22 martie 2022 o zi pentru istoria mobilității electrice: Tesla made in Germany

În șirul necontenit de știri sumbre din țara vecină, este foarte ușor de ignorat faptul că astăzi la Giga Berlin au fost livrate primele Model Y din producția europeană.

Prezența în număr neobișnuit de mare a politicienilor, care profită de orice ocazie pentru a atrage o parte din mirajul marilor realizări pentru propriul capital politic, necesar următoarelor alegeri, a luat turnuri comice, când ministrul economiei a declarat că Giga Berlin a demonstrat că Germania se „poate mișca repede”.

Pentru o zi au fost uitate toate întârzierile birocratice, toate piedicile puse de bine-intenționatele „organizații ecologiste”, preocupate de orice altceva decât de dependența Germaniei de petrolul și gazul rusesc, de numărul enorm de SUV-uri de peste 2 tone produse de mărcile tradiționale germane sau de piedicile continue puse oricărei înăspriri a reglementarilor de emisii europene.

De data aceasta însă nu s-au luptat cu un CEO-angajat. Chiar dacă salarul este de milioane, orice CEO este tot un angajat în cele din urmă, a cărui carieră poate fi curmată de nemulțumirile marilor acționari. Baletând între interesele acționarilor principali, propaganda sindicalistă și un orizont limitat până la următoarea raportare trimestrială, prudența este o virtute în rândul executivilor din lumea auto.

Dispunând de un lobby imens de puternic, dar șovăielnici în fața schimbărilor epocale din industria auto, acești auto-proclamați semi-zei ai industriei auto, nu pot risca o acțiune fără precedent, cum a fost construirea fabricii Tesla de la Grünheide fără aprobări finale, cu clauza de a restabili terenul la starea inițială, în caz că aprobarea nu ar fi fost acordată în final.

Minunea aprobării s-a petrecut cu întârziere, în huiduielile celor ce afirmă în continuare că rigurozitatea birocratica tipic germană ar fi fost șuntată în favoarea Tesla. Este de-a dreptul amuzantă răsfoirea presei germane din această seară, în care cea mai mare investiție recentă din industria auto pe teritoriul Germaniei este răstălmăcită în fel și chip.

În timp ce primii clienți se vor bucura de noile Model Y performance MADE IN GERMANY și producția la Grünheide va crește treptat până la volumul planificat: o jumătate de milion pe an, noua fabrică din Texas se apropie și ea de inaugurare, construcția de la Austin începând cu două luni mai târziu (iulie 2020) decât cea de la Berlin (mai 2020).

O altă știre din lumea auto ar putea fi trecută ușor cu vederea în iureșul necontenit despre nenorocirile din țara vecină sau strălucirea inaugurării de lângă Berlin, dar este realitatea cinică a afacerilor cu orice preț: RENAULT A REÎNCEPUT PRODUCȚIA LA MOSCOVA

NOTĂ: sursa imaginii din titlu Automobilwoche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.