Zona Marilor Lacuri americane este un loc plăcut și răcoros de petrecut câteva zile de vară, departe de arșița și aglomerația orașelor. La 20 de ani după ce am înconjurat prima oară lacul Michigan, obiectivul pentru 2021 a fost un tur al celui mai întins dintre Marile Lacuri, lacul Superior.
Câteva informații despre aceasta mare rezerva de apă dulce:
- lungime 563 km (aproximativ Timișoara – Focșani)
- lățime 257 km (aprox Alba Iulia – Pitești)
- suprafața 82.097 km2 (aproape cat Austria 83.858 km2, mai mare decât Cehia, Serbia, etc.)

Din păcate granița cu Canada nu s-a deschis încă pentru turiști, așa că ne-am mulțumit cu un parcurs pe malul sudic al lacului, care ridică și cele mai mari probleme electromobilistice, rețeaua Super Charger fiind în construcție în zonă.

Cu ajutorul unui încărcător la hotel, sau pur și simplu cu o priză montată pe stâlpul de iluminat al parcării la alt hotel, traseul planificat a fost realizabil fără stres legat de încărcare.

Surpriza majoră a fost că unul din SC-urile în construcție s-a dat în folosință cu o zi înainte să ajungem în Marquette, ceea ce ne-a dat posibilitatea să includem în traseu noi locuri pitorești, la care altfel ar fi trebuit să renunțăm din lipsa unor puncte de încărcare. Pentru cine își amintește de călătoria cu TM 3 din octombrie 2020, intitulată Adio Benzină, unul din motivele pentru care am pornit atunci pe un traseu de peste 10.000 km a fost pentru a verifica afirmația electro-scepticilor că NU poți ajunge cu o electrică oriunde.
După experiența din ultimele zile aș zice aproape oriunde, cu câteva limitări și inevitabilele surprize cu stații ocupate de mașini clasice.

Cu puțină fantezie și acordul recepționistului, chiar și aceste situații (tot mai rare) pot fi rezolvate.
Bilanțul călătoriei în două tabele furnizate de aplicația Teslafi


Alte aspecte inedite din punct de vedere electromobilistic
SuperCharger aglomerat



La un SuperCharger amplasat în parcarea unui hotel, unde locurile de încărcare sunt protejate cu conuri de plastic, pentru a nu fi ocupate de cei ce nu au nevoie de curent, mesajul de la bord indica o stație aglomerată. Ca urmare, încărcarea este limitată la 80% și blocarea stației penalizată substanțial cu idle fees. In schimb, parcarea era gratuită, după validarea tichetului de parcare la recepția hotelului.
Călătoria cu vaporul
Deși TM 3 a mai călătorit cu vaporul în Europa în 2019, de data aceasta a fost foarte derutată.

Cu toate că încărcasem înainte de îmbarcare și știam că îmi va ajunge până acasă, TM 3 îmi arata că mai trebuie să încarc o dată după debarcare, calculând și consumul necesar traversării lacului… cu vaporul.
O altă surpriză a fost după debarcare, când GPS-ul arăta că suntem tot pe malul vestic al lacului și ca urmare a bătut câmpii zece minute, până am făcut un reboot. Noroc ca eram într-o zonă cunoscută și nu ne-a încurcat prea tare. După un reboot, ne-a localizat pe malul corect (cel de est) și a indicat cu precizie consumul în funcție de viteza de deplasare și prognoza pentru SOC la destinație.








Cu siguranță după deschiderea graniței cu Canada, vom mai face o tentativă de a înconjura lacul Superior cu TM 3, acumulând experiențe electromobilistice, liniște, aer curat și peisaje de vis.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.