VW ID.3 și Megane E-Tech – probleme cu bateria și borna de 90.000 km

Complet absorbiți de bucuria primei întâlniri cu copiii de la Șpring, cronica noastră a rămas puțin în urmă, weekend-ul fiind dedicat în totalitate organizării fotografiilor, unele dintre ele apărând în articolul special al evenimentului:

Revenind la datele noastre, cele mai importante întâmplări din această săptămână le reprezintă trecerea pragului de 90.000 km de către Marcel, respectiv bateria problematică a lui Alex.

Datele Echipei

In perioada 10-24.09, echipa a parcurs 3278 km, consumând în medie 13,1 kWh/100km

Marcel – ID.3, Cluj

  • Distanța parcursă:1429 km
  • Consum mediu: 12,3 kWh/100km
  • Incărcări: 177kWh
    • 7x AC= 149kWh
    • 1x DC= 28kWh
  • Cost: 65 ron

În aceasta perioadă am trecut pragul de 90.000 km, fără probleme în continuare. Kilometrii din această perioadă au fost împărțiți între naveta zilnică, drumuri prin oraș și evenimentul de la Șpring și raidul montan Transcarpatica III.

Călin – ID.3, Cluj

  • Distanța parcursă: 531 km
  • Consum mediu: 15,7 kWh/100km
  • Încărcări: 98 kWh

Traseele de săptămâna aceasta au fost mixte, am condus atât prin aglomerația urbană caracteristică lunilor de școală cât și extraurban către o zonă mai retrasă spre comuna Râșca. Finalul săptămânii marchează primii trei ani de când am mașina, vor urma câteva date din această perioadă.

Alex – ID.3, București

  • Distanța parcursă: 602 km
  • Consum mediu: 14,8 kWh/100km

Observ că de două săptămâni, capacitatea a scazut simțitor, cu cca 2 kWh. Așa cum vă informam și aici: „Informatii despre BMS” e suficient ca o singură celulă să aibă o tensiune diferită și toată bateria să fie penalizată.

Din păcate asta se întâmplă și în cazul meu, o celula din cele 108 rămâne în urmă, iar asta mă duce cu gândul la una din următoarele 3 situații:

– un circuit de echilibrare rămâne activ, dar e puțin probabil, pentru că diferența de dintre celulele min și max rămâne constantă de 0.02V.

– o eroare soft, dar e puțin probabilă, pentru că o eroare soft s-ar fi manifestat deja de mai mult timp, având versiunea soft V3.2 instalată de câteva luni.

– Rezistența internă s-a mărit pe celula respectivă, astfel că la descărcări și încărcări mari, o parte din energie se disipă în căldură, aceasta din urmă fiind cea mai plauzibilă.

Îmi e clar că din acest moment e doar o chestiune de timp până când modulul care conține acea celulă va trebui să fie înlocuit. Din păcate nu sunt singurul care trece printr-o astfel de situație, atât Marcel, cât și Călin au înlocuit câte un modul, așa că ar trebui să mă bucur că bateria mea a rezistat fără intervenții până acum. 

George – Megane E-Tech, Ineu

Printre drumurile cu Tesla, în această perioadă am parcurs și cu Megane-ul 716 km, cu o medie de 11,2 kWh/100km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.