Concluzii CES 2021 – industria auto electrică a depășit pe cea tradițională

Cu toate că volumul de autovehicule 100% electrice noi a reprezentat doar aproximativ 1.5% din totalul înmatriculărilor din 2020, valoarea bursieră colectivă a firmelor dedicate proiectării și producției de NEV – new energy vehicles a DEPĂȘIT-O pentru prima oară pe cea a firmelor tradiționale.

Mult timp ignorate sau considerate cel mult „o modă trecătoare odată cu prăbușirea inevitabilă a viselor Tesla”, startup-urile electrice au atras capital pe piețele financiare globale și investiții fără precedent în 2020.

Chiar dacă nu am fi electromobiliști convinși, urmând sfatul „follow the money” pentru a identifica cele mai promițătoare tendințe în tehnologie, cu aplicații în industria auto, am ajunge inevitabil la CES – Consumer Electronics Show, spațiul virtual unde și în 2021 industria IT s-a intersectat cu cea Auto.

Apropierea celor doi parteneri, legați de un viitor comun, nu a fost simplă și nici rapidă. Masiva industrie auto cară în spate un sac cu peste 100 de ani de succese economice și mai multe generații de familii fondatoare, cu influență disproporționat de mare în deciziile despre viitor.

Ford, Peugeot, Chrysler, Porsche, Ferrari sunt astăzi mărci consacrate în industria auto și faptul că poartă numele fondatorilor le face cinste. Avem atât de multe nume artificiale, concepute de specialiști în comunicare în eprubete sterile, încât BYD – Build Your Dreams începe să fie o plăcere pentru ureche, chiar dacă la început a generat doar zâmbete îngăduitoare. La ce vise auto să mai aspiri în secolul XXI, când piața era deja segmentată pe plan global și solid înșfăcată de mamuți industriali, din care mulți aveau mai mult de 100 de ani de experienta?

Ușor de recunoscut după costumele impecabile, cămășile albe și cravate sobre, reprezentații de vârf ai industriei auto se deplasau la saloanele de specialitate înconjurați de un alai de colaboratori, grăbiți să facă pe placul oricărui mic împărat așezat temporar pe tronul CEO-ului.

Fast forward aproximativ 100 de ani

Industria auto se intersectează cu cea IT la CES din foame de tehnologie, necesară mai întâi managementului electronic al tot mai complexelor motoare termice. Calculatoare de bord încep să preia comanda aprinderii și injecției, apoi pe cea a tracțiunii, frânelor, emisiilor poluante, airbag-urilor, sistemelor de pretensionare a centurilor de siguranță, etc.

Structurile osificate ale industriei auto se ciocnesc pentru prima oară cu lideri IT, în cadrul unor conferințe aproape hazlii, dacă oprești pentru o clipă sunetul și privești spectacolul întâlnirii dintre ocupanții înaltelor etaje ale palatelor auto, cu tineri în blue jeans, reprezentând companii din Silicon Valley, de care universul auto nu auzise până nu demult.

Încă un salt de 25 de ani

După încă un salt în timp, ajungem în punctul de inflexiune din 2021, când industria auto tradițională nu doar admite că viitorul va fi electric, autonom și conectat, dar se auto-proclamă lideri în electrificare.

Chiar așa să fie? … răspunsul este: follow the money!

Sursa: google

Tesla este de departe cea mai valoroasă firmă auto, nu pentru performanța incredibilă de a fi vândut primele 500.000 automobile 100% electrice în 2020. Cifra reprezintă mai puțin decât producția VW sau Toyota în trei săptămâni.

Impreună cu Nio, Xpeng, Li Auto, Canoo și alte startup-uri mai puțin cunoscute, valoarea bursieră colectivă a firmelor dedicate exclusiv autovehiculelor electrice a depășit 1300 de miliarde USD, în timp ce valoarea firmelor auto tradiționale se zbate în jurul valorii de 1200 miliarde USD.

Rațional? Irațional? Vom lăsa investitorii să răspundă întrebării de ce „aruncă” banii după un segment de doar 1.5% al vânzărilor auto.

Câteva răspunsuri de la CES 2021

Intre răspunsurile conturate prin ideile dezbătute în conferințele de la CES cel mai clar este faptul că noile firme auto sunt privite ca generatoare de valoare continuă prin software, asemănător cu device-urile smart din IT.

Automobilul ca generator de venit pe întreaga durată a vieții

Modelul tradițional, prin care contravaloarea unui automobil era încasată de producător odată cu vânzarea en-gros a producției de către dealeri, este defunct.

Tesla a demonstrat că vânzarea de automobile online direct clienților este posibilă și pandemia a obligat în 2020 mulți dealeri să se adapteze din mers noului model de comerț, unde clienții preferă sa comande de la distanță și să recepționeze mașinile în fața casei.

Odată livrat, automobilul clasic începe procesul de îmbătrânire și devalorizare, în timp ce noua generație de automobile, gândită și pusă în practică de Tesla și copiată rapid de cei cu abilități în soft, începe sa producă venituri suplimentare, prin serviciile oferite online.

Actualizările programelor OTA (over the air) sunt cunoscute de la calculatoare și smartphone, dar au fost introduse în universul auto tot de Tesla, spre delectarea proprietarilor și consternarea ale producătorilor tradiționali, incapabili să înțeleagă cum poți oferi performanțe superioare și funcții suplimentare în mod gratuit?

Performanță și funcții ca servicii

In universul auto clasic, echipa de proiectare trece la un proiect nou, odată cu lansarea unui model în producție. In noua realitate din universul auto conectat, o copie digitală a fiecărui model vândut este menținută și actualizată, cu fiecare etapă de îmbunătățire a softului, adăugare de noi funcții, etc.

Conectivitate premium, conducere autonomă, acces la jocuri, sunt doar câteva din funcțiile adăugate unui automobil conectat, care devin o sursă de venit permanent. Pentru clientul pasionat de tehnologie lipsa acestor actualizări a devenit inacceptabilă.

De ce ar fi tratat automobilul altfel decât telefonul? Am ajuns în punctul de evoluție al mobilității electrice, în care putem discuta despre „smart car” și „dumb car„?

Nio încearcă să împrospăteze conceptul acumulatorului ca serviciu. Pe lângă prețul de achiziție mai mic, pentru proprietarul unui automobil electric este destul de ușor de înțeles de ce ar prefera un acumulator de dimensiuni reduse pentru deplasările obișnuite de zi de zi și unul mult mai mare pentru călătoriile lungi, chiar dacă în loc de încărcare rapidă, se poate efectua o înlocuire și mai rapidă a acumulatorului într-o stație automată (voi reveni la acest subiect într-un nou articol dedicat subiectului).

Conducerea autonomă

Probabil nici un alt domeniu nu a stârnit atâtea discuții și controverse la CES cum a fost suita de senzori necesari conducerii autonome și mai ales softul, care promite să preia responsabilitatea condusului din mâinile șoferilor obosiți, distrați, băuți sau drogați, salvând măcar o parte din cele 1.5 milioane de vieți pierdute în fiecare an din motivele enumerate.

De la controverse legate de denumire și până la costul suplimentar al sistemelor încorporate în noile modele (cu capabilități limitate la anumite condiții) conducerea autonomă este domeniul cel mai îndepărtat de cel auto tradițional, dar unde giganții din IT și telecomunicații joacă pe teren propriu.

Indiferent dacă este în prim plan softul, bazat pe inteligență artificială (AI) și învățare continua în rețele neurale, pe baza informațiilor colectate de flota aflată în circulație, sau soluții de hardware, concurenții din noua industrie „smart auto” vor trebui să le stăpânească pe ambele.

Prezentarea primului sedan Nio eT7 a fost o dovadă despre duelul în domeniul performanțelor super computerelor de bord, care pot prelucra volumul de date necesar conducerii autonome, preluat de la suita de senzori de la bord.

O altă soluție mult discutată la CES, despre prelucrarea centralizată a datelor si transmiterea comenzilor de execuție către automobil ar fi posibilă odată cu implementarea rețelelor 5G, care ar permite vitezele de transmitere de date necesare unui astfel de model.

Față de optimismul din urmă cu câțiva ani, industria auto și IT preconizează în momentul de față introducerea etapizată a conducerii autonome:

1. Transportul de marfă pe distanțe lungi, între depozite aflate în afara aglomerațiilor urbane. Acest pas este favorizat de costul relativ mic al sistemului de conducere autonomă (hard + soft) și al modificărilor necesare camioanelor tradiționale, comparativ cu eficientizarea transportului greu. Camioanele ar funcționa continuu cu opriri doar pentru operațiunile de logistică și de întreținere preventivă, pe baza diagnozei de la distanță si eliminarea salariilor șoferilor ar fi o economie directă.

2. Distribuția de mărfuri și pachete în zonele peri-urbane ar putea fi pasul următor de evoluție, combinat cu electrificare. Pe lângă avantajele legate de reducerea emisiilor poluante, această etapă are rolul de familiarizare a populației cu vehicule autonome de tot felul și câștigarea încrederii pentru implementarea celui de al treilea pas.

3. Transportul autonom de persoane sau robotaxi este următoarea etapă, în care experiența acumulată în fazele precedente și ieftinirea suitei de senzori ar putea fi aplicată pentru scopuri comerciale mai întâi, apoi pentru automobile private.

Un viitor fascinant

După ediția din 2020 scriam La CES kilobiții au înlocuit kilowații (sau „caii putere”).

Anul 2021 începe sub auspicii sumbre în lupta cu un dușman global comun, care afectează sănătatea întregii societăți umane. O parte din liderii mondiali se pare că au înțeles că poluarea are aceleași efecte devastatoare asupra sănătății. In același timp, o generație mai tânără de politicieni, mai sensibili la subiecte ecologice, este pe cale să adopte măsuri tot mai restrictive pentru emisiile poluante din toate domeniile, o felie serioasa de responsabilitate revenind industriei auto.

Exuberanța (irațională?) demonstrată de investitori pentru domeniul mobilității electrice s-a materializat într-o noua realitate, în care firmele dedicate electrificării au acces la cele mai ieftine surse de finanțare, prin emiterea de acțiuni, în timp ce firmele tradiționale înregistrează pierderi, datorită costurilor în creștere și a vânzărilor în scădere.

Sunt aceste traiectorii în contrasens suficiente pentru a justifica că firmele ce produc 1.5% din modele înmatriculate în 2020 valorează mai mult ca cele care au asamblat 98.5% din produsele ajunse la clienți?

Răspunsul este ascuns în software și în posibilitatea teoretică ca acel 1.5% din volumul total să aducă venituri pentru următorii 10 – 15 ani producătorilor, în timp ce pentru 98.5% socoteala este încheiată, dar valoarea încasată este din păcate insuficientă pentru a aduce profit producătorilor și dividende investitorilor.

Promisiunea viitorului auto este uriașă și își are izvorul de bunăstare în SOFT, nu în ceea ce am denumit timp de peste 100 de ani AUTOMOBIL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.