17 cazuri de utilizare – Consumul mediu din prima săptămână a anului

Anul 2021 a început cu temperaturi mai scăzute, zăpadă și ceață, intr-un cuvânt toate bucuriile sezonului rece, care fac viața electromobilistului mai palpitantă în primul an, pana variațiile de consum și autonomie sunt bine înțelese.

Echipa mini

Toate graficele sunt realizate pe baza informațiilor săptămânale comunicate de proprietari

Consumul pentru Smart, Citigo și e-Up! rămâne și in aceste condiții mai vitrege, cel mai mic din întreaga echipă participantă la proiectul Electromobilitate.

Doresc să reamintesc că valorile de consum pentru Smart-ul lui Klara includ și pierderile de încărcare, la a căror determinare procentuală cât mai exactă lucrează Attila.

Echipa compactelor

Din echipa compactelor face parte electro-leul mic, îmblânzit de Laura la Timișoara, două Opel Corsa-e și două Zoe, cu cazuri de utilizare foarte diferite.

In timp ce Darius a parcurs:

  • 217 km – 19.7 kWh/100 km (80% autostrada cu 110 km/h)
  • 168 km – 18 kWh/100 km (80% DN, restul oras)

iată ce ne scrie Radu despre naveta sa zilnică de lângă Ploiești la București:

Cu excepția zilei de luni, 11 Ianuarie, care a început cu toate ingredientele specifice sezonului alb, adică zăpada, vânt, temperaturi negative, restul intervalului a fost mai cald și mai calm (deși ușor umed).

Consumul nu e mare, dar nici mic, autonomia afișata e puțin peste 300 km, în realitate se învârte pe la 330-340 km, iar climatizarea automată o țin pe la 21.5 grade C.

Dar ZOE rezistă la toate vicisitudinile vremii (și vremurilor…) și își face conștiincios datoria și se vede bine din interior iarna de afara.

Radu Dimofte, Renault Zoe

Deși valorile de consum mediu sunt apropiate, modul de utilizare al celor doua Zoe generează uneori, în special la temperaturi mai coborâte și drumuri scurte în oraș (Andra și Darius), diferențe în limite rezonabile.

Echipa Peugeot e-2008

Cu toate că Silviu a făcut o misterioasă excursie de 2400 km (DA IARNA, drum lung cu electrica!) nu ne-a divulgat încă detalii, deși suntem foarte curioși.

Consumul mediu la lunga călătorie de iarnă a fost identic: 20.5 kWh/100, cu cel realizat de Ovidiu în București.

Echipa Niro

Așa cum se vede din graficele de mai sus, la toate exemplarele participante consumul mediu în prima săptămână din an a crescut și ne așteptăm în continuare la valori mai ridicate, odată cu înregistrarea unor temperaturi negative în cea de a doua săptămână.

Cu toate acestea, diferența între maxim și minim se menține în limite obișnuite de 17.3%.

Echipa Kona

Cea mai numeroasă și diversă, fiindcă include un exemplar Highway și unul cu peste 100.000 kilometri la bord, echipa Kona are doua grafice.

Primul este ceva mai dificil de urmărit din cauza aglomerației de valori ale celor șase exemplare.

In schimb cel de al doilea, care conține doar valorile minime din fiecare săptămână (albastru) și maximele (roșu) indică foarte clar că odată cu temperaturile scăzute, diferențele între maxime și minime variază mai mult, din cauza cazurile specifice de utilizare.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă caz de utilizare specific, să-i dăm cuvântul lui Cristian:

A venit prima săptămână de lucru din an și lucrurile se pun la hibernare pe -2, -3 grade la plecarea de acasă.

E destul de frig și temperaturile nu se modifică foarte mult în timpul zilei (în Cluj cam tot timpul a fost ceață până pe la amiaz).

Ritualul rămâne același: lucru – cumpărături (și/sau încărcat mașina) – înapoi spre casă.

In data de 10 (duminică), după o tură de cumpărături, am luat mașina la o plimbare scurtă înspre Gherla. Ceață, umed, -2 grade afară și drum fără diferențe de nivel (câmpie practic). Am condus relativ regulamentar, cu eventuale depășiri dacă îmi permitea ceața.

Consumul îl consider ok (18,6kwh/100km), clima a fost pe 21 grade și oscilam între treapta 1 și 2 la ventilație.

Săptămâna trecută am încărcat mașina după 12 zile (de la 31% la 86%). După cum se vede nu au fost drumuri lungi, deci se poate lejer în oraș încărca doar de DOUA ori pe lună (în cazul meu).
O săptămână „încărcată”!

Cristian Popescu, Hyundai Kona Highway, Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.