Costurile cu încărcarea comunicate de participanții la proiectul Electromobilitate continuă tradiția începută în urmă cu doi ani.
La final am atașat lista articolelor în care am discutat costurile de încărcare în decursul timpului, indiferent de model, parcurs și consum, încercând să clarificăm subiectul cu date și statistici concrete, ce sperăm să înlocuiască în timp miturile și opiniile exprimate de obicei la adăpostul anonimității oferite de media socială.
In cadrul proiectului nostru ne-am propus să prezentăm informațiile comunicate de proprietari din exploatarea de zi cu zi și prin testele paralele, organizate tot prin bunăvoința și efortul proprietarilor, am comparat diferite modele electrice mergând în aceeași zi pe același traseu.
Câteva exemple
- Mircea și Tudor au monitorizat cu atenție și au comparat pentru mai bine de un an costurile de deplasare cu Kona hibrid și electric în zona Timișoara și au organizat un test paralel.
- Kona Electric vs. Hybrid – episodul 13
- Kona Electric: teste paralele cu modelul Hybrid
- Călătorie paralelă cu Kona hybrid și electric la morile de apă de la Rudăria
2. Octavian participă de mai bine de 12 luni la proiect cu un Outlander PHEV (hibrid plug-in), oferindu-ne posibilitatea de a compara costurile înregistrate cu majoritatea modelelor 100% electrice din parcul auto electric din România.
3. Demersul lui Octavian este asemănător cu participarea lui Călin la RO1000Challenge ediția de vară, când a venit de la Oradea cu un Golf TDI, pentru a avea un etalon de consum și eficiență clasică, alături de cei cinci participanți cu modele 100% electrice.
4. Alex a comparat ID.3-ul sau cu alte exemplare, dar și cu Tesla Model 3, cu ajutorul lui Marius.
Bilanț de consum luna iulie
În universul auto tradițional, cu care ne-am familiarizat de ani și ani, consumul este determinant pentru costurile de alimentare.
În noua lume a electromobilității, costul cu energia electrică este determinat în primul rând de sursa de încărcare și doar apoi de consum. De la variante promoționale gratuite, până la costurile ridicate de la încărcătoare rapide din țară și străinatate, colegii noștri au semnalat variantele optime în funcție de traseu.
Pentru cei ce pot încarca acasă de la soare sau la serviciu, problema costului a devenit secundară. În schimb colegii ce depind de rețele publice, sunt foarte sensibili la acest subiect.
Așa cum spuneam la început, pentru Octavian (un etalon de utilizare rațională a unui model plug-in pe care îl încarcă în fiecare noapte acasă) luna iulie s-a încheiat cu costuri de 34.34 RON/100km. În același timp, cinci colegi au raportat costuri ZERO în luna iulie.
Zece articole despre costurile de încărcare
- SERIAL – costuri cu încărcarea în lunile aprilie și mai (episodul 4)
- Flashback: care este diferența de costuri între o termică și o electrică atunci când faci mulți kilometri?
- SERIAL – costuri cu încărcarea în luna martie (episodul 3)
- VW ID.3 – exemple de costuri cu încărcarea
- VW e-Up! – comparație de costuri cu hibrid diesel
- Prima jumătate de an – costuri și cazuri extreme de utilizare (episodul 3)
- Costuri cu energia și combustibilul pentru Niro, ID.4, e-2008 și Mitsubishi Outlander PHEV
- Primul an alături de VW e-Up! s-a încheiat cu costuri de 1.31 lei/100 km
- Peugeot e-2008: electrip de 1100 kilometri cu mulți km de autostrada și costuri ZERO RON
- Hyundai Ioniq – costuri legate de cresterea consumului iarna
Alte articole despre teste paralele
- ElectRoMania ediția a V-a: circuitul Sibiului
- Dacia Spring – al doilea test paralel de consum
- Test paralel Kona, e208 și Zoe ZE50
- Test paralel Peugeot e-208 – Hyundai Ioniq (confirmare rezultate)
- Teste paralele de vara cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3
- Comparatie consum Tesla Model 3 cu etalonul de economie Hyundai Ioniq

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.