ID.3, Megane E-tech – bilanț februarie și primele semne de primăvară

Cele două modele produse în Europa au dimensiuni, performanțe și prețuri (?), care teoretic ar putea să atragă un public mai larg decât Grupa Mare. Realitatea înmatriculărilor după primele două luni din 2023 nu este însă tocmai asa.

In timp ce ID.3 este între primele cinci modele, în compania selectă formată de Model Y, Volvo XC 40, VW ID.4 și Skoda Enyaq, Megane este doar pe poziția 22 în Europa de vest (Sursa: EU EVs).

Privind la imaginile trimise de Bogdan (Peugeot 208, Bucuresti) cu cel de a doilea model electric al familiei, nu poate fi vorba de lipsa de apel. Dimpotrivă, majoritatea colegilor noștri au reacționat cu clasicul „faină mașina” și felicitări pentru achiziție!

Chiar și o analiză mai profundă a datelor transmise de George, pentru singurul Megane din garajul nostru virtual, dovedește un consum excelent, e drept în condiții de navetă de la Ineu la Arad. Dacă mai adăugăm că pentru cei 1232 km parcurși în februarie George a utilizat energie electrică produsă cu panouri fotovoltaice acasă, avem definiția unui caz ideal de utilizare, pentru orice model electric.

Privind însă livrările celor două modele în 12 țări vest europene (Sursa EU EVs), problema pare să fie capacitatea de livrare, nicidecum preferințele publicului.

Revenind la echipa noastră, să analizăm informațiile comunicate de George (Megane, Ineu) și Alexandru (B), Călin (Cluj), Dan (Timișoara) și Marcel (Cluj), toți patru cu ID.3.

Bilanț februarie

In domeniul parcursului, Marcel a dovedit în fiecare lună de când s-a alăturat proiectului nostru, că este foarte umblăreț. In februarie, pe lângă navetă și călătoriile cu familia, a participat la evenimentul din țara Dornelor, primul din seria celor dedicate promovării mobilității electrice și ecoturismului din 2023, pe care le organizăm începând din 2018.

Tot Marcel este singurul, care a realizat cu ID.3 un consum mai mic (17.1 kWh/100km) decât media întregii echipe a proiectului (17.9 kWh/100km).

Valorile indicate de Megane-ul lui George la bord sunt de invidiat, nu doar de colegii cu ID.3, dar și de alți proprietari de Megane, cu care George colaborează la găsirea diferențelor ce duc la cu totul alte valori de consum.

In schimb, fiindcă în lumea electricelor sursa de încărcare determină costurile, nu consumul, în domeniul cheltuielilor actuala echipă ID.3 este imbatabilă:

  • Marcel beneficiază de încărcare la locul de muncă;
  • Dan a utilizat o stație pusă la dispoziție de Primăria Timișoara și a încărcat la Kaufland cu cupoane*, la locul de muncă și stațiile gratuite din Reșița (mulțumim Daniel pentru atenționarea cu privire la cupoane);
  • Călin pe cele ale Primăriei Cluj.

Și Alexandru este mulțumit cu încărcarea acasă, plus cea de la stațiile publice din București, rezultând în costuri de 14.7 lei/100km pentru luna februarie.

Consum mediu săptămânal

În direct cu colegii noștri

Dan – ID.3, Timișoara

 Rezultatele lunii Februarie 2023 pentru VW ID.3 45 kWh:

  • Distanța: 822 km
  • Consum: 20.2 kWh/100km
  • Cost încărcări: 25.58 ron
Total încărcări, raport AC/DC și cost total pentru luna Februarie:

Distribuirea energiei încărcate conform locurilor de încărcare, în februarie doar unul singur.

In total am avut șapte încărcări, detaliate în de tabelul de mai jos, extras al evidenței pe care o țin în excel:

Alexandru – ID.3, București

Datele lunii februarie sunt:

  • 1090 km cu un consum mediu de 20.4 kWh/100km, un parcurs modest pentru stilul meu mai plimbăreț.
  • Luna aceasta am 160 lei costuri cu încărcarea, împărțiți în 90 lei abonamentul EnelX60kWh și aproximativ 100 kWh încărcați la priza de acasă (34.7+42.6+22.5) la un cost de 0.7lei/kWh. Astfel, rezultă că am avut un cost de 14.7 lei/100km. Pentru mine este un cost foarte bun per 100 km, în condițiile în care am încărcat peste două treimi la stațiile cu plată.

Așa cum v-am obișnuit de luna trecută, compar datele cu Tronity, îmi e tare utilă aplicația și constat de multe ori că o folosesc mai mult decât folosesc aplicația mașinii, cam ciudat, nu?

Tronity a calculat aceeași distanță (1090km vs 1091km – Tronity), dar consumul este diferit de la 20.4 kWh/100km calculat din ce a raportat bordul, la 21.3kWh/100km calculat de Tronity.
Oricum, valori destul de apropiate.

În sfârșit s-au instalat și mult așteptatele update-uri de care vă povestesc de câteva săptămâni. Se pare că era vorba despre un update de manual digital și, așa cum bănuiam, de update-ul hărților, acum mă aflu la 23.1(an.lună).

Calin – ID.3, Cluj

Luna februarie : 116 km parcurși , consum mediu 18,3 kWh/100km , 19,98 kWh încărcați gratuit , fără alte costuri.

Marcel – ID.3, Cluj

Luna februarie se incheie astfel:

  • Distanța parcursă: 3676 km,
  • Consum: 17,11 kWh/100km,
  • Încărcări: 699,68 kWh, 
    • 21xAC 366,94 kWh,
    • 13xDC 332,74 kWh,
  • Cost lunar: 138,54 ron
  • Cost lunar/100km: 3,77 ron

Concluzie pentru luna februarie: Comparativ cu februarie 2022 consumul este cu 2 kWh/100km mai mic în 2023, la un parcurs mai mare de km. 

2 Responses

  1. Daniel spune:

    Eu la Dan vad ca a încărcat majoritar la kaufland pe cupoane, nu la primăria Timișoara (care e contra cost), acolo având o singura încarcare. Doar o observație.

  2. Dan Goina spune:

    Corect, incarcarea de la statia Primariei, a fost defapt singura cu cost pe luna Februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.