Pare că japonezii au nevoie de câte un duș rece pentru a scoate ce e mai bun. După Nissan Leaf, care are parte de păcatele sale – sancționate de piață prin vânzările dezastruase din ultimii 3 ani, Ariya, este surpriza plăcută, neaștept bună.
Al treilea model pe care l-am avut disponibil la testare în ROCHARGE este Nissan Ariya. Un SUV (nu CUV, EUV sau orice alt xUV inventat fără rost doar pentru a justifica un design defectuos) care arată foarte bine, suficient de mare pentru orice familie, cu un ampatament extrem de bine organizat, extrem de confortabil, astfel încât să asigure o zonă de intimitate și ergonomie maximă pentru fiecare pasager.
La exterior, este o mașină care are toate proporțiile corecte, de zici că a fost desenată de arhitecți și nu de designeri auto. Care îți spune de la bun început că scopul Ariyei e să parcurgă distanțe în cel mai confortabil mod. Nu pretinde că face acrobații sau că va excela la capitolul sportivitate. Cum nici nu pretinde că a renunțat la orice e posibil, doar pentru a se urca pe piedestalul eficienței. Are ingredientele clasice de SUV, asezonate cu modernitate si comfort.
© Bogdan Paraschiv și Ciprian Mihai, că de aia arată pozele astea într-un mare fel
Suspensia Ariyei este impresionant de bună pentru un SUV. Am mers destul de alert toată ziua și totuși am avut un confort deplin. Ruliul a fost minim spre deloc, denivelările au fost absorbite extrem de bine. Și e genul de suspensie ce nu va fi pusă în dificultate niciodată de un drum de piatră sau de pământ, așa că poți merge departe și fără să ai nevoie de asfalt sub roți.
Iar habitaclul, exemplar. Scaune foarte confortabile, atât în față cât și în spate. Infotainmentul e ușor de folosit, comenzile funcționează așa cum te-ai aștepta. Iar sistemul audio Bose îți va reda toate sunetele, corespunzător, nu doar bass și tweeter. Ventilația în scaune a funcționat foarte bine, nefiind cazul să o ajustez în cei peste 100 km conduși astăzi. În spate se stă excelent. Iar în portbagaj vor încăpea toate bagajele necesare unui concediu.
© Bogdan Paraschiv și Ciprian Mihai, că de aia arată pozele astea într-un mare fel
Ah și are autonomie din aia bună. 500 km într-un ritm alert pe drumuri naționale îi faci fără probleme. Și chiar dacă am avut la dispoziție mașina cu tracțiunea doar pe puntea față, cifrele scoase sunt impresionante pentru un astfel de pachet, având în vedere traseul parcurs (Craiova – Filiași – Motru):
Iar de încărcat, deși nu va face sprinturi peste 130 kW, va trage cu 90 kW la 80%. Nu cu 14 kW ca Lexus. Iar după 80% vei trage cu 40 kW până pe la 95%. Deci se încarcă repede și bine.
E mașina care te duce. Când vrei, unde vrei, cum vrei. Nu trebuie să-ți schimbi viața pentru ea. Asta pentru că a fost gândită de cineva care în sfârșit și-a dat seama cum trebuie să pui o sufragerie pe roți.
Versiunea testată costă 70.600 EUR, preț de listă. Iar dacă vrei să îți faci un leasing operațional pentru ei, cei de la Autonom o să te ajute cu bucurie, la o rată lunară de 992 EUR/lună.
M-am născut mai la stânga de Liveniul lui Enescu, unde ulterior mi-am petrecut copilăria. În poveștile super-eroilor ce m-au înconjurat. Cu bune și rele, dar – oricum – cu bună-credință. Care m-au învățat că trebuie să și dăruiesc ca să primesc ceva. De peste 20 de ani mă implic activ în ONG-uri. Tot de peste 20 de ani mi-am dedicat cariera tehnicii și securității. Iar acum am descoperit gașca asta faină de la ElMob cu care vreau să descopăr și să savurez o nouă bucurie. Că-s oameni faini și merităm asta cu toții.
Ah! Acum locuiesc la dumbrava.net!
Sigur va avea mare succes. Preț dublu față de model Y. Apropo, diferența dintre gărzile la sol este de puțin peste 1 cm – 167 mm față de 178, ṣi faceți miṣto că model Y nu e SUV, față de ăsta care e „Oh, da!” La preț dublu. Aham.
Nu e totul despre preț, ca drept dovadă mai vedem și alte mașini înmatriculate. Plus că Ariya este muuult mai comfortabilă. Iar suspensia este ceva aproape ireal dacă vii dintr-o Tesla.
Iar Ariya are unghiuri de atac/degajare mult mai mari, ceea ce îți permiți să abordezi alte pante/viraje. Zic asta și după câteva experiențe cu parcări subterane cu rampe foarte abrupte.
Și da, face tot ceea ce face un SUV, nu 90%.
Ca să zic altfel, e la 90% din confortul și rafinamentul lui Lexus. Care la capitolul ăsta este peste Audi Q8 e-tron și foarte la limită egal cu EQE SUV. Tesla nici n-are sens să o bagi în combinația asta, e ca și cum ai compara mașini premium cu Dacia Logan.
Iar prețul nu e dublu, e diferență de 20k eur în configurația maximă (adică +35%, nu 100%)