VW ID.3 – detalii despre motorul electric

În acest material încerc să explic câteva ceva despre motorul platformei MEB, de unde face și VW ID.3 parte.

În general, motoarele electrice sunt mici, ușoare, puternice, flexibile, extrem de rapide în răspuns, cu o complexitate mecanică redusă și o fiabilitate de invidiat.

Motorul de pe VW ID.3 este numit APP 310, ”APP” de la faptul că motorul și reductorul sunt poziționate în paralel cu puntea, practic o dispunere transversală, iar ”310” de la valoarea maximă a cuplului, exprimat în Nm, pe care îl poate dezvolta.

*imagine preluată de pe site-ul VW.

Motorul vine în mai multe versiuni de putere, începând cu 110 kW și ajungând până la 170 kW.
Da, așa de flexibilă este puterea unui motor electric, dar cu atât mai interesant este că puterea nominală a motorului este de doar 70 kW.

Această putere de 70 kW este utilizabilă pe termen lung, puterile de 110 kW – 170 kW sunt disponibile pentru 30 min. Cu greu extragi această informație din textele din marketing, dar să nu aveți nicio emoție, în cei 34.000km pe care i-am acumulat, nu am reușit vreodată să ating această limitare. Iar dacă stilul meu de mers este ceva mai economic, aflați că nici prietenii mei cu ID.3-uri nu au atins vreodată această limitare.

În configurația folosită pe VW ID.3 1st, motorul dezvoltă 150 kW și un cuplu maxim de 310 Nm. Lucrează între 0 și 15.000 rot/min – corespunzător vitezei maxime de 160km/h.

Motorul este promovat că ar putea atinge 16.000 rot/min, ceea ce mă face să cred că reductorul este similar pentru toate aplicațiile, inclusiv variantele cu două motoare (unul pe fiecare punte), pentru că acele variante pot atinge 180 km/h.

Contrar cu ceea ce știam de la motoarele termice, unde curbele de cuplu și de putere aveau tot felul de vârfuri și pante, pentru un motor electric curba de cuplu și putere, în modul teoretic, este foarte simplu de desenat.

Folosindu-ne de formula:  kW = (Nm * RPM) / 9549.

Știind valorile maxime ale parametrilor de performanță pentru motorul ID.3: cuplu-310Nm și putere -150kW, putem genera următorul grafic:

Până la 4700 Rot/min, motorul va dezvolta 310 Nm, iar de la această turație până la 15.000 rot/min va dezvolta 150 kW.

Pentru un prim mod de a verifica calculul, am făcut o accelerare de la 2000 RPM și până la 12500 RPM, la limită cât să nu depășesc viteza de 139 km/h pe autostradă.

Datele obținute cu ajutorul aplicației CarScanner sunt următoarele:

Am extras datele și le-am pus alături de datele teoretice, iar graficul arată cam așa:

Datele din CarScanner nu sunt 100% exacte, iar asta pentru că informațiile semnalelor ajung una câte una, în ordinea: Limitarea de Cuplu, Puterea, RPM.

Dar folosindu-ne de aceste date, putem concluziona că motorul dezvoltă cei 310 Nm și cei 150 kW din specificatiile tehnice.

Din datele afișate observăm că până în 100 km/h (9500rot/min) motorul oferă aproximativ 155 kW și după această viteză de rotație puterea tinde la 145 kW.

Alte informații complementare articolului le găsiți în următorul video:

Pasul următor, pentru a face analiza completă, ar fi să măsor puterea și cuplul pe un banc dinamometric și astfel să văd cât din această putere ajunge la roată. Dar din informațiile găsite, se pare că în România nu avem un banc care să măsoare corect un motor electric.

Dacă totuși știți sau dețineți un banc dinamometric capabil să măsoare bine motoarele electrice, vă rog să-mi lăsați un mesaj și astfel să bifez și ultimul pas al măsurătorii motorului.

Până la următorul material, să ne auzim cu vești bune!

1 Response

  1. Viorel O spune:

    Multumim, e bine de stiut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.