A doua zi după preluarea de la Casa Auto Timișoara în iunie 2020, am urcat cu Kona pe Transalpina însoțit de Tudor și am descoperit plăcerea condusului unui crossover electric compact pe serpentinele până la Rânca.

De atunci am urmărit de la distanță cu mult interes evoluția echipei Kona, cea mai numeroasă în cadrul proiectului Electromobilitate, care confirmă că a doua generație de modele electrice de la Hyundai, reprezintă un pas înainte față de îndrăgitul Ionică, mai ales prin autonomie și viteză de încărcare.

În prima zi după sosirea la Timișoara, Tudor mi-a încredințat din nou pe Porto pentru un test drive cu totul special, oferit gazdei noastre de la IAA, bunul meu amic Helmut Theil, fost coleg la defunctul INMT – Institutul Național de Motoare Termice. Da, sunt motorist prin educație, pasiune și meserie… până la un punct, când o tehnologie mai eficientă, mai curată și mai liniștită a devenit disponibilă.
Cei ce urmăresc blogul electromobiliștilor de mai multe timp, își amintesc poate că Helmut m-a însoțit la test drive-ul cu e.GO Life la Aachen, cu ocazia inaugurării primei fabrici a startup-ului e.GO Mobile. A urmat lunga călătorie cu TM 3 de la Frankfurt la Drammen în Norvegia, după IAA ediția 2019.
Tot împreuna am făcut un test drive la Arad cu Ionică, cu ocazia inaugurarii unei stații rapide din rețeaua EVconnect, prin urmare interesul lui Helmut pentru Kona era major.

Traseul ales ne-a purtat mai întâi la domeniul Herneacova, apoi pe fostele probe speciale ale Raliului Banatului, în zona lacului Surduc.
Am pornit la drum cu setările utilizate zilnic de Tudor și am fost admonestat de Porto de câte ori am călcat o linie de marcaj, am simțit destul de viguros lane asist-ul corectând traiectoriile alese de mine și ne-am împotmolit în reglarea climatizării, prea viguroasă pentru tatăl meu în vârstă de 92 de ani, care nu pierde încă o ocazie de plimbare cu orice model electric.
Ca nouă!
Porto merge ca nouă! Nu am sesizat o diferență față de amintirea senzațiilor de anul trecut, zgomote sau semne de uzură. În plus, fiind cu simțurile electromobilistice răsfățate de IONIQ 5 și BMW iX3 la începutul săptămânii în cadrul IAA, Kona mi-a adus aminte că elementul esențial pentru dinamica unui vehicul nu este strict cuplul motor și puterea, ci raportul greutate/putere (kg/kW).
- Kona (64 kWh, tracțiune față) – 11.7 kg/ kW (1760 kg, 150 kW, 395 Nm), 0-100 km/h în 7.9 sec.
- IONIQ 5 (72.6 kWh, tracțiune spate) – 12.4 kg/kW (1985 kg, 160 kW, 350 Nm), 0-100 km/h în 7.4 sec.
- BMW iX3 (74 kWh, tracțiune spate) – 10.8 kg/kW (2260 kg, 210 kW, 400 Nm), 0-100 km/h în 6.8 sec.
Tracțiunea față nu se împacă cu pedala de accelerație bruscată și Kona răspunde nărăvaș, cu fluierături de la roțile din față, avertizând că bunele maniere la volan și o mângâiere delicată pe pedale și volan sunt bine venite.
Important era însă să aflu ce crede Helmut despre Kona, după ce a masacrat-o pe biata TM 3, din cauza sărăciei interioare (minimalismul introdus de Tesla cu Model 3 nu poate fi pe placul tuturor), dar a rămas cu o opinie foarte bună despre Ionică.
Demarajul bun, elasticitatea necesară depășirilor și ținuta de drum pe traseul virajat de pe malul lacului Surduc au fost convingătoare. De altfel, viitorul automobil personal va fi probabil un model electric, după o lungă serie de Skoda Octavia Scout diesel în ultimii 20 de ani.

Bilanțul testului de 278 km a fost convingător, cu un consum mediu de 14 kWh/100 km, la care eu am avut o contribuție negativă, cu cei 60 km parcurși pe autostradă cu tempomatul fixat la 130 km/h.
Întâlnirea cu IONIQ 5
În echipa electromobilitate, Kona ne este tare dragă. La fel ca Ionică. Porto a fost calul de bătaie pentru test drive pentru mai bine de 15 luni și 25.000 km, în care a deschis interesul pentru plăcerea și economicitatea condusului electric unui număr considerabil de persoane interesate.
Acuma, când a treia generație de modele electrice produse de grupul Hyundai-Kia bate la ușă, este firesc să ne pregătim sufletește de despărțirea de Kona și să așteptam cu nerăbdare să parcurgem trecătorile Carpaților la volanul noului IONIQ 5.
După scurta uvertură de la IAA, când o oră la volanul variantei IONIQ 5 cu tracțiune spate a trecut mult prea repede, am condus Kona până la partenerii noștri de la Casa Auto TImișoara, să facă cunoștință cu noul IONIQ 5.


Prin vitrina showroom-ului Kona a privit cu puțină invidie spre IONIQ-ul decorat cu un afiș VÂNDUT, intuind viitoarele aventuri pe care IONIQ 5 le va trăi alături de echipa noastră.
Recunoscând că a avut o viață foarte bună și colorată alături de Tudor, cu plimbări în străinătate și urcări la munte în orice anotimp, Kona se pleacă cu respect în fața noii generații de modele electrice construite de Hyundai și Kia pe platforma dedicată E-GMP.
Ștafeta va trece de la Kona la IONIQ 5, la fel cum a preluat-o de la Ionică, prietenul nostru începând din 2018. Deocamdată am aflat de la dl. Dan Budurlean, director de vânzări Hyundai Timișoara, că exemplarul nostru a fost produs și este gata de livrare din îndepărtata Coree.
Așteptăm cu interes și multă nerăbdare!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.