Veștile conținute de RO e-mobility index sunt bune pentru iubitorii de VW ID.3 și Renault Megane, la care am adăugat de dragul statisticilor alt concurent direct pentru buzunarul clienților: Hyundai Kona.
Pornind de la înmatriculările record din luna mai (imaginea din stânga), toate trei modelele sunt procentual în creștere, față de livrările din primele cinci luni din 2023.
O privire la parcul auto electric din Romania, arată Kona cu un avantaj de câteva zeci de bucăți față de ID.3, iar Megane urcă rapid în ierarhie, deși livrările au început cu doi, respectiv trei ani mai târziu.
Cu 8.6% din înmatriculările anului 2023, Megane și ID.3 rămân două modele de mare interes, despre care veți afla direct de la actualii utilizatori, în cea mai rapid compilată cronică de până acum, participanții livrând datele în timp record.
Datele Echipei
În perioada 12.06-18.06, echipa a acumulat un total de 2360 km având un consum mediu de 12,9 kWh/100km.
Graficul de mai jos prezintă evoluția consumului mediul săptămânal din ultimele 12 luni:
Marcel – ID.3, Cluj
- Distanța parcursă: 796 km
- Consum mediu: 112 kWh/100km
- Încărcări: 111,24 kWh
- 3xAC 56.41 kWh
- 2xDC 54,83 kWh
- Cost: 0, încărcări la job, stațiile primăriei CJ și SM, dar și la Kaufland prin cupoane.
Drumurile au fost făcute 50% în oraș, 50% extraurban.
Se pare că după actualizarea la 3.2 consumul în oraș a scăzut puțin, asta dacă nu te dai prea mult cu accelerația la maxim. În modul D mașina reacționează mai preventiv față de traficul din față, chiar dacă nu este activat ACC-ul. Faptul că radarul este activ și încetinește după cel din față este un plus de comfort.
Estimatorul de autonomie și timpul până la destinație pe traseele deja învățate de asemenea este mai precis. Nu mai trebuie să setezi destinația, trebuie doar să fii pe ruta respectivă ca estimările să apară automat. In acest mod insa, ghidarea nu va fi disponibilă .
Este vizibil că VW luptă să recupereze ecartul față de Tesla, să vedem cum va evolua, ID-urile noi au deja varianta 3.5 din fabrică.
Călin – ID.3, Cluj
- Distanța parcursă: 140 km
- Consum mediu: 16,3 kWh/100km
- Încărcări: 20,9 kWh, din fotovoltaice
- Cost: 0
Alex – ID.3, București
- Distanța parcursă: 194 km
- Consum mediu: 14,9 kWh/100km
Săptămâna trecută ID.3-ul a fost la EuroTehnoGroup pentru update-ul la 3.2 și verificarea bateriei.
Totul a mers foarte bine, în două zile eram din nou la volanul ID.3-ului, timp în care s-a mai strecurat și o geometrie scumpă de 394 lei, doar pentru a corecta poziția volanului, valorile roților fiind la fel.
În perioada cât am avut ID.3-ul în service am primit un VW Polo, manual. Tare bucuros am fost să mai folosesc și piciorul stâng la ceva, altfel nici în minge nu lovesc cu stângul.
Așa cum a spus Andrei (Kona, Brașov) la întâlnirea de la Ciugud, diferența majoră dintre noi, posesorii de electrice de azi și cei ce nu au avut încă ocazia să conducă una, este că noi am avut mașini termice de curând, iar atunci când povestim cât sunt de bune electricele, povestim având în minte termicele noastre de altă dată.
Câteva păreri despre versiunea de soft 3.2:
– Display-ul mic conține informațiile despre călătorie, un ecran mult așteptat de mine.
– Display-ul mare răspunde mai bine la comenzi.
– Consumul mi se pare mai mic, am mers mai alert și la limita superioară a vitezei, iar consumul a stat la 14.9 kWh/100km, toată săptămâna, cu AC-ul mai mereu ponit.
– Poate mi s-a părut (unde am venit de pe termică), regenerarea puțin mai puternică, dar frâna încă mi se pare slabă în a doua parte a cursei pedalei.
– Au apărut niște jocuri în meniu, nu știu dacă o să mă joc pe display-ul mașinii, având în permanență telefonul cu mine, iar pe telefon pot instala orice joc.
Pentru problema cu zgomotul ce vine din partea din spate (noul zgomot), se pare că este o problemă generată de motor/reductor, acesta fiind comandat la uzină. Despre problema motorului, consideram posibilitatea apariției unor probleme, de când am văzut un video de al lui Sandy Munro, unde au găsit niște imperfecțiuni din turnare/finisare și niște pilitură la un motor nou.
Marcel – Megane E-Tech, Deva (km la bord: 15.585)
- Distanța parcursă: 1230 km
- Consum mediu: 12,8 kWh/100km
- Costuri încărcare: 167,21 ron
După o perioadă de 11 săptămâni foarte aglomerate, în care Marcel și Cătălin au acumulat 15.585 km la bord, o scurtă notă. In acest ritm, este foarte probabil ca mașina să ajungă la prima revizie (30.000 km) în prima jumătate de an și să iasă din garanție (150.000 km) când împlinește doi ani.