Dialog cu electro-pensionari și un scurt test pentru Megane pe autostradă

Fiind într-o perioadă a carierei de electromobilist când cea mai prețioasă resursă pentru o viață liniștită este abundentă, evit în general călătoriile pe autostradă, fiindcă nu mai am unde să mă grăbesc.

In schimb, fiul meu Cătălin nu pierde vreo ocazia să dea bice căluților electrici ai Megane-ului și din amestecul celor două stiluri rezultă parcursul mare, consumul rezonabil și costurile pe măsură, pe care le cunoașteți din cronicile săptămânale, ce monitorizează peste 106.000 km cu Megane.

După o ucenicie de 76.000 km cu Dacia Spring și limitările impuse de acumulatorul micuței chinezoaice, drumurile naționale au rămas prietenii de nădejde pentru majoritatea călătoriilor întreprinse de mine.

”Condusul electric”, tăcut și lin, fără smuciturile schimbărilor de viteze, dar cu certitudinea că ai suficient cuplu la îndemână să te scoată din unele necazuri, mă bucură în continuare și după atâția amar de kilometri, iar ”spiritul de aventură” în căutarea limitelor mașinii nu s-a atrofiat.

Petrecând-mi cariera profesională la termocentrala de la Mintia, nu vreau să par ipocrit ținând lecții despre condusul fără fum la eșapament. În fond ce poate face o singură persoană? Sau două, împreună cu Cătălin?

Poate nu este semnificativ că în 76.000 km cu Spring și 106.000 km cu Megane, n-am lăsat o dâră de emisii după mine… Dar în echipa proiectului Electromobilitate mai sunt alți 110 de proprietari-voluntari, care în luna noiembrie aveau mult de 3 MILIOANE km la bord. Nici asta nu contează?

Hai să privim atunci mai departe la câte sute de milioane kilometri fără emisii parcurg anual cei peste 51.000 de proprietari EV-uri noi din România.

Sau la nivel european, unde sunt înmatriculate peste 5 MILIOANE de automobile 100% electrice.

Dar la nivel global?… unde cele peste 30 MILIOANE de ”electrice” acumulează anual sute de MILIARDE km fără emisii?

Știu, știu, doar vă spuneam că am ars din greu cărbune la Mintia… de unde vine energia electrică?

Am adăugat câteva surse utile pentru cei interesați cu adevărat să se documenteze, dar vestea cea mai bună este că ponderea surselor de energie nepoluantă crește an de an, la fel ca parcul auto electric din lume:

Chiar dacă în orașe ne descurcăm cu pasul, bicicleta sau transportul în comun, nevoia și de multe ori plăcerea de deplasare în afara aglomerațiilor urbane există, indiferent de motorizare. În final este o opțiune individuală, dacă aleg o variantă care nu fumegă dintr-o țeavă urât mirositoare. Mi-ar place să știu că nepoții mei nu vor merge cu măști de gaze la grădiniță. Mi-a fost destul cu cele purtate în 2020.

Un scurt test pe autostradă

Într-o zi destul de rece, cam 3°C, m-am hotărât să fac un test pe autostradă, de la Deva la Turda cu căldura pornită și viteza fixată cu pilotul automat la 117 km/h. De ce 117?

Știam din alte teste, că sub 120 km/h pierderile aerodinamice și cele de rulare sunt cu mult mai mici decât la viteze ce depășesc această viteză și atunci am ales numarul apartamentului din Deva (de ce nu?) ca viteză de test 🙂

La plecarea cu bateria încărcată la 82% aveam o autonomie estimată de 247 km. Consumul mașinii până la momentul plecării a fost de 18,6 kWh/100km, total kilometri la bord 106.327:

După o scurtă oprire pe A1 la ROMPETROL Orăștie, am ajuns la Turda la ora 12:13 (față de 12:06 estimat la plecarea din Deva):

  • distanța până la Turda 146 km
  • timp de parcurgere o oră și 29 minute,
  • procentul în baterie 18%,
  • autonomie rămasă 53 km,
  • 106.473 km la bord,
  • consum de 20,7 kWh/100km, iar clima și altele 3,5 kWh/100km
  • viteza medie de 79,1 km/h

Destinația finală și cea mai importantă a fost la stația de încărcare Eldrive situată la „Funshop park” din Turda unde am ajuns cu:

  • 14% procent în baterie,
  • 42 km autonomie estimată,
  • 106.476 km la bord,

Recapitulare pe scurt

Datele călătoriei cu Renault Megane e-tech (varianta Equilibre), echipat cu baterie de 60 kWh, de la Deva la Turda:

  • distanța parcursă: 149 km, (106.476km – 106.327km);
  • Δ SoC %: 68, (82% – 14%);
  • Δ consum mediu (înainte și după test): +2,1 kWh/100km, sau +11.3%, (20,7kWh/100km – 18,6kWh/100km);
  • Δ consum climă și altele: -3 kWh/100km, (3,6kWh/100km – 6,6kWh/100km);

In concluzie, pentru o călătorie de la Deva la Turda cu o viteză medie de 79,1 km/h (ocazional pentru depășiri mai scurte, am atins 140 km/h), cu încălzirea pornită potrivit sezonului, am consumat 68% din baterie.

Temperatura în habitaclu este ilustrată de capturile de ecran din filmulețele realizate la plecarea din Deva, la ROMPETROL Orăștie, sosirea la MERE Turda și sosirea la stație de încărcare Eldrive situată la „Funshop park”, care se pot vedea aici: https://youtu.be/3ASyl9rpNvw.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.