Al patrulea Model Y parchează în garajul nostru virtual. Un nou coleg în echipa Tesla!

Salutare, mă numesc Adrian Stan, sunt din Ploiești și sunt un împătimit al mașinilor electrice!

Totul a început în anul 2020, în luna Ianuarie când, în cadrul emisiunii „Super Speed”, a fost prezentată cea mai accesibilă mașină electrică la momentul respectiv: Skoda Citigo e-IV. N-am stat foarte mult pe gânduri și în ziua următoare am pornit spre Porsche Bucuresti Nord, unde am plasat comanda. În ciuda restricțiilor din pandemie, în data de 3 aprilie 2020 mașina sosise la reprezentanță. Am pornit cu nerăbdare spre București să ridic bijuteria: Skoda Citigo E-IV, echipare Style, culoare Crystal Blue. A fost dragoste la prima accelerație. De atunci am savurat fiecare km parcurs alături de „Albăstrica” mea, fără absolut nici o problemă!

Majoritatea încărcărilor le-am efectuat la stații publice (Kaufland, Lidl, etc), ocazional și acasă. Și uite așa am ajuns în luna Ianuarie 2023, cu peste 35.000 km parcurși electric, când apare vestea cea mare: Tesla a redus prețurile masiv!

După ce am stat, m-am gândit, m-am învârtit, documentat, urmărit review-uri, m-am hotărât asupra unui Model 3 Standard Range. Dar înainte de comandă, aveam nevoie să văd un exemplar live, să-mi fac o părere… și aici și-a făcut apariția colegul meu de la job, Marius, cu al său Model 3 SR+.

După o plimbare în jurul Ploieștiului, întâi ca pasager și apoi ca șofer (îi mulțumesc lui Marius că avut încredere să mă lase să conduc minunăția lui de mașină!) am rămas foarte plăcut impresionat de ce știe să facă această mașină. Un singur lucru mă dădea un pic înapoi, garda la sol relativ mică și spațiul redus la pasagerii din spate, moment în care Marius a scos asul din mânecă și mi-a spus că are un prieten în Brașov cu un Model Y Performance și poate să meargă cu mine, să-mi fac o idee despre dimensiunile acesteia.

Zis și făcut, a doua zi am pornit spre Brașov, unde proprietarul acelui Model Y Performance, Cristian, ne-a întâmpinat cu entuziasm și mi-a prezentat mașina lui, recent achiziționată. Primul impact a fost „wow”, mașina era uriașă atât la exterior, cât și la interior.

A urmat un test-drive, prin împrejurimi, plimbare care a început cu mine pasager pe locul din dreapta și s-a încheiat cu mine la volan, plin de entuziasm, după ce Cristian m-a încurajat să conduc al său Model Y Performance (pe aceasta cale îi mulțumesc și lui Cristian pentru încrederea oferită!). Astfel, balanța s-a înclinat spre un Model Y, datorită spațiului extra, plus o gardă la sol mai generoasă. În drum spre casă, nu am mai stat pe gânduri și am făcut comandă pentru un Model Y Standard Range, alb (mi-aș fi dorit Long Range-ul, dar bugetul meu era de altă părere).

Lunile au trecut, iar nerăbdarea devenea din ce în ce mai mare. În tot acest timp am citit și am urmărit tot ce se putea citi și urmări despre Model Y și despre Tesla în general. Pe parcurs, am ținut legătura cu consilierul meu Tesla, care m-a îndrumat cum trebuie să procedez pentru accesarea programului Rabla Plus. Și uite așa a sosit sfârșitul lunii aprilie, când am fost anunțat de faptul că mi-a fost alocată o serie de șasiu și în scurt timp voi primi factura proformă pe care trebuia să o achit în următoarele zile. A venit și factura, am achitat-o și așteptam cu nerăbdare ca aceasta să sosească, având termen estimativ de livrare, data de 25 mai.

Între timp, am continuat să urmăresc toate articolele, știrile și videoclipurile legate de Tesla. În data de 15 mai, observ pe site-ul Tesla un Model Y Long Range, alb cu un discount de 3300 Euro față de prețul de bază. După câteva telefoane și ceva calcule rapide, hotărăsc să-mi sun consilierul Tesla, să-l întreb dacă pot schimba comanda, deși plătisem deja pentru un Model Y Standard Range. A urmat un șir de discuții în urma cărora, consultantul a reușit să-mi modifice comanda: mi-a fost alocată o noua serie de șasiu și emisă o nouă factură cu diferența de plată, de 3700 euro. Aflat în culmea fericirii pentru schimbarea făcută, am fost să achit diferența de plată.

A doua zi am aflat că mașina era deja ajunsă în curtea Tesla, iar în data de 18 Mai am fost și am ridicat-o! (ridicată la propriu, cu platforma, deorece programarea pentru numere roșii în Prahova era de abia peste o săptămână, iar eu nu mai aveam răbdarea necesară!).

Astfel, în timp ce scriu această povestioară, noua mea bijuterie, un Model Y Long Range, cu doar 2 km la bord, așteaptă cumințică în garaj numerele roșii. După ore întregi de butonat, configurat și testat diverse funcții, am rămas foarte plăcut impresionat, fiind cu totul altceva, față de o mașină obișnuită!

Acum, de abia aștept să o conduc, să ne împrietenim și sunt sigur ca îmi va aduce zâmbetul pe chip, mulți, mulți km de acum înainte! O surpriză foarte placută a fost faptul că mașina este fabricată pe 1 Mai 2023 și echipată cu motor spate din generația nouă – 4D1 (hairpin windings).

Legat de „Albăstrica”, aceasta a rămas în familie, noul posesor fiind tatăl meu, care se va bucura de ea la fel de mult cum am făcut-o și eu.

În încheiere, sunt recunoscător pentru faptul că există astfel de oameni binevoitori, precum Marius și Cristian, care își răpesc din propriul timp pentru a ajuta, a oferi informații și a promova acest fenomen: Electromobilitatea!

Toate cele bune, Adrian Stan – Ploiești (Model Y Long Range)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.