Smart și Citigo – echipa mini prezent și perspective

După avalanșa de știri de la IAA, revenim la detaliile din viața de zi cu zi furnizate de proprietarii de automobile electrice participanți la proiectul Electromobilitate, cu detalii despre consumul mediu realizat în luna august și evoluția din septembrie, care este de multe ori luna cu cea mai mare autonomie pentru electromobiliști, datorită celui mai scăzut consum mediu.

Smart și Citigo în luna august

Imaginea consumului mediu din luna august, nu lasă loc de îndoială că circulația în oraș cu un automobil mini este cea mai economică formă de deplasare. După plecarea buburuzei lui Marius spre Bulgaria, Citigo a rămas de unul singur în varful clasamentului celor mai economice modele, la mare diferență de alte electrice din echipa noastră. Doina și Wiwi au găsit soluția ideală pentru cazul lor de utilizare, o navetă zilnică între Săcălaz, o comună din apropiere, și Timișoara, traseu pe care acumulează între 160 și 210 km pe săptămână.

Drumurile parcurse de Klara, tot în Timișoara cu Smart Forfour sunt ceva mai scurte și mașina are nevoie de un plin cu electroni cam la două săptămâni, când Attila comunică valorile cu energia încărcată, citite pe contorul dedicat. Prin urmare, valoarea medie transmisă include și pierderile de încărcare.

Rezultatele din septembrie

Așa cum scriam mai sus, septembrie este luna de miere a electromobiliștilor, care revine din fericire in fiecare an. Temperaturile moderate elimină nevoia de climatizare, atât pentru pasageri cât și pentru acumulator, care se află la o temperatură potrivită pentru electrochimia internă și pentru recuperarea de energie prin frânare regenerativă.

Scăderea consumului mediu comunicată de Klara și Doina confirmă cele de mai sus.

În plus, în cazul Citigo se observă o scădere considerabilă a consumului față de anul trecut, pe care am observat-o la mai mulți colegi și o punem pe seama adaptării stilului de condus pentru a obține eficiență maximă. Cu orice model electric, conducerea anticipativă permite utilizarea optimă a frânării regenerative. Cu accelerații mai blânde și frânări doar prin ridicarea piciorului de pe accelerație, Doina și Wiwi dovedesc că se pot obține economii de până la 15%, față de valorile obținute în primul an.

Ce ne rezervă viitorul?

Răsfoind presa de specialitate este imposibil să nu observăm cum cresc dimensiunile și performanțele noilor modele electrice în curs de lansare în următoarea perioadă.

IAA este o bună vitrină a acestui trend, bazat pe ce este cel mai profitabil pentru firmele auto și nicidecum pentru ce este mai bine pentru buzunarele cumpărătorilor sau orașele noastre supra-aglomerate, cu mașini parcate în marea majoritate a timpului.

New e.GO Mobile

După un start promițător sub conducerea profesorului Günther Schuh de la universitatea din Aachen, singurul startup european care a ajuns sa producă vehicule electrice în serie, e.GO Mobile, a dat faliment, apoi a fost achiziționat de un fond de investiții olandez, rebotezat și în prezent promite că va relua producția mini automobilelor de oraș denumite e.GO Life.

Tripleta VW e-Up! – Skoda Citigo – Seat Mii

Lansate la IAA ediția 2019, ultima de la Frankfurt, cele trei modele produse la Bratislava au avut un succes remarcabil la public, datorită prețului rezonabil de achiziție și economicității demonstrate și în cadrul proiectului Electromobilitate prin informațiile transmise de Marius și Wiwi.

Chiar dacă spre finalul anului 2020 a fost anunțată stoparea producției, pe motive de nerentabilitate pentru grupul VW, legislația europeană, combinată cu vânzările mult mai slabe ale modelului ID.3 decât indicau prognozele inițiale, au forțat executivii VW să revină asupra deciziei și să producă în continuare un număr considerabil de e-Up, care s-a instalat în fruntea clasamentului înmatriculărilor din Germania, cu peste 20.000 exemplare livrate clienților în primele opt luni ale anului 2021.

