Tesla Model Y – raportul săptămânii 17-23 iunie

Critică la adresa modului de implementare Tesla FSD

Recent, șeful programului de conducere autonomă de la Mercedes-Benz a comentat asupra lansării sistemelor avansate de asistență pentru șoferi către consumatori. Deși nu a numit explicit Tesla, a exprimat subtil dezaprobarea față de strategia de lansare a funcției Full Self-Driving (FSD) a producătorului de vehicule electrice. Acesta a subliniat că lansarea capabilităților autonome ar trebui să fie un proces treptat, pentru a construi încrederea consumatorilor și a evita promisiunile excesive, care ar putea submina încrederea în conducerea autonomă.

Executivul de la Mercedes-Benz a explicat modul în care compania lor introduce soluțiile avansate de asistență pentru șoferi. Mercedes-Benz efectuează multe teste înainte de a lansa actualizări pentru consumatori și nu utilizează testeri beta din afara companiei, spre deosebire de Tesla, care folosește date reale de la clienți pentru a îmbunătăți Autopilot și FSD. Haab a subliniat că Mercedes-Benz se ocupă de risc și validează pe teren noile sisteme cu până la un milion de kilometri înainte de a le oferi clienților, folosind angajați ai companiei în diverse etape de testare.

Drive Pilot, suita de conducere autonomă de Nivel 3 a Mercedes-Benz, este disponibilă pentru consumatori în anumite zone și depășește FSD prin nivelul său de autonomie. Cu toate acestea, este destul de limitat, funcționând doar în condiții meteorologice clare, pe timp de zi și pe anumite autostrăzi din California și Nevada, la viteze mai mici de 40 mile pe oră. În comparație, FSD de la Tesla este proiectat să funcționeze în orice condiții, inclusiv pe străzi urbane, în orice moment al zilei și în majoritatea condițiilor meteorologice.

Consumul Tesla Model Y în perioada 17-23 iunie

Cristian – Model Y Performance, Brașov

Datele pentru săptămâna 17 – 23 iunie sunt următoarele:

 • distanță parcursă: 1.383 km
 • consum mediu: 15,8 kWh / 100 km
 • încărcări acasă: 165 kWh, cost 130 lei
 • încărcări DC: 119 kWh, cost 268 lei
 • încărcări AC: 15 kWh, cost 23 lei
 • cost mediu per 100km: 30,5 lei

Ovidiu – Model Y Performance, București

Săptămâna trecută, MYP Tardis a parcurs 723 km cu 150 kWh consumați și o medie de aproximativ 20,5 kWh/100 km. În poză uitasem să resetez contorul, așa că am scăzut cei 39 km de la deplasarea curentă. Aproximativ 336 km au fost parcurși în regim extraurban, către Sunny Beach din Bulgaria.

Au fost 3 încărcări, cu un cost total de 139 RON:

 • Înaintea plecării în Bulgaria, am încărcat acasă până la 100% – 26 RON
 • O oprire pe drum, la o stație rapidă – Fines Sumen – 50 RON
 • O încărcare la hotel, pe AC, în rețeaua EvPoint – 63 RON

Consumul pe acest traseu a fost de aproximativ 19 kWh/100 km, cu 5 persoane în mașină și portbagajul plin. Afară a fost extrem de cald, 33-36 de grade.

Informații de la colaboratorii noștri ocazionali

Kodiak – Model Y Performance, Las Vegas

De la Roxana și Kodiak am primit în fiecare an informații interesante despre Model 3 și Model Y în perioada caniculară din zona Las Vegas.

In ultima săptămână temperatura a depășit adesea 40o C, iar umiditatea a scăzut sub 20%.

Sursa: Meteoblue

Încărcând de cele mai multe ori acasă, colegii nostri au realizat că nu au consumat cele 10.000 mile incluse în prețul de achiziție pentru Model YP, care vor expira la 1 ianuarie 2025. In consecință au încercat cel mai apropiat Supercharger, într-o seară când s-a făcut ”răcoare”… adică temperatura a scăzut la 35o C și încărcarea a pornit cu 187 kW în aceste condiții.

Impactul climatizării, setată de Kodiak de cele mai multe ori pe LOW în sezonul cald, se poate urmări pe ecranul ”trips”.

 • pentru o scurtă deplasare în parcare consumul a fost 48.1 kWh/100km;
 • privind consumul de la ultima încărcare, după 95 km media a fost 24.9 kWh/100km;
 • pentru ultimii 1040 km, 20.7 kWh/100km;
 • iar pentru totalul de 40.912 km (care includ un sezon rece), o foarte rezonabilă valoare de 19.3 kWh/100km, apropiată de cea afișată la bordul mașinii lui Ovidiu.

Răzvan – BMW iX (Motor City)

Pentru colegii obișnuiți cu statisticile amănunțite de parcurs și consum oferite de Tesla în ecranul trips, poate fi o surpriză că BMW a ales un mod foarte simplu de a informa proprietarii despre statisticile lunare. Asta cu toate că aplicația lor este una din cele mai complexe, cu nenumărate date istorice, valori medii și statistici pentru cei interesați.

Două exemple primite de la Răzvan pentru lunile Aprilie și Mai indică tocmai această valoare importantă: cât timp petrecem lunar la volan și cum se compară cu alți utilizatori cu același model.

 • Aprilie: consum mediu 3 mi/kWh = 20.7 kWh/100km
 • Mai: consum mediu 3.2 mi/kWh = 19.4 kWh/100km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.