E frumoasă, e puternică, e confortabilă. A fost dorită și este iubită!
Mobilitatea a făcut parte din mine și din familia mea încă de când m-am născut. Tot timpul în mișcare, de mic. Prin spitale cu mama, pe locomotivă cu tata în copilărie, studiind temeinic în adolescență, zi de zi sute de kilometri pe navetă sau prin delegații, fie rutier, fie aerian, fie feroviar.
Nu prea e județ unde să nu fi ajuns cu Dacia Spring, iar câteva țări vecine au fost parcurse, în mod tăcut și fără poluare, de pneurile pe 14” ale ”micuței chinezoaice”.
Cochetam de mult timp cu alte mărci… Renault, Ford, Kia, MG, Nissan, Citroen, Peugeot, Hyundai, Volvo, VW, Skoda unde am solicitat oferte. Ore de conversații, analize de oferte, dotări, calcule de risc, oportunități, avantaje etc. Așteptam chiar și un nou model electric de la Dacia cu caracteristici asemănătoare lui Sandero, dar… n-a fost să fie așa.
Trecerea de la Spring la Model 3
Unul dintre cele mai frumoase momente din viață este atunci când mergi să-ți ridici din reprezentanță mașina nouă.
Trecerea de la Spring la Model 3 a fost imensă. In afară de faptul că ambele sunt asamblate în China, se conduc cu totul și cu totul altfel. Dacă cu Spring te strecori pe oriunde, urci borduri, macadam, dealuri, cu Tesla trebuie să fii atent la stâlpișorii pe unde parchezi, borduri, bolovani, gropi, la pantele și rampele de la intrarea din benzinării, reprezentanțe auto etc.
1. Preluarea Tesla
15 zile au trecut de la precomandă până la momentul când am pus mâna pe volan. Am comandat mașina în 4 noiembrie și am preluat-o în 19 noiembrie. Cu echipa de la Tesla am vorbit încă din mai-iunie, când am luat decizia achiziției unui autovehicul electric nou.
Am apreciat comunicarea fără de cusur cu reprezentanții Tesla (comenzi, livrare, contabilitate). Procesul este 100% on-line, am încărcat asigurarea RCA în aplicație, am primit un termen de livrare. Deși m-am prezentat cu 3 ore înainte de momentul stabilit, mașina a fost pregătită cu numere roșii, spălată și încărcată 99%. Am avut răgaz timp de jumătate de oră să o inspectez… Eram un zâmbet!
2. Drumul București – Fălticeni
Fiecare secundă care trecea din drumul de 7 ore de la București la Fălticeni o simțeam intens. Identificam, rând pe rând, dotările, farurile adaptive, accelerația, ținuta de drum, confortul, etanșarea, acoperișul panoramic, sistemul de sunet. Chiar și pe un drum cu ceață, vizibilitatea era excepțională. În imaginea de mai jos, felul cum farul stânga desenează participantul la trafic din sens opus.
A fost nevoie să încarc doar o dată la ElDrive Bacău, de la 37% la 55% (13.2 kWh – 28.48 lei) pentru a-mi asigura energia necesară navetei de a doua zi.
Am ajuns acasă cu 27% SoC după 419 km. Aș fi ajuns cu 9% fără încărcarea de la Bacău, deci drumul București – Fălticeni se poate parcurge FĂRĂ ÎNCĂRCARE. Consumul mediu a fost de 12.5 kWh/100 km pentru primi 430 km.
3. Naveta cu Tesla
Toate mașinile din portofoliu le-am folosit pe zilnica și necesara navetă. Uneori stau și mă gândesc dacă nu cumva ieșeam mai bine dacă îmi cumpăram un apartament aproape de locul de muncă. Dar așa nu mai învățam să repar Opel Corsa C 1.3 CDTI (4 ani), să mă bucur de fiabilitatea și versatilitatea Daciei Sandero 1.5 dCi (6 ani) sau de ușurința de condus a Daciei Spring (1 an și jumătate). Iar acum… Tesla Model 3 2024.
Mă aflam în fața faptului împlinit să fac naveta cu Tesla! Încălzire în scaune, în volan, lumini exterioare excepționale, conduită de drum ireproșabilă. Dacă în Spring simțeam suspensia la orice denivelare, