La două săptămâni de când familia noastră a renunțat la ultima mașină cu motor cu ardere internă și a intrat în posesia noului e-208, am rugat-o pe Laura (utilizatoarea Peugeot-ului electric și mama mea) să transmită comunității noastre câteva din gândurile ei:
Am primit mașina în vreme de criză. A fost ca o rază de soare, la propriu, datorită culorii galbene a micului Peugeot e-208. Acum, după două săptămâni și 200 km conduși exclusiv în oraș și pe distanțe scurte pot spune că încep să simt mașina.
Poziția la volan e super confortabilă, iar bordul cu tehnologie 3D e atractiv și foarte ușor de urmărit pe deasupra volanului.
Accelerația e rapidă și pe nesimțite mă trezesc că trec de limita celor 50 km/h legali în localitate. Parcarea mașinii e facilă datorită dimensiunilor ei, a senzorilor de parcare și a camerei din spate.
Curând va trebui să o pun la încărcat – mai are 23% din baterie. Aștept momentul să o scot la drum lung și să învăț să folosesc aplicațiile pentru stațiile de încărcare. Sunt curioasă de comportamentul pe autostradă, de viteza maximă pe care o atinge și de cruise-controlul adaptiv. Până atunci însă, mai este ceva timp numai bun de făcut planuri.
Laura Marchiș

Pe lângă cele spuse de Laura, care a condus cea mai mare parte din cei 200 km, aș mai adăuga câteva lucruri pe care le-am observat cât am condus eu mașina:
- spre deosebire de Ioniq, la e-208 nu există opțiunea de a opri încălzirea și de a lăsa doar ventilația în funcțiune, lucru care ar putea crește consumul de energie în anumite situații.
- meniul sistemului de infotainment este mai greu de înțeles inițial, anumite setări fiind „ascunse” în diferite submeniuri. Asta nu reprezintă o mare problemă, însă este necesar puțin „antrenament” pentru acomodare.
- încărcarea la priza de 220V de acasă este limitată la o putere de 1.8kW prin specificațiile încărcătorului furnizat odată cu mașina.
Noaptea trecută am conectat mașina la una din prizele din curtea casei, iar în 13 ore bateria a acumulat 40% (sau aproximativ 20kWh), suficient pentru parcurgerea a 130km la un consum de 15 kWh/100km. Încărcarea de acasă a costat 13 lei (preț 0.64 RON/kWh).

După „surpriza” încărcării peste noapte, având nevoie și de mici cumpărături am plecat spre Lidl, unde știam că este instalată o stație rapidă (putere de 50kW, curent continuu), pentru a testa și acest aspect. În 34 de minute, bateria a acumulat 13.3 kWh, ceea ce înseamnă o putere medie de 23.8 kW, rezonabilă pentru încărcarea între 60-88%. Informațiile pe care le-am obținut sunt „validate” de graficul puterii de încărcare găsit pe forumul abetterrouteplanner.
Pentru că probabil v-am plictisit cu o grămadă de cifre si unitati “noi” de masura: kW, kWh, pe lângă minute și RON, atașez mai jos un screenshot din aplicația MyPeugeot care afișează viteza de încărcare în km/h, mult mai util pentru utilizatori decât toate celelalte unități de măsură.
Revin la „surpriza” de care am amintit mai sus pentru a clarifica situația. Având experiența de 10 luni cu Ioniq-ul, care în 12 ore de încărcare la 220V ajunge la 100% și cea cu plug-in hybrid-ul tatălui meu, care se încarcă full în 3.5 ore, mă așteptam ca și Peugeot-ul să se comporte similar, dar nu am luat în calcul faptul că în acumulatorul Peugeot-ului încap aproape de două ori mai mulți electroni decât în cel de pe Ioniq.
Căutând informații despre viteza de încărcare a Peugeot-ului am găsit un site care simulează viteza de încărcare a mai multor modele electrice, printre care și e-208. Nu știm cât de exacte sunt informațiile, dar le vom verifica după ce vom avea din nou libertate de mișcare.
Graficul reprezintă nivelul de încarcare al acumulatorului (și autonomia), în funcție de timp.

VA URMA

The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.
Salutare, iti recomand sa iti iei un incarcator la priza de acasa care sa duca pana la 16A, nu 8A cum ofera Peugeot. Astfel in 13 ore in loc de 40% aveai 80%. Vezi ca la Ioniq incarcatorul il poti seta pe 3 niveluri (8A, 10A si 12A) Eventual foloseste-l pe ala si o sa ai o surpriza placuta.
https://masini-electrice.ro/index.php/incarcare-auto/incarcare-la-priza/incarcator-16a-t2-detail
Salut!
Mersi pentru sfat! Am încercat cu un încărcător de la BMW și intr-adevăr aproape s-a dublat viteza de incarcare