În Slovenia – electric cu Opel Corsa-e! (Episodul 2 din 2)

Prima zi

Cu bateriile, a mea și a mașinii, pline, după ce am încărcat la cazare cu 20 eurocenți/kWh, am plecat din Bled, Slovenia, abordând ruta occidentală către Ljubljana, Maribor, Budapesta, Arad, Timișoara, Sibiu, București.

Următoarea destinație de încărcare se afla la 178 km – Maribor, dincolo de care nu știam unde o să mai încarc. Senzația de normalitate care m-a încercat în Slovenia începea deja să fie înlocuită cu o ușoară îngrijorare a întoarcerii pe șoselele periculoase și imprevizibile ale României. 

Slovenia a adoptat Euro și a aderat la spațiul Schengen în 2007. Atmosfera Europei de Vest s-a înrădăcinat complet în această țară tot fost comunista, granițele au dispărut și prima trecere a unei frontiere cu vameși urma să fie tocmai la Nădlac II. În consecință, drumul îmi era deschis înainte, autostrăzile line și cu participanți la trafic, care respectau viteza legală (inclusiv românii aflați în plimbare), toate îți ofereau șansa de a te bucura cu adevărat de un drum, chiar dacă nu era neapărat spectaculos, fiind pe o autostradă.

În jurul orei 13.00 am ajuns în Maribor, m-am poziționat la o stație Petrol în apropiere de un McDonalds, fiindcă mi-am dat seama că doar un fast food poate ține pasul cu viteza de încărcare a mașinii, practic “încărcarea” șoferului fiind de cele mai multe ori mai anevoioasă. „Din păcate”, am reușit să încarc și de această dată până la 99.1%, așa că am amânat încărcarea optimă pentru următoarea destinație, aflată la 208 km, lângă „marea” din țara vecină – lacul Balaton. Îmi doream să fac opriri scurte și dese și să fructific densitatea de stații. 

Odată intrați în Ungaria, încărcările le-am făcut cu precădere la Mol, cu aplicația și contul pe care le aveam deja din România. Prețul este de 1.94 lei/kWh la fast charging. De remarcat că, deși stația (de 75 kW) e poziționată chiar în fața intrării unei benzinării destul de aglomerate, locurile hașurate pentru încărcarea mașinilor electrice erau neblocate de mașini termice.

De la Balaton m-am îndreptat către Budapesta, pentru încă o încărcare tot la o stație Mol. Următoarea oprire a fost în Szeged, chiar în oraș. Aici, în proximitatea graniței, stațiile DC nu mai erau chiar lângă autostradă. 

Majoritatea stațiilor așa-zis rapide din Szeged au doar 20 kW, așa că am ales o stație dintr-o rețea nefolosită până acum – Mobiliti – printre putinele de 50 kW.  Prețul în această rețea este de 1.38 lei/kWh. Prezența Mobiliti pare destul de densă pe harta Ungariei, din ce se vede în aplicație, însă stațiile Mol sunt foarte convenabil amplasate pentru tranzit în parcările autostrăzilor, încărcarea electrică fiind doar un alt serviciu oferit de acele stații.

Revenind la Mobiliti din Szeged, pentru a putea încarcă aici trebuie să te plasezi pe contrasens, pe un bulevard destul de circulat, ceea ce mi s-a părut bizar, alterându-mi senzația de normalitate, atât de bine întreținută până acum. Stația însă a funcționat ireproșabil, fiind o stație Siemens, de un tip pe care nu-l mai încercasem.

Aceasta a fost si ultima stație din afara țării din această călătorie. 

Timpul ne-a permis chiar și intrarea în țară si am înnoptat la Arad, dar asta după ce am încărcat la o stație EnelX de 50 kW de la 27.4% la 82.5% în 31 minute. 

A doua zi

A urmat drumul prin țară, cu prima oprire pentru încărcare la Deva, la EnelX, urmată tot de EnelX la Sibiu, unde am încărcat de la 39% la 79.2% în 24 min la o putere maxima de 50 kW. Ce-mi propusesem cu încărcările mai dese și cu valori mai mici începuse să-mi reușească, în intenția de a proteja bateria. 

De la Sibiu ne-am reîntors la Pitești, unde am încărcat iarăși la Enel-x de la 31 la 82% în 31 min. iar pe la ora 22.00 am reușit să intrăm în București. În drum către casă, am trecut și pe lângă Kaufland Barbu Văcărescu și mi-am adus aminte de cupoanele de încărcare gratuită pe care nu am ocazia să le folosesc, de obicei, din cauza aglomerației. De dată această era liber, așa că am efectuat ultima încărcare din această călătorie de la 33.5% la 81.8% în 32 min, la o stație tot de 50 kW, chiar în București, să am mașina pregătită pentru drumurile din oraș ce urmau să vină.

Aș vrea să remarc că absolut toate stațiile de care m-am folosit în acest drum au pornit “din prima” și nu am întâlnit stații defecte sau incompatibile. Desigur, acest lucru nu este valabil în București, unde chiar imediat după reîntoarcerea la cotidian am început să dau de o multitudine de stații nefuncționale. 

Revenind la această călătorie, iată și statisticile de distanță și consum:

  • 2913 km (în care intră și deplasările prin Slovenia către zonele turistice)
  • consum mediu de 17.6 kWh/100km
  • viteză medie de 69 km/h
  • Costul total al încărcărilor a fost de 484 lei

Degradarea bateriilor conform aplicației PowerCheckControl: 0.07%

Concluzii

Vigneta de Slovenia poate fi procurată de pe site-ul oficial https://evinjeta.dars.si/ro, și da, au variantă și în limba română.

În tot acest drum, nu m-au preocupat recordurile de autonomie sau vitezele super economice. Am vrut să iau mașina din parcare, așa cum am găsit-o, să pun clima pe 22 de grade și să o folosesc pentru a ajunge într-un alt punct geografic, să simt ca autovehiculul își justifica investiția și că îmi este util pentru scopul pentru care a fost cumpărat.

Mi-aș dori totuși ca Uniunea Europeană să oprească delirul acesta al rețelelor de încărcare fără interoperabilitate sau posibilitatea plății direct cu cardul, fapt care determină instalarea unui număr de aplicații semnificativ de mare pentru călătoriile din cadrul UE.

Călătoria pe distanțe lungi cu mașina electrică nu este o aventură, un act de curaj sau iresponsabilitate, este o normalitate atât timp cat ai: infrastructură, viteză bună de încărcare, răcire activă a bateriilor și un telefon mobil cu roaming activ.

Range-ul de 1000 km, despre care se tot afirmă că ar reprezenta pragul minim al multora în decizia de achiziționare a unei mașini electrice, este nefolositor și nu foarte ecologic. O mașină cu o baterie utilizabilă în jur de 45 kWh te poate duce foarte departe. Punctul de cotitură în decizia de achiziție a unei mașini electrice este deja aici!

Călătorii plăcute vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.