Noutăți cu echipa Zoe și o comparație după 12 luni cu ID.3 și Kona

Echipa ZOE din cadrul proiectului Electromobilitate a acumulat aproape 22.000 km în primul trimestru al anului, fără probleme tehnice sau de soft majore, doar câteva neplăceri care sâcâie exemplarul lui Ciprian.

Incitat de o discuție cu doi șoferi de Uber timișoreni (unul cu Zoe, celălalt cu ID.3), dar și pentru a înțelege mai bine eficiența veteranei franceze, îmbunătățită continuu în ultimii aproape zece ani (livrările au demarat în decembrie 2012 în Franța), am alcătuit o comparație a valorilor minime și MAXIME de consum săptămânal cu ID.3, la care am adăugat ulterior și Kona.

Dar înainte să trecem la date și statistici, să-i ascultăm pe colegii noștri, proprietari de Renault ZOE.

Ciprian – Gura Humorului

Datele de săptămâna trecută pentru Zoe, căreia îi tai moțul îndată de când e la mine.

  • 416 km
  • 59.8 km/h viteză medie.
  • 15.9 kWh/100km consum.
  • Cost zero lei.

Mi-am notat deja pe listă problemele cu care mă voi prezenta la service-ul de un an:

  • Vestita păcăneală stânga față la viraj.
  • Reglaj ușă stânga spate – intră spumă la spălătorie.
  • Ceva zgomot la carenajul dreapta față.
  • Inscripția ZE 50 Electric de pe spate s-a decolorat aproape total.
  • Ceva puncte de rugină în anumite locuri, nepătrunsă.

Márton – Târgu Mureș

Săptămâna trecută am parcurs 306 km cu un consum de 13.1 kWh/100 km pe bord. 

Mă bucură enorm că iarna a trecut și acum se scot cele mai bune consumuri, că nu e nevoie de încălzire sau de AC. 

Costurile de încărcare sunt 1 cupon de Kaufland și un pic de energie de acasă, produsă de panourile fotovoltaice. 

Radu – Ploiești

Datele de exploatare în intervalul 21-28.03.2022 ale lui ZOE, sunt:

Parcurs:  884 km

Viteza medie:  44.5 km/h

Consum mediu:  14.7 kWh/100 km

Costuri alimentare:  80lei

Semne bune se văd deja la orizont, mai cald, autonomie ceva mai mare, mers preponderent pe lumină și vreme bună, una peste alta, e bine. Și bineînțeles, e loc de mai bine…!

Pentru luna martie, TRONITY arată ca am,
Parcurs (km/călătorii): 3817/179
Încărcat (kWh/sesiuni): 679/37
Utilizat (kWh): 661
Consumat în medie (kWh/100 km): 16.2

O luna la câmpie nici rece nici caldă, cu mai multă sau mai puțină lumină dimineața, mai degrabă uscată decât umeda, (încă) pe anvelopele de iarna.

Pe deplin obișnuit cu bune și cu mai puțin bune ale mașinii electrice, am depășit borna de 75.000 km și merg încrezător mai departe.

La cum se vede piața auto în general și cea a Electricelor în special, nu cred ca mi-aș putea propune acum un termen și un obiectiv anume în a înlocui ceea ce am acum.

Proiectul meu pe termen scurt e sa îmi pun panouri foto-voltaice, pentru 3E (eficiență, eficacitate și economicitate) mai mare și nu în ultimul rând pentru o oarecare independență.

Șerban – Suceava

Săptămâna trecută a fost agitată și am avut ocazia să utilizez Furia mai mult. Am avut multe deplasări în afara orașului pe distanțe relativ scurte și o plimbare la sfârșit de săptămână pe Trans Rarău. Prin urmare, am parcurs 492 km cu un consum de 15,4 kWh/100 km. 

Datele finale ale lunii martie sunt urmatoarele:

593 km totali cu un consum mediu de 17 kWh/100 km (conform Tronity)

118 kWh încărcați totali, din care 56 kWh încărcați acasă, cu un cost de 63 RON și restul încărcați la stațiile publice gratuite, rezultând un cost cu încărcarea în luna martie de 10.62 RON/100 km.

Comparația eficienței după un an – ZOE, ID.3, Kona

Întâmplarea face ca în discuțiile amintite la început, cu șoferi Uber care utilizează ZOE și ID.3 în Timiș, să constat dorința de a împărtăși din experiența lor și susținea înfocată a alegerii făcute.

Când l-am chestionat pe șoferul de ID.3 despre consumul mare din sezonul rece, comparativ cu ZOE, a ținut să sublinieze că mașinile fac parte din două categorii diferite de performanțe și spațiu interior. Absolut corect, dar având la dispoziție și valorile minime săptămânale pentru Kona, ID.3 tot nu arată mult mai bine. În schimb curba valorilor minime realizate de colegii cu Kona este remarcabil de apropiată de ZOE.

După compararea valorilor MAXIME săptămânale, diferențele în defavoarea ID.3 sunt și mai evidente. Cu speranța că update-ul de soft va rezolva această problemă a platformei MEB, utilizată de grupul VW pentru majoritatea modelelor 100% electrice, privim cu încredere la următoarele șapte luni (aprilie-octombrie), când toate automobilele electrice vor avea performanțe de consum mai bune decât în sezonul rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.