După publicarea raportului IPCC și a noilor avertismente ONU despre impactul activităților umane asupra mediului, am urmărit reacțile din presă și paleta variată de comentarii pro și contra unor măsuri mai drastice de reducere a emisiilor ce contribuie la încălzirea planetei.
Un mic pas, pe care îl putem încuraja prin exemplul personal, este cel de a merge pe jos, cu bicicleta și orice mijloc de transport electric măcar în orașe. In repetate ocazii am subliniat contribuția personală, care depinde de voința fiecăruia, înaintea marilor inițiative legislative, ce se împotmolesc în jocuri politice, interese naționale și cele ale atotputernicelor industrii auto și petroliere.
Urmărind de mai mult de un an experiențele împărtășite de Klara, Doina și Wiwi, sau Marius, cu cele mai mici modele participante la proiectul Electromobilitate, sunt tot mai convins că îndemnul din urmă cu aproape doi ani, cel de-a face primul pas spre reducerea poluării din orașe cu ajutorul unui automobil cât mai compact, economic și cu preț accesibil, rămâne valabil și astăzi, când cursa autonomiilor cât mai mari și a puterilor tot mai ridicate domină actualitatea electromobilistică.
Câteva lecții învățate de la Klara (Smart), Georgiana, Doina, Wiwi (Citigo) și Marius (e-Up!)
După revenirea din tabăra de la Vlăhița, Klara a nimerit în plină caniculă timișoreană, când confortul unui automobil electric cu aer condiționat este foarte bine venit și are prioritate înaintea mersului pe jos sau cu bicicleta.
Kilometri s-au adunat repede și Smart-ul Forfour a primit o porție întreagă de electroni acasă, unde, cu ajutorul contorului dedicat, Attila monitorizează atent consumul de la plin la plin și pierderile de încărcare.
Privind doar la valorile de consum mediu realizate de Citigo și Smart în perioada de vară, este greu de apreciat dacă majorarea diferenței se datorează soluției tehnice sau intensitatea utilizării climatizării.
Smart Forfour
Cel mai probabil la IAA – Muenchen, în prima săptămână din septembrie vom afla mai multe despre noua generație de modele Smart, produse în China de JV-ul cu Geely.
Rolul tot mai mare jucat de Geely în electrificare, prin colaborarea globală cu Volvo și Polestar, iar în viitorul apropiat cu Renault în China și Coreea este interesant de urmărit în contextul accelerării tranziției spre electromobilitate.
Pentru Smart ne așteptăm la o actualizarea a tehnologiei utilizate pentru micul partener electric de oraș, lansat în 2017. Înmatriculările din primele șapte luni ale anului în Germania (record), Spania și Franța(sursa: eu-evs.com), dovedesc că Forfour rămâne în continuare foarte îndrăgit pe câteva piețe majore europene.
Clienții timișoreni s-au ciocnit însă de o barieră în calea achiziției pe scară mai largă: lipsa unui service autorizat. Așa cum ne-a mai povestit Attila, experiența cu service-ul de la Arad nu a fost dintre cele mai bune:
Din acest an am renunțat să mă duc la reprezentanța (Auto Schunn, Arad) pentru revizia periodică. După părerea mea au costurile umflate artificial, cu manopere fantomă (nejustificabile) și, cred, în total mai scump decât o revizie de Smart fosilă.
Din păcate la Timișoara nu este o reprezentanță, care să se ocupe de Smart EQ – atât despre marca cu sigla de „three pronged suppository”, așa cum o numește John Cadogan.
Am optat să mă duc la un service local, independent, pe care îl știu de pe vremea când soția avea Smart CDI.
Skoda Citigo
Salvată de amenzile europene pentru depășirea normelor de CO2 de la o moarte prematură, la doar un an de la lansare, tripleta mini a grupului VW se încăpățânează să rămână în topurile înmatriculărilor, acolo unde se livrează.
Cel mai bun exemplu este Germania, unde echipa de marketing preferă livrarea celui mai mic model electric cu emblema VW e-Up!
Nici nu este de mirare, fiindcă marca VW are nevoie de cât mai multe unități electrice vândute, ca să compenseze poluarea generată de SUV-urile tot mai mari. Cum vânzarea către public a modelelor ID.3 și ID.4 nu se derulează conform așteptărilor, vin în ajutor inmatriculările pe firmă (cu scutire de impozite) care au atins în iulie 65.1% din totalul inmatriculărilor germane, conform comunicatului KBA – Kraftfhart-Bundesamt.
După primele șapte luni, pe cea mai mare piață europeană se vede bine diferența între atractivitatea celor două modele, Forfour și e-Up (Citigo), despărțite de patru ani de progres tehnologic rapid.
Dar asta nu înseamnă că Citigo este ferit de necazuri și întălniri cu service-ul, așa cum a fost cazul Buburuzei lui Marius.
Wiwi a relatat sistematic recall-urile, update-urile derulate în service și greva micuțului prieten tocmai de 8 Martie, ca să-i strice sărbătoarea lui Doina. Despre ultima poznă a lui GO-e, ne scrie:
Lăsat două zile afară, în fața garajului, cu ochii în soare, s-a suparat și a crăpat parbrizul, pornind din zona neagră din jurul senzorului de Lane-control. Am crezut că s-a creat o diferență de temperatură între zona neagră și restul parbrizului, care a indus o tensiune.
În speranța că poate se inlocuiește în garanție, am facut o vizită la service.
Verdict: „Dacă fisura e netedă pe toată lungimea și nu agață niciunde se înlocuiește în garanție”. Din păcate chiar sus există un punctișor care agață. Se pare că acolo a fost inițial o ciupitură mai veche, pe care fiind mascată de zona senzorului, nu am observat-o.
Dacă o observam mai devreme putea fi reparată. Acum sunt nevoit să apelez la CASCO.
Wiwi ne mai semnalează pentru săptămâna trecută încă un update de soft executat în service. Ce noroc pe proprietarii de ID.3 care au început să vadă primele semne de actualizari OTA!
Imagini transmise de Alexandru, echipa ID.3.
În loc de concluzii
Cu bune și rele, proprietarii celor mai mici modele au făcut UN PAS IMPORTANT pentru a-și reduce amprenta de CO2 .
Oare când le vor urma exemplul un număr tot mai mare de persoane, care cred în știință și ascultâ avertismentele transmise de specialiști cu îngrijorare?
„Codul roșu pentru omenire” nu ar trebui să ne paralizeze de teamă, ci să devină un imbold de a face ceea ce ne stă în putere, de la mersul pe jos, la bicicletă și mai departe spre toate formele de mobilitate electrică.
10 articole despre viața de zi cu zi alături de cele mai mici modele electrice participante la proiectul nostru:
- Citigo și e-Up îndrăgesc canicula. Smart nu prea…
- Skoda Citigo – „GO-e la cișmeaua cu electroni grăbiți”
- Skoda Citigo după un an și peste 7.000 km
- Echipa mini după primul an: e-Up, Citigo și 2 x Smart
- Smart, VW e-Up! și Skoda Citigo – reîntregirea echipei mini după 47 de zile
- Skoda Citigo și VW ID.3 – săptămâna surprizelor neplăcute
- VW e-Up! și Skoda Citigo – vestitorii primăverii electrice
- Retrospectiva sezonului rece – Smart Forfour, Skoda Citigo și VW e-Up!
- Skoda Citigo – „cum m-am îndrăgostit de mașina mea de oraș”
- „Dragoste la prima pedală” – Skoda Citigo după 8 luni și 5000 km
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.