De multe ori, potențiali clienți interesați de un nou model electric ne povestesc cu amărăciune cum modelul dorit nu este disponibil în România, iar spectrul justificărilor acoperă orice motiv de la pandemie, la lipsa pieselor și până la războiul din țara vecină.
Așa cum am afirmat de nenumărate ori pe acest blog, clasamentele înmatriculărilor europene nu reprezintă în prezent cererea pentru anumite modele, ci capacitatea de livrare a diferiților producători.
O piață mult mai bine aprovizionată, unde toată lumea auto dorește să etaleze rezultate cât mai bune este Norvegia. Indiferent dacă sunt vapoarele cu Tesla MIC (made in China) care descarcă la Drammen sau alte modele noi și performante, piața norvegiană are prioritate pentru toate firmele și poate fi un indicator mai realist al livrărilor din prima lună a trimestrului II.

Am marcat cu albastru înmatriculările care au crescut față de luna martie și cu roșu pe cele care au scăzut, iar trei modele nu sunt marcate, înmatriculările fiind în limita fluctuațiilor normale de la lună la lună.
Pe scurt, doar DOUĂ modele: Volvo XC40 și Skoda Enyaq, au avut livrări mai mari în prima lună a trim II, comparativ cu ultima lună din trim I. Pentru cinci modele înmatriculările au scăzut puternic. În cazul Hyundai, atât Kona cât și noul IONIQ 5 intră în această categorie. Kia pare să stea ceva mai bine, reușind să mențină ritmul livrărilor pentru Niro.
Cel mai mare salt negativ a fost făcut de ID.4, care de la 1144 înmatriculări în martie a ajuns la 462 în aprilie. Desigur, același lucru se poate spune despre Tesla, dar în acest caz, ne-am învățat cu producția și livrarea în loturi foarte mari, destinate anumitor regiuni. Rămâne de văzut dacă livrările Tesla se vor liniariza, cel puțin pentru Model Y, după ce producția de la Giga Berlin va atinge obiectivul de 5000 exemplare pe săptămână.
În concluzie, trimestrul II nu a demarat prea spectaculos pe o piață aprovizionată foarte bine în general, chiar dacă Top 10 este ocupat de modele scumpe, SUV-uri și crossover cu excepția Polestar 2.
Înmatriculări Franța – aprilie
O cu totul altă imagine se conturează pe o altă piață dinamică și un bun barometru pentru mobilitatea electrică mai accesibilă.

Faptul ca un model produs în Italia (Fiat 500e) și altul în China (Dacia Spring) au fost livrate în cantitate mai mare decât eroinele locale ZOE și 208, povestește volume despre dificultățile prin care trece industria auto franceză. Singurul numitor comun cu piața norvegiană sunt Niro și Kona, clasate și aici in Top 10.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.