Dacia Spring pe primul loc în România și locul 7 în Europa

Recent Tudor a publicat RO e-mobility index pentru luna octombrie și prima informație care mi-a atras atenția a fost cea că Spring-ul, produs și importat din China, a acaparat 50% din înmatriculările BEV din primele zece luni în Romania.

Cu această performanță remarcabilă Spring a ajuns, la doar un an de la începerea livrărilor în țară, să reprezinte mai mult de o treime (34.5%) din parcul de automobile electrice.

Cum se descurcă Spring în Europa?

Aruncând o privire la înmatriculările europene din primele nouă luni (cele din octombrie le vom afla doar spre finalul lunii noiembrie), compilate de Jose Pontes pentru CleanTechnica, aveam să aflu că România (4168 Spring înmatriculate în perioada ianuarie-septembrie) a acaparat 13.2% din totalul livrărilor de Spring în Europa (total 31552).

Clasarea pe locul 7, între primele 20 modele 100% electrice înmatriculate în Europa, dovedesc că prețul, cererea și capacitatea de livrare a producătorului chinez se află cu un pas înaintea unei concurente redutabile, formată din modele foarte apreciate (Kona, Niro, ID.3, ZOE, etc.) la care însă livrările nu s-au derulat în pas cu cererea.

Cine sunt principalii cumpărători de Spring în Europa de Vest?

Catalogat în fel și chip, Spring-ul este de multe ori nedreptățit de cei ce consideră că singurul motiv pentru care se vinde atât de bine în România este prețul. Desigur, prețul este decisiv pentru orice produs și puterea de cumpărare a potențialilor clienți influențează deciziile de achiziție.

Dacă privim înmatriculările la zi din Europa de vest (Sursa EU EVs), unde puterea de cumpărare este mai mare și alternativele sunt mai numeroase, vom înțelege mai bine poziția Spring-ului în traficul din aglomerațiile urbane.

Din cele 15.823 exemplare raportate în 2022 pentru Europa de vest, 8273 au fost livrate in Germania (52%), următoarele piețe pentru Spring fiind Franța (2842) și Italia (2243). În acest context, cele 4567 înmatriculări din România sunt un rezultat remarcabil!

Comparația livrărilor lunare din 2022 cu cele de anul trecut, indică la finalul lunii octombrie aproape o dublare a numărului de înmatriculări în Europa de vest, de unde rezultă că nu doar românii sunt interesați de acest produs chinezesc, abil denumit DACIA în Europa, ci și clienții cu putere de cumpărare mai ridicată.

Când vom trage linia de bilanț la finele anului 2022, Spring-ul va reprezenta probabil aproape o jumătate din parcul de automobile electrice din România.

  • Va fi această proporție dominantă suficientă pentru a tempera criticile?
  • Vom accepta atunci că Spring-ul a fost pentru România ceea ce Nissan Leaf a fost pe plan global: primul model 100% electric vândut în număr suficient de mare pentru a atrage interesul unui public mai puțin avizat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.