1000 de „argumente” pentru conducerea autonomă

Articolul publicat la mijlocul săptămânii, despre efortul Detroit-ului de a rămâne un factor relevant în viitorul industriei auto, așa cum a fost în ultimii o sută de ani, are ca temă centrală culoarul rutier dedicat vehiculelor autonome, ce urmează să unească Motor City cu centrul universitar Ann Arbor.

Din întrebările primite cu privire la articol, am remarcat un comentariu pertinent, care punea în contrast concedierile și economiile stricte impuse de firmele din domeniul auto în această perioadă dominată de criza economica și zecile de miliarde investite în conducerea autonoma.

Pe scurt, cititorul întreabă: „de ce se aruncă atâția bani pe conducerea autonomă?” Dacă adaugăm și deviza blogului nostru „plăcerea condusului electric” aparent în contrast cu conducerea autonomă, întrebarea necesită câteva răspunsuri.

Statistica accidentelor din Michigan

Cu o rețea bună de autostrăzi și drumuri secundare asfaltate sau betonate, statul Michigan are în prezent o problema majoră cu întreținerea drumurilor, dar nu suferă în egală măsură cu alte zone din lume de dopuri cronice de circulație. În special noua realitate a muncii de acasă, a descongestionat șoselele la un nivel cum nu am văzut în ultimii 20 de ani.

Cu toate acestea, statistica accidentelor fatale din ultima decada indică aproximativ 1000 de victime pe an, la o populație de 10 milioane. Aproximativ 50% din victime au purtat centura de siguranță.

Cauzele principale pentru accidentele soldate cu pierderea a mai mult de zece mii de vieți omenești sunt alcoolul, drogurile și neatenția.

Studiul cauzelor accidentelor NHTSA

Un studiu mult mai amplu, decât statistica locală indicată mai sus, a fost efectuat de NHTSA – National Hihgway Traffic Safety Admnistration. Studiul ajunge la concluzia că:

  • 94% din cauzele accidentelor sunt atribuite conducătorilor
  • 2% unor cauze tehnice sau uzurii unor componente
  • 2% datorită condițiilor meteo

Din cele peste 2 milioane de accidente cauzate de soferi si analizate in detaliu:

  • 41% au fost cauzate de identificare târzie a pericolului
  • 33% de deciziile luate de conducători
  • 11% de execuția manevrelor de evitare a accidentelor

Neatenția la volan este deseori asociată cu utilizarea telefoanelor mobile, legiferată strict pe toate piețele majore, la fel cum este abuzul de alcool sau utilizarea drogurilor și a anumitor medicații la volan.

Victime nevinovate

În contextul periculos creat de cei ce nu respectă legile, victime sunt de multe ori trecători și participanți la trafic disciplinați. Uneori efortul celor implicați în progresul tehnologiilor autonome are o motivație personală, din cauza accidentării sau chiar pierderii unui membru al familiei sau al unui cunoscut, din cauza celor ce nu respectă legile.

Îmi place să cred ca motivul principal pentru care tehnologiile de conducere autonomă și conectivitatea vor progresa, devenind standardul normal de echipare al vehiculelor în următoarea decadă, este cel de a salva vieți nevinovate.

Cu siguranță, economiile realizabile cu înlocuirea șoferilor de mari flote cu sisteme robotizate, care nu au nevoie de odihnă și concedii și nu se îmbolnăvesc, contribuie serios la motivația celor ce investesc miliarde pentru a lansa noile tehnologii (vezi investițiile în domeniu făcute de Uber si Lyft).

Utilizatori vor fi cu siguranță în număr mare, pentru rutina mersului la serviciu, când și dacă se va relua acest ritual zilnic, pentru traficul pas cu pas în aglomerațiile urbane sau pentru distante lungi și plictisitoare, pe tronsoane de autostradă cu zeci de kilometri fără nici un viraj, urcare sau coborâre.

Când mașinile vor comunica intre ele și vor lua decizii pentru cei ce sunt sub influența alcoolului și drogurilor, preocupați de ultimul mesaj sau mâncărimi la degete pentru un răspuns urgent, vom fi probabil cu toții în mai multă siguranță.

Iar atunci când ajungem la poalele Transfăgărășanului, sau altor drumuri la fel de frumoase, vom lua cu fermitate volanul în mână pentru bucuria inegalabilă de a conduce electric pe serpentine .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.