Tranziția spre mobilitatea electrică – reacțiile producătorilor la deciziile politice

Venerabila editură Springer Verlag, care publică cele două reviste de referință pentru specialiștii vorbitori de Germană în domeniul motoarelor termice (MTZ – Motortechnische Zeitschrift) și automobile (ATZ – Automobiltechnische Zeitschrift – fondată 1898) a publicat recent două articole de sinteză dedicate tranziției spre electromobilitate.

Planurile politice

Incepând din Europa, mai precis cu Norvegia, care a interzis începând din 2025 vânzarea de automobile cu motoare termice și pâna la Germania, Franța și Spania (cei mai mari producători auto), care fac echilibristică între reducerea poluării și interesele industriei, autoarea Christiane Koellner trece în revistă în detaliu deciziile politicienilor europeni.

America de Nord este disecată pe state, ca urmare a legislației radical diferită între California și statele producătoare de petrol sau cărbune.

La fel și China, unde autoritâțile de pe insula Hainan au interzis vânzarea de autovehicule cu motoare termice încă de anul trecut, în timp ce la nivel național, tranziția este ghidată prin cote procentuale de NEV – new energy vehicles din totalul vânzărilor de automobile noi.

Reacțiile producătorilor

Pe masură ce legislația de reducere a emisiilor pentru gazele de ardere (nu doar CO2) din transport se înăsprește, majoritatea producătorilor au elaborat strategii de evitare a amenzilor, cu menținerea profitabilității actuale, atât cât se poate.

Chiar dacă uneori este o discrepanță uriașă între vorbe și fapte, discuția despre electrificarea parțială sau totală a gamei de modele apare tot mai des în comunicatele de presă ale celor mai mari producători globali.

Pentru cei ce o fac din convingere, startup-urile dedicate electricelor, este singura cale de a acapara o felie din piața globală, aflată în prima tranziție radicală după mai bine de 100 de ani. Urmărind fluxul banilor pe bursele globale este evident că investitorii se așteapta ca firmele noi, dedicate producției de vehicule electrice, să devina viitori lideri pe piața auto în următorii 10 ani, asa cum s-a intamplat cu Tesla în ultima decadă.

Google translate face o treabă bună pentru cei ce nu stăpânesc limba inventatorilor motoarelor termice și a automobilului modern: Benz, Otto, Diesel, Daimler, iar articolele merită din plin atenția, pentru nivelul detaliilor prezentate atât în cel referitor la deciziile politice, cât și în episodul al doilea dedicat declarațiilor producătorilor auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.