Al doilea test drive cu Rivian R1T

In urmă cu o săptămână relatam despre întâlnirea cu Florin și primul test drive cu Rivian R1T, oferit cu multă amabilitate pe o autostradă de lângă punctul nostru de întâlnire din Ohio.

Intre timp, Florin și nepotul au încheiat excursia la Montreal cu următorul bilanț:

 • 3256 km
 • viteza medie 84 km/h
 • consum 25 kWh/100km

Mulțumim Florin pentru informații!

Te așteptăm oricând pe blog cu date și imagini din alte călătorii nord-americane cu primul pickup electric: Rivian R1T.

Cât de repede va trece Rivian la standardul de încărcare Tesla (NACS)?

Dedicând o bună parte a articolului descrierii meniurilor și modurilor de funcționare disponibile pentru utilizatori, comentam săptămâna trecută despre stațiile de încărcare afișate la bord, cu performanțe inferioare rețelei Tesla Supercharger.

Dacă Ford și GM au anunțat că vor utiliza conectorii Tesla pentru a avea acces la rețeua Supercharger, de ce nu ar face și Rivian un pas asemănător, atunci când momentul va fi potrivit pentru ambele firme?

Întâlnirea cu Florin și primul test drive cu Rivian R1T

La doar o zi după publicarea articolului, în cadrul unei conferințe pe teme auto, organizată de Deutsche Bank, Claire McDonough, CFO – chief financial officer, afirma că Rivian este deschis la parteneriate pentru încărcare și tehnologie, dar că va continua să investească în propria rețea, cu stații amplasate în locuri izolate, agreate de clienții atrași de Rivian pentru capabilitățile off-road.

Celor interesați de detaliile dialogului despre Rivian le recomand înregistrarea interviului cu Claire McDonough.

Foarte pe scurt:

 • anul acesta producția la Normal Illinois se va dubla, cu perspectiva unei cadențe de 150.000 unități pe an;
 • SUV-ul R1S reprezintă majoritatea livrărilor în trim II și a doua jumătate a anului, alături de pickup-ul R1T și furgoneta (EDV – electric delivery vehicle) destinată colaborării cu Amazon;
 • Capacitatea de producție pentru EDV este de 65.000/an, Rivian fiind în căutarea unor noi clienți pentru flote comerciale;
 • Prețul mediu de vânzare al modelelor Rivian în 2023 a fost 73.000 USD;
 • Varianta cu două motoare electrice produse de Rivian (în locul celor patru furnizate de Bosch) a intrat în producție;
 • Noile modele bazate pe platforma R2 vor fi lansate în trim I 2024, iar producția în Georgia este planificată să înceapă în 2026;
 • Prețul noilor modele 40-60.000 USD.
BMW iX și Răzvan între Rivian R1T și R1S

Al doilea test drive cu Rivian R1T

După scurta experiență pe autostradă, curiozitatea de a vedea cum se comportă primul pickup electric în mediu urban, m-a determinat să convoc ”echipa de testare” din Motor City să mă însoțească la întâlnirea programată la reprezentanța locală.

Pe lângă Răzvan (BMW iX), pe care l-ați mai întâlnit la numeroase alte plimbări electrice:

la acest test m-a însoțit tata. In ciuda vârstei înaintate, nu pierde nici un prilej pentru o plimbare electrică tacută, începând din 2017 la Timișoara (Renault Zoe, Nissan Leaf, Kia Soul, Jaguar iPace, Hyundai Ioniq și Kona, Tesla Model 3, IONIQ 5) și continuând în Michigan, unde am avut ocazia să mergem împreună cu BMW iX, Polestar 2 și Rivian R1T, pe lângă drumurile zilnice cu Tesla Model 3.

Locația

Service-ul Rivian din Michigan se află în Madison Heights, la 50 km de centrul de proiectare Rivian din Plymouth. Este amplasat într-o zonă cu șosele în lucru pe toate direcțiile, în așa fel încât ieșirea de la locul de întâlnire în artera principală seamănă cu o mini probă în teren accidentat.

