„Practic, niciunul din planurile mele nu a mers așa cum am vrut eu” – excursii cu ID.3

Distanța parcursă săptămâna aceasta este mai mare ca deobicei, pentru că în afară de drumurile uzuale, am avut două ieșiri. Am mers luni o zi la Râșnov, 321 km dus-întors fără să încarc pe drum, am folosit 89% din baterie (100%-11%), iar sâmbătă am plecat la Sibiu pentru trei zile.

Nu am stat după mașină deloc să încarce, ba mai mult, am încarcat doar 27 de minute = 20.6 kWh pe CCS, sâmbătă dimineața în drum spre Sibiu, când trebuia să oprim pentru copii (mâncat, toaletă). Eu credeam că vom sta 15 minute pentru chestiile administrative, dar am stat vreo 35. Mașina am scos-o din priză mai devreme de atât (încărcat de la 45% la 80%), ca să încarce și altcineva, venit după mine.

In rest am încărcat la priza de acasă înainte de plecare, priza de la cazare și stația type 2 lângă centrul istoric din Sibiu de două ori.

Complicații apărute:

  • În drum spre Râșnov am prins ambuteiaj de o oră la dus dimineața și o oră la întors seara, dar aerul condiționat nu a afectat autonomia atât de  mult;

  • La Vâlcea (în drum spre Sibiu) am găsit o mașina mufată în stația de la Kaufland și nelogată în Plugshare. Am dat să plec, dar era șoferul la masina și mi-a zis că pleacă în 5-10 minute, așa că nu a fost problemă mare. La 17 minute după ce m-am conectat a venit un Mercedes EQC, am stat încă 10 minute și i-am cedat locul (când am ajuns la 80%, dar mai devreme decât aveam checkin-ul pus)
  • În Vâlcea este pe Plugshare și o stație Moon de 300 kW, o alta de 75 kW, dar atât eu cât și EQC aveam copii în mașină: ce să faci la o stație în sudul orașului, fără toaleta sau magazin?
  • Planificasem inițial să opresc la Rompetrol Gura Văii, aproape de Calimănești fix lângă DN, dar copiii au avut gura mai mare 🙂 și am oprit mai repede, Kauflandul acela din Rm. Vâlcea este amplasat perfect pentru tranzit.
  • Dacă ar fi dormit copiii, cum a fost cazul prietenilor cu care am mers, nu aș fi oprit la Vâlcea și aș fi fost nevoit să opresc atunci când se trezeau, unde nu aveam stație de încărcat, poate nici benzinărie. De data asta am avut noroc, dar am și calculat de acasă toate alternativele.
  • Stația type 2 de la “Cazarma 90” lângă centrul istoric în Sibiu a fost numai bună. Deși era foarte aglomerat peste tot cu parcarea, sâmbătă seara am gâsit-o disponibilă și funcțională; dar din cauza aglomerației din centru am atat doar 30 de minute, în loc de 2-3 ore cât calculasem eu că aveam nevoie.
  • La cazare am folosit o priză de pe casa scării și încărcătorul de 10 amperi cu care a venit mașina (2.3 kW putere maximă). Am încărcat în total circa 40 kWh în trei seri și am plătit 30 ron gazdei. Am făcut cam 300 km cu acea încărcare, pentru ca am mers agale (ca toți ceilalți, de altfel).

Practic, niciunul din planurile mele nu a mers așa cum am vrut eu, dar complicațiile au fost gestionabile, mi-am luat marjă de eroare suficientă și m-am descurcat fără să simt că suntem cu o electrică.

De exemplu, duminică am mers la castelul de lut pe Valea Zânelor de lângă Sibiu, dar erau puține lucruri de făcut acolo, așa ca am decis ad-hoc să mergem la Alba Iulia să revedem cetatea. 160 km dus-intors fara statie de incarcare type 2 prin apropierea cetății, dar am avut rezervă suficientă. Niciun stres, doar durere de picioare de la atâta mers pe jos. Însă a meritat!

Chiar dacă distanța coincide cu cea indicată de google maps, sporul de timp necesar parcurgerii traseului vine în mare parte de la aglomerația la ieșirea din Sibiu spre Transfăgărășan, extraordinar de multe masini, cam 20-25 de minute extra și vreo 10 minute în plus pentru că am mers cu 110 în loc de 130 pe autostradă.

De la Sibiu am venit la București fără pauza de încărcare, am mers cu limita legală de la Pitești la București pe autostradă și am ajuns acasă cu 9% SOC (100%-9%). Nici cea mai mică grijă la drumul acesta, pentru că știam sigur că mă încadrez (280 km, în coborâre, doar 100 km de autostradă) și că pot încărca la destinație.

Am oprit la Vâlcea, la părinții mei, și am făcut o pauză de două ore pentru că eram obosit eu, iar copiii aveau nevoie să mănânce. Clar, în multe ocazii duce mașina mai mult decât pot eu, dar tot este nevoie de stații mai multe, ca să fie mai comode drumurile medii și lungi, fără teamă de încărcare.

Câteva cifre de bilanț

În total, săptămâna trecută am condus 1045 km cu un consum de 15.7 kWh/100 km.

După 15.000 km cu ID.3 am avut costuri doar cu încărcatul, vreo 120 RON la stații DC și mai mereu acasă, unde plâtesc circa 70 bani/kWh, adică 12.6 RON/100 km, pentru un consum mediu de circa 18 kWh/100 km, aferent unui mers fără menajamente, iarna și vara. Pot rotunji la 15 RON/100 km, pentru a contabiliza pierderile la încărcare sau consum mai mare. Pot merge și mai economic, dar pentru o diferență de 20-50 RON la o mie de kilometri e aproape păcat să nu savurezi dinamica unei eletrice. Nu este ecologică risipa de resurse, dar compensez pe alte părți.

Am mai încărcat gratis și pe DC, dar nu m-aș baza pe asta, pentru că nu vreau să plătesc cu timp în loc de RON, stațiile gratuite fiind foarte aglomerate, și nici nu va rămâne gratis pe termen lung.

Cel mai des am încărcat gratis câte puțin pe AC la magazine, iar posibilitatea asta cred că va rămâne valabilă mai multă vreme. Așa că pe termen lung prețul premium plătit la stațiile rapide (un pic sub 2 RON/kWh la prețurile de azi) este diminuat de acele încărcări gratuite.

Așadar pentru simplificare, pentru cazul meu de utilizare, pot considera 15 RON/100 km pentru energie electrică ca o medie pe tot anul. Față de un diesel cu consum mediu de 6l/100 km ar însemna o economie de 21.000 ron la 100.000 km. Adică circa 40 Eur/1000 km sau 4.000 EUR la 100.000 Km.

Nu am avut încă revizie, dar la acest capitolul mi se par mici economiile. Presupunând că sunt economii 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.