Patru ani și 145.800 km cu Renault ZOE

Luna iunie, pe 5 iunie mai exact, a venit și pentru mine cu o mică aniversare de 4 ani de utilizare neîntreruptă a mașinii, aceasta fiind un bun moment de rememorare a multor momente fericite din această frumoasă perioadă de electromobilitate!

După multe mii și sute de mii de km parcurși anterior cu alte modele termice, ultimii 4 ani m-au (re)învățat ce înseamnă disciplina și o mai bună organizare a mobilității în condiții 3E (eficiență, eficacitate și economicitate), dar nu în ultimul rând și ecologice.

Printre altele, toate astea au însemnat mai ales:

  • deplasare exclusiv în regim de viteză legală,
  • mers preponderent pe prima bandă, acolo unde este posibil,
  • fără accelerații inutile sau depășiri cu orice preț, atitudine calmă și prietenoasă cu ceilalți parteneri de trafic,

Răsplata pentru acest mod de mers a fost neprețuită, dacă mă gândesc la costurile reduse ale mobilității în acești 4 ani, sau la drumurile făcute fără zgomote, vibrații sau mirosuri specifice termicelor, într‐un confort peste așteptări și într-o permanentă stare de bine.

Și da, nu totul a fost perfect, au mai fost si probleme tehnice sau legate de asigurarea tehnică a producătorului, dar cu bagajul zen de zi cu zi, le-am depășit pas cu pas cu succes.

La acest moment de bilanț, nu pot să nu remarc încă o dată specificațiile tehnice care m-au impresionat la această mașină:

  • dimensiunea potrivită atât pentru mediul urban cat și pentru drumuri mai lungi,
  • greutate redusă, raportată la puterea și cuplul pe care le poate dezvolta,
  • poziția destul de înaltă la volan, vizibilitatea excelentă și stabilitatea pe viraje,
  • dotările suficiente, tehnice și tehnologice,
  • costurile reduse la revizii și la principalele consumabile (anvelope, baterie accesorii, lichide, filtru);

Așa cum am mai spus-o și cu altă ocazie, mașina asta e un mix foarte echilibrat de dimensiuni, specificații tehnice, confort, dotări și costuri, singura excepție dpmdv fiind prețul de achiziție de nou ușor exagerat, deși în ton cu piața.

În concluzie, mă felicit și dau un Big Like pentru alegerea făcută acum 4 ani, alegere pe care as face-o din nou cu inima deschisă.

Până însă de a face alte alegeri, mergem împreună înainte spre noi experiențe de drum și utilizare.

Raportul pentru luna #48 – iunie 2024

Odometru: 145.800 km

In luna iunie, aplicațiile MyRenault/ TRONITY cu care monitorizez mașina, arată ca am parcurs 1457 km și ca am încărcat/utilizat 187/ 135 kWh:

Astfel, rezultă că am consumat în medie 9.3 kWh/100 km.

Aplicația CarManager arată cheltuielile de alimentare în luna iunie, pe care le-am făcut exclusiv la stația proprie de acasă (luând in considerare aportul panourilor foto-voltaice): 0 lei.

Aplicația FotoSolar dedicată monitorizării activității sistemului propriu fotovoltaic, sintetizează pentru luna anterioară că am produs/consumat casnic (inclusiv încărcarea mașinii): 3400/974.53 kWh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.