Naveta pe timp de iarnă (la -4 °C) cu Renault Zoe ZE50?

Pentru că astăzi a fost frig, a nins și n-am mai mișcat mașina de două zile am zis să simulez o scurtă navetă spre oraș pe timp de iarnă cu Renault Zoe.

Dar și pentru că aveam drum spre magazinul din comuna de care aparține satul în care ne-am dus veacul pe timp de pandemie.

Așadar, într-o seară de duminică, 17 ianuarie 2020, la -4 grade Celsius cu ninsoare, am parcurs un drum total de 24 km (dus întors) și am obținut ceea ce se poate vedea mai jos.

Datele problemei au fost următoarele:

  • precondiționare din aplicație vreo 5 minute
  • bateria avea aproape -4 grade Celsius la plecare
  • am mers cu 22 grade la interior, scaun și volan încălzit jumătate din drum

După cum puteți vedea, consumul a fost unul de 20 kWh/100 km și am consumat 13% din baterie. Ceea ce, la un scurt calcul, după la o autonomie maximă de 184 km în condițiile acestea.

Folosind consumul afișat pe bord costul per 100 km ar fi de 14 lei, având ca referință 0.7 lei/kWh cât plătesc dacă încarc acasă. Dacă încărcăm la stațiile publice, situația e alta, dar asta rămâne subiectul altui articol.

Din păcate, s-ar putea ca cei 20 kWh/100 km afișați pe bord să nu prea fie reali și, de fapt, consumul să fie mai mare. Se poate observa foarte ușor din procentul consumat. Din nou, studiez problema și voi reveni cu un articol și un video pe această temă. La fel și cu pierderile de la încărcare.

Chiar și așa, am calculat eu, după ureche, că într-un scenariu pesimist Zoe tot e mai ieftin cu 11 lei/100 km decât Nissan Qashqai-ul diesel din dotare.

Mai multe găsiți și în video-ul de mai jos, dacă vă pasionează cifrele și poveștile de acest gen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.