Șase luni cu Mitsubishi Outlander PHEV

            Mașina pe care o dețin este un Mitsubishi Outlander PHEV 4X4 din 2014, care a depășit de curând 164.000 km la bord. Acest automobil are un motor de 2.0L aspirat, și două motoare electrice atribuite fiecărui ax al mașinii.

Bateria ar o capacitate de 12 kWh, dar după șapte ani de utilizare, mai are doar 80% din capacitatea inițială. Mașina o încarc în fiecare zi acasă (uneori de două ori pe zi) la o priză normală de 220 V. Bateria îți permite o autonomie de 30-38 km pe modul full electric. După descărcarea acumulatorului, motorul termic pornește automat.

            În intervalul iunie-noiembrie am reușit să colectez date interesante legate de regimul de utilizare a unui SUV PHEV. În cele șase luni am parcurs 10.682 km, alimentând cu 640 L de benzină și consumând 1023,7 kWh, reieșind un consum mediu de 5,9 L/100 km și 9,5 kWh/100 km.

Costurile privind combustibilul și energia electrică au fost în valoare de 4550 RON (42.60 lei/100 km)

           

În cele șase luni mașina nu a fost menajată, am avut mai multe drumuri în fiecare lună în care am avut nevoie să tracteze o remorcă de 750 kg.

            Mașina a fost utilizată în regim normal. Am avut luni când am parcurs mai mulți km în afara orașului, iar consumul de benzină a fost, evident, mai mare. În lunile când am petrecut mai mult timp prin oraș, am avut ocazia sa încarc mai des per 100 km și consumul de benzina a scăzut vizibil, dar a crescut cel de energie electrică.

            Această mașină se comportă foarte bine pe distanțe scurte în oraș, unde se poate folosi foarte mult avantajul rulării pe modul electric. La distanțe lungi, condus pe autostrada, consumul de benzină depășește 10 l/100 km.

Am ca exemplu excursia din Sibiu la Budapesta din luna octombrie. Am fost cinci adulți în mașină și am parcurs 1093 km într-o zi. Aproape 95% din distanță a fost parcursă pe autostradă la o viteză de deplasare de 130-140 km/h. Temperatura de afară a fost cuprinsă între 2-6 grade Celsius. Astfel, am obținut un consum de 10,4 L/100 km.

Alte articole scrise de Cristian

6 Responses

 1. George spune:

  Foarte bun materialul scurt concis si la obiect -concluzia este o masina rentabila ptr buzunarul nostru – bravo

 2. Stanescu Alexandru spune:

  Buna ziua domnule Hadar! Imi place stilul, concis și la obiect.
  Sunt curios, cat au costat reviziile in acest interval.
  Drumuri bune in continuare!

  • Hadar Cristian Octavian spune:

   In perioada respectiva am fost la reprezentanță si am facut schimbul de ului, filtre si placute. Costul a fost in jur de 1000 de lei.

 3. Ovidiu spune:

  Un material bine documentat prezentat.
  Si eu sunt din Sibiu si de ceva timp ma documentez despre achizitia acestui model. M-ar ajuta cateva pareri/sfaturi poate un numar de telefon in privat daca se poate. Drumuri bune in continuare !

 4. Ileana Danci spune:

  Buna ziua,va rog frumos să-mi dati si mie un sfat,am văzut un outlander,2018 hibrid 92000de km la bord si Nustiu dacă merita sau nu sa o cumpăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.