Sursa: eu-evs

Rămâne de văzut dacă odată cu creșterea vânzărilor de ID.3 și ID.4, în ultimele luni ale anului, se vor mai produce e-Up și suratele mini, totul depinzând de bilanțul de emisii CO2 pentru evitarea amenzilor europene. Perspectiva producției unui model compact prezentat de VW la IAA este mult prea îndepărtată pentru a merita prea multe cuvinte.

În schimb, o privire la Top 10 pe cea mai mare piață europeană, dovedește cât de îndrăgite sunt mașinile mini și subcompacte pentru circulația în oraș, alte patru modele (Zoe, Smart, Fiat 500 și Corsa) fiind prezente alături de liderul e-Up! în Top 10.

Renault și Fiat

Singurii producători tradiționali europeni ce par determinați să nu abandoneze segmentul automobilelor de oraș sunt Renault și Fiat. După prelungitul succes european cu Zoe, lansarea Twingo și primele livrări ale Spring-ului, produs în China, Renault are un alt model de succes în pregătire, cu o interpretare electrică modernă a venerabilului R 5.

În grupul Stellantis, Fiat înregistrează un frumos succes cu noul 500 electric, produs în Italia, pe câteva piețe europene majore: Germania, Franța, Spania și bineînțeles Italia. În schimb în categoria sub-compactă (despre care vom vorbi în curând) Peugeot 208 și Opel Corsa sunt opțiuni foarte interesante pentru electromobiliști.

Producătorii chinezi și ORA Cat

Cu o gamă extrem de variată de autovehicule electrice cu destinație urbană disponibile pentru piața locală, producătorii chinezi urmăresc cu atenție evoluția din Europa, în special exodul marilor firme din acest segment.

Prezentarea la IAA a unuia din cele mai bine vândute modele în China, Great Wall ORA Cat (locul cinci în topul înmatriculărilor, după primele șapte luni, cu peste 25.000 de exemplare) indică intenții de livrare în Europa. Dacă ar fi să dăm crezare personalului din standul de la IAA, începând din trimestrul patru primele ORA Cat ar trebui să ajungă la clienții europeni. Prețul încă nedefinit trădează însă că pregatirea de lansare nu este finalizată, așa că un termen mai realist ar fi 2022, după obținerea omologărilor europene.

Noul Smart

Din păcate, noul Smart în prezent proiectat și în viitor produs în China de un joint venture între Geely și Mercedes, a abandonat segmentul care l-a făcut (măcar) celebru, dacă nu și profitabil. Conceptul prezentat la IAA este de dimensiunile unui Hyundai Kona, așa că deocamdată adio mașina mică marca Smart de oraș.

Microlino și alte încercări

Simpaticul Microlino promite să umple o parte din gaura lăsată de marii producțtori, dar cu volumul limitat la 10.000 unități pe an, va fi extrem de dificil de realizat profitabilitatea necesară suprăviețuirii acestei idei interesante.

Alte propuneri de la IAA, care ar putea inlocui Smart Fortwo, înfierbântă fantezia publicului dar nu și pe cea a investitorilor, foarte conservatori în Europa, fapt care reduce mult șansele de succes ale unui startup în domeniul auto, unde câteva miliarde bune sunt necesare lansării unui nou model în producție.

În concluzie, cei ce au pus mâna pe unul din modelele tripletei VW, Smart sau Fiat 500 este bine să țină de ele pentru câțiva ani, până când producătorii chinezi vor împânzi piața europeană cu alternative interesante, sau producătorii locali vor fi dispuși să înțeleagă că pentru o contribuție substanțială la reducerea emisiilor poluante din transport sunt necesare modele electrice accesibile ca preț, alimentate cu energie regenerabilă.

Altfel, totul rămâne o mascaradă în căutarea profitului maxim, chiar dacă efectele poluării și a schimbărilor climatice se manifestă prin evenimente catastrofale.

1 Response

  1. Emil Gaube spune:

    Economia de 15% fata de anul trecut nu se datorează doar acomodării cu frânarea regenerativa. Din aprilie anul asta am constatat ca regimul ECO se potrivește perfect cu drumurile noastre de zi cu zi, din punct de vedere al traficului si al confortului termic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.