Introducere
Un articol bine documentat de Mihai (Spring, Fălticeni), cu exemple din sezonul rece și puterea de încărcare a Springului iarna, s-a încheiat cu recomandarea de utilizare a stațiilor Type 2, pentru o exploatare cât mai rațională a fiecărui punct de încărcare, și așa în număr insuficient.
Aspectele tehnice sunt clare, mai rămân de lămurit cele de comportament și atitudine colegială, sau lipsa acesteia, atunci când resursele de încărcare sunt mai puține decât nevoile actuale. Acesta este subiectul abordat de Marcel (Spring, Deva), care semnalează cazuri și discuții reale legate de încărcarea Springurilor.
Democrația încetează la stațiile de încărcare?
Scria cineva, aproape revoltat, pe un grup de mașini electrice despre faptul că cei cu Spring își încarcă mașinile cu doar 14 – 15 kW ocupînd inutil stațiile rapide de încărcare, în timp ce ar putea să încarce la stații de 22 kW sau chiar la cele de 7 kW.
Corect. Absolut nimic de obiectat, dacă în zona respectivă există alternative de putere mai mică. Altfel cum ați proceda pentru a continua călătoria?
Ce te faci atunci când, în tranzit fiind, ai nevoie de orice electron în plus pe care-l poate trage bateria? Apoi, să nu omitem faptul că încă suntem în iarnă, iar temperatura bateriei este cea care dictează puterea trasă din stație. Și mai apoi, bateria de Spring fiind de 26,4 kWh net are nevoie de un timp, cel puțin egal la încărcare ca a unei, Tesla să zicem, care are sistem de precondiționare a bateriei.
Și vine reversul medaliei…
Am făcut un drum de Timișoara și, contrar obiceiului, am plecat pe autostradă știind că s-au pus în funcție cîteva puncte noi de încărcare. Am ajuns la stație, conectez cablul și… În mod normal încărcarea trebuia să pornească automat, dar realizez că trebuie aplicație.
Pornesc aplicația iar la detalii preț apare 3,6 lei/kWh. Îmi fac rapid socoteala și adaug doar 10%, cât să ajung la următoarea stație unde prețul era de 2,49 lei/kWh. În această idee, la prețurile așa de mari „servite” la stațiile de 100 kW, credeți că noi, ăștia cu Springuri, vom ocupa asemenea stații? Doar în caz de „avarie” și doar până la prima stație din drum cu prețuri mai rezonabile.
La stațiile de 50 kW, când ajungem noi, cei cu baterii mici, nu mai avem loc. Nici la cele de 22 kW, ca să nu mai spun de stația de 7 kW din Deva la care, mai tot timpul se găsește cîte o mașină cu baterie de peste 30 kWh, care ține stația ocupată cu orele, chiar dacă s-a oprit încărcarea!
Există pretenția să ne „plecăm” în fața bateriilor mari și să cedăm necondiționat locul aristocrației electromobilistice?
Cu siguranță cedez stația, dacă puterea de încărcare scade sub 10 kW, că la asemenea putere chiar e timp pierdut și pot muta încărcarea pe 7 kW, dacă este disponibilă.
Adică suntem goniți de la stațiile de 100 kW, de la cele de 50 și 22, ca să facem coadă chiar și la cele de 7 kW, doar pentru că unii nu suportă Dacia Spring? Să nu uităm că în curând Springurile vor alcătui 50% din parcul auto electric din România. Oare democrația se oprește sau nu mai funcționează la stația de încărcare?
Tocmai din acest motiv, îmi anunț prezența pe PlugShare cu o marjă de siguranță de 30 de minute în plus, față de cât estimează computerul că se încarcă bateria. Am văzut un e-Golf la stație de 50 kW, care trăgea cu 15 kW în timp ce Springul meu trăgea, alături, cu 18 kW.
La drum întins, noi, cei cu Springuri și cei cu baterii mici chiar avem nevoie de baterie încărcată, ca să ajungem în siguranță și fără emoții la destinație. Rezerva de energie este cu mult mai mică decât la modele echipate cu acumulatori mai mari.
In cele din urmă este doar un aspect de înțelegere reciprocă, respect și civilizație, cum ne descurcăm cu toții, până când rețelele de încărcare vor acoperi nevoile tuturor. Drumuri bune, stații libere și, mai ales, mai puțină discriminare.
Din cauza asta eu nu plec niciodata cu Spring-ul la distante mai mari de 150 km de casa, fiindca nu-mi trebuie aventuri, scandaluri si nervi.
Noi facem cel mult 2-3 drumuri pe an la distante mai mari, pentru care am pastrat o vechitura de Logan 1.6 MPI care se achita cu brio de sarcinile astea extrem de rare (in rest doar il mai pornesc de 2 ori pe luna sa nu i se duca bateria). Poate o sa inloicuiesc candva Loganul cu o Tesla, dar deocamdata nu merita la preturile actuale.