Cât de mare este „cea mai mare” piață pentru vehicule electrice din lume?

Odată cu publicarea statisticilor de înmatriculare din iunie și prima jumătate a anului 2020, se solidifică o tendința globală de tranziție spre electromobilitate accelerată de pandemie.

Piața de automobile clasice este în scădere, iar cea de electrice în creștere, aproape peste tot în lume. O excepție semnificativă este China, care este de departe cea mai mare piață auto, atât pentru vehicule echipate cu motoare termice, cât și pentru cele electrice.

Anomalia poate fi înțeleasă doar privind în urma cu doi ani, când a început primul declin al vânzărilor de mașini in China, învățată doar cu creștere continua timp de 20 de ani. Explicația pentru schimbarea de direcție a vânzărilor auto și creșterea înregistrată după re-deschiderea economiei în China, pare a fi evitarea transportului în comun, din teama de contaminare, dar și un program guvernamental de relansare a economiei.

Atunci de ce nu se vede aceiași tendință și pentru vehicule electrice? Aici povestea este putin mai încâlcita și trebuie să privim în urmă cu un an, când guvernul chinez a redus semnificativ subvențiile pentru mașini electrice începând cu 1 iulie.

Reducerea anunțată din timp de autorități a generat vânzări disproporționat de mari în prima jumătate a anului 2019, urmată de o scădere semnificativă în cea de a doua jumătate, care a dat apă la moara scepticilor neinformați să prevestească „terminarea visului electric”.

Departe de adevăr! Visul electric nu s-a încheiat în China și nici altundeva. Dimpotrivă odată cu apariția de noi modele, cu creșterea performanțelor și autonomiei, tot mai mulți clienți se decid pe plan global pentru mașini electrice.

În Europa tendința a fost încurajată de subvențiile majorate acordate de Franța și Germania începând din iunie, a căror efect doar ce a început să fie văzut în înmatriculările din ultima lună.

Cu speranța că piețele globale nu vor fi din nou întrerupte de pandemie, să revenim la întrebarea din titlu, cât de mare este piața chineză de automobile electrice?

Înmatriculări în prima jumătate a anului 2020

Dacă privim doar la primele zece modele din clasamentul înmatriculărilor de automobile 100% electrice (BEV) vom vedea că în prima jumătate a anului 2020 cumpărătorii chinezi au achiziționat peste 160 de mii de mașini electrice.

Până la publicarea statisticilor europene va trebui să ne mulțumim cu cele din Franța, care a înregistrat cel mai mare număr de vânzări BEV în iunie.

Top 10 al mașinilor electrice noi înmatriculate de cumpărătorii francez în prima jumătate a anului 2020 reprezinta aproape 40 de mii de exemplare iar în Germania cifra s-a ridicat la aproape 30 de mii, cumpărătorii germani preferând hibrizii plug-in.

În top 10 din Norvegia, țara cu cea mai mare penetrare a mobilității electrice din lume, 75%, la finalul anului 2019, în prima jumătate a anului s-au mai înmatriculat aproape 22 de mii de mașini electrice (BEV), un număr forte mare pentru o țara cu o populație de 5.3 milioane locuitori.

Pentru a înțelege magnetismul exercitat de Tesla pentru investitori, comentatori și fani, dar și cât de gigantică este piața chineza, este suficient de observat că în prima jumătate a anului, în China s-au vândut mai multe Tesla Model 3 (47.565) decât toate mașinile electrice înmatriculate în Franța, sau Germania sau Norvegia.

Când te gândești ca Model 3 reprezinta „doar” 30% din piața chineză!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.