serie de functii ajutatoare (vezi comunicatul de presa) pentru condusul in siguranta, de la camere de parcare in spatii stramte, pana la lane asist si franarea de urgenta, noul Fiat face un pas hotarat in directia aplicarii sistemelor ADAS (Advanced Driver Assistance Systems).
Opinii ale „parintilor”
Intr-un recent interviu pentru revista AutoExpress, Olivier François, presedintele responsabil de soarta marcii Fiat in cadrul grupului FCA, dezvaluie cateva din convingerile echipei, care este pe cale sa lanseze acest produs extrem de important pentru destinele firmei, inainte de contopirea cu PSA.
Daca nu de mult remarcam ca Herbert Diess, CEO VW, a dat de exemplu soft-ul Tesla ca etalon in industria auto, iata ca Olivier Francois ridica Tesla pe o treapta si mai inalta, cand afirma:
Acesta nu este un plan B. Nu este o platforma curenta pe care am inghesuit acumulatorul. Este complet noua si aceasta micuta masina este absolut relevanta. Este Tesla noastra urbana.
Olivier Francois, presedintele marcii Fiat in cadrul grupului FCA
Dincolo de aluzia la competitorii directi VW si Mini, care „au inghesuit un acumulator” pe o platforma veche, Olivier Francois este convins ca vanzarile de masini electrice vor creste brusc, cat de curand, si considera ca este necesar sa fii prezent pe piata cu un model modern si performant.
Trebuie sa fim pregatiti. Stim cu siguranta ca cererea va exploda, din cauza reglementarilor din centrele oraselor. Ce nu stim este nivelul pana la care vor exploda, dar suntem pregatiti fiindca avem un model de succes cu doua cai.
Olivier Francois
Cele „doua cai” la care se refera executivul Fiat sunt traiectoriile paralele ale vechiului model cu motor clasic produs in Polonia, cu noul Cinquecento electric, produs in uzina de la Mirafiori, ceea ce va permite echilibrarea cererii cu oferta venita din cele doua surse de automobile noi.
Dupa 13 ani de productie, mai avem clienti pentru varianta de 25.000 euro pe benzina. Cred ca daca realizam aceasta performanta cu o masina mai veche, care nici macar nu este electrica, vom reusi cu atat mai mult cu cea noua.
Suntem constienti ca noul model va fi pe piata pana in 2030, dar nu va fi neaparat in configuratia de astazi. Masina va evolua pentru a ramane relevanta.
Olivier Francois
O privire in viitor
Privind la viteza cu care se deruleaza anunturile marilor firme globale cu privire la noi modele electrice si la progresul remarcabil al catorva startup-uri dedicate productiei de vehicule electrice, suntem convinsi ca diversitatea ofertei va atrage tot mai multi clienti spre universul mobilitatii electrice.
Aceasta noua varietate, combinata cu progresul remarcabil in domeniul acumulatorilor si extinderea retelelor de incarcare, sunt fundatia pe care se cladeste iminenta „explozie a achizitiilor” amintita de executivul Fiat.
Ramane doar de vazut cum vor juca politicienii marea carte a redresarii economice, inclusiv a industriei auto, in epoca post pandemie. Daca aerul curat si orasele linistite sunt pe cale sa devina noul normal, de dorit si in viitor, atunci stimularea economica va trebui conectata de promovarea surselor de energie regenerabila si de transportul ecologic.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.