Vesti electrice bune de la Rivian, Toyota si Rimac

Într-o săptămâna dominata de știrile despre Tesla, după încheierea primului an cu profit, cu patru trimestre consecutive profitabile din istoria de 17 ani a firmei, a fost foarte greu pentru alți producători să își facă auzită vocea.

Pe lângă câteva stângăcii publicitare, de genul hop și noi, să ne băgam în seamă (Mustang-ul electric cu mai multe motoare decât roti și varianta cu pilă de hidrogen pentru X5, îmi trec la repezeală prin minte, ca obiecte de care universul auto nu avea nevoie în plină criză), ultima săptămână a adus câteva evoluții semnificative în universul automobilelor electrice.

RIVIAN

Rivian R1S

Startup-ul Rivian a confirmat că a început săptămâna aceasta asamblarea primelor modele din preserie la fabrica din Normal, Illinos, si a stabilit începerea livrărilor pentru cele doua modele electrice, un pickup truck și un SUV, în 2021.

Rivian R1T

R1T va ajunge la primii clienți în iunie, iar SUV-ul R1S cu două luni mai târziu, ceea ce reprezintă o întârziere de aproximativ șase luni, pusă pe seama întreruperilor cauzate în întreaga industrie de pandemie.

Vom urmări cu atenție deschiderea configuratoarelor, prețul diferitelor variante, soluția pentru încărcare și cea de service, știind că vânzarea va fi online.

TOYOTA

Toyota informează că prototipuri echipate cu acumulatori solid state au început probele de drum. Este un mare pas pentru firma japoneza care a declarat încă din 2010, că va trece la soluția de electrificare cu acumulatori doar când va stăpâni tehnologia de fabricație pentru acumulatorii solid state și a prognozat un termen inițial ambițios pentru 2018.

In paralel, Toyota a promovat și a investit în tehnologia automobilelor electrice cu pile de hidrogen, modelul Mirai bucurându-se de autonomie echivalenta cu motoarele termice, dar prețul și lipsa unei infrastructuri de alimentare cu hidrogen limitează interesul cumpărătorilor.

Platforma electrica utilizata pentru Lexus UX 300

Forțată de legislația din China, echipa Toyota a lansat un model 100% electric pentru piața chineza, Lexus UX 300e, care va ajunge si in Europa. Suplimentar, în funcție de nevoile de evitare a amenzilor impuse de autoritățile chineze pentru cota de NEV (new energy vehicles) din totalul vânzărilor de automobile noi, SUV-uri GAC Aion S sunt rebotezate Toyota iA5 și vândute clienților chinezi.

În prezent prototipurile echipate cu acumulatorul solid state produs de Prime Planet Energy & Solutions Inc, un puternic joint venture cu Panasonic, cu o echipa de 5100 colaboratori, din care 2500 în China, parcurg probele de anduranță în condiții accelerate, cu un nou obiectiv pentru lansarea în producție de mare serie în 2025.

RIMAC

Expertul croat specializat în hiper-automobile de mare performanta a reușit sa angajeze prima celebritate din domeniul automobilelor electrice.

Chris Porritt are un CV impresionant cu proiecte importante pe parcursul a 16 ani la Aston Martin, după care în 2013 a devenit vice-președinte pentru engineering la Tesla și de acolo s-a mutat la proiectele speciale auto Apple, învăluite în continuare de mister.

Pentru RIMAC este un mare succes atragerea unui talent de vârf bine cunoscut în industrie, care confirma progresul realizat de firma croată, după investițiile Porsche, care a asigurat firmei germane o participare de capital de 15.5 % și acces la tehnologia de vârf dezvoltata de Rimac.

Atât Mate Rimac, fondatorul și proprietarul firmei, care a rămas privata, cât noul venit în Croatia, direct din Silicon Valley, California, Chris Porritt au avut declarații frumoase pentru presa, asa cum se obișnuiește în astfel de ocazii.

Noi am demarat firma într-o țara necunoscută pentru dezvoltarea de automobile. Am învățat multe din greșeli și a fost dificil să atragem talent din alte țări.

Nu îmi pot imagina unde am fi fost acuma și ce progres am fi realizat cu Chris alături de noi de la început. Am fost îngrijorat că personalități cu experiență extinsă în industria auto nu se vor potrivi cu cultura firmei noastre. Dar, ca un entuziast auto pur sânge, căruia îi place sa fie murdar pe mâini, Chris s-a mulat imediat pe stilul nostru de munca.

Avem aceiași mentalitate și dorim să dezvoltam mașini care ridică ștacheta posibilului, sunt o bucurie de condus și de bună calitate. De abia aștept să văd ce vom realiza împreună.

Mate Rimac, CEO Rimac Automobili

Oportunitatea de a face parte din echipa Rimac ar trebui sa fie visul fiecărui inginer. Fiindcă aproape toate componentele vitale sunt proiectate și realizate de Rimac, avem libertatea de a crea lucruri care nu au mai fost realizate în lumea hypercar.

Rimac este locul perfect pentru mine unde îmi pot etala experiența acumulata la Aston Martin și cea despre mașini electrice din California.

Realizările de până acuma cu Rimac C2 sunt fenomenale și privesc cu încredere la viitoarele produse Rimac, pe care le vom dezvolta împreună si care vor extinde domeniul a ce este posibil cu tehnologia din zilele noastre.

Chris Porritt, ex Aston Martin, ex Tesla, ex Apple, actual CTO Rimac

Sa speram ca și colaborarea celor doua super talente, Mate Rimac si Chris Porritt, va fi la fel de armonioasă ca declarațiile pentru presa și va genera cât mai multe colaborări la proiecte globale de mare performantă dezvoltate de Porritt și echipa croată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.