A fost o bună ocazie de a încerca modul ”off-road”, care beneficiază de garda maximă la sol, dar suspensia foarte elastică a generat tangaj și ruliu la viteze ceva mai ridicate (70 km/h). Cu o apăsare pe ecran suspensia a devenit mai rigidă și balansul generator de ”rău de mare” a dispărut.

Însoțitorul nostru m-a provocat să încercăm modul sport, în care se dezlănțuie toate cele patru motoare și herghelia de cai, că să nu vorbim de cuplul instant la roată, mai rar întâlnit. Deși i-am explicat principiile mele de abordare a condusului pe baza criteriilor de eficiență maximă, pentru care modul ”conserve” (energie), cu tracțiunea doar pe față este suficient, tentația era prea mare.

Fără a fi atât de brutală ca la alte modele electrice de performanță din aceeași gamă de preț, R1T se năpustește cu furie înainte și te face să uiți pentru o clipă că, împreună cu cei patru pasageri, ghiuleaua pe roți are peste 3.5 tone…

Am revenit la maniere civilizate de dragul carnetului și m-am jucat cu setările suspensiei, direcției și frânarii regenerative, până am găsit combinația cu care eram cel mai obișnuit, mai bine zis, cea asemănătoare cu TM 3:

 • suspensie fermă,
 • accelerație rezonabilă,
 • frânare regenerativă puternică, care la Rivian este treapta inferioară de regenerare, cu cea superioară fiind nevoie de mai mult timp de adaptare, înainte de a deveni neplăcută pentru pasageri.

In comparație cu orice pickup condus înainte, primul model Rivian se comportă aproape ca un automobil confortabil de gabarit mare, surprinzător de agil în oraș și ușor de parcat. În ciuda gabaritului, cu ajutorul camerelor, ecranului și a imaginii 360, care permite să vezi exact distanța față de vecini, parcările nu au fost dificile.

Opinii după test drive

Fiind trei șoferi, cu peste 100 de ani de experiență la volan (împreună!…) și lăsând gusturile estetice de o parte, veneam spre R1T de la poli opuși. Răzvan cobora din luxul iX-ului, iar eu urcam din interiorul spartan oferit de Model 3.

Dupa ce am testat și ventilația scaunului, căreia mă pregătesc să-i duc lipsa în cea de a cincea vară fierbinte în TM 3, Rivianul m-a convins pe deplin.

Răzvan a apreciat calitatea interiorului, ceea ce, după mai bine de 20 ani petrecuți în proiectarea de interioare, este un compliment venit din partea unui specialist.

De mulți ani vederea l-a părăsit pe tata și aprecierile sale sunt tactile. Cu un zâmbet de satisfacție după test drive, a dat verdictul: ”se simte calitatea!”, afirmație pe care nu am mai auzit-o la adresa unui model electric din 2017, când ne-am plimbat cu un Jaguar I-Pace la Timișoara.

Daca TM 3 rezistă înca trei ani, noile modele pe platforma R2 vor fi cu siguranță în colimator, atât de convingătoare au fost cele două test drive-uri oferite de Florin și reprezentanța locală Rivian.

Epilog

Doar ce am apăsat butonul pentru publicarea articolului și în inbox am găsit următorul mesaj:

We’re collaborating with Tesla to open charging for Rivian vehicles at more than 12,000 Tesla Superchargers across The United States and Canada.

Starting as early as Spring 2024, we’ll offer an NACS adapter that allows you to charge at Tesla charging sites. In 2025, Rivian will incorporate NACS charge ports as standard in R1T and R1S and offer a corresponding CCS adapter. No matter which charging port is built into your vehicle, you’ll soon have access to over 25,000 DC fast chargers spanning Rivian Adventure Network, Tesla Superchargers and other third-party CCS networks.

This agreement makes electric vehicle ownership simpler by offering more ways to fast charge your Rivian vehicle and supports our shared mission to decarbonize transportation.

Comunicat presă Rivian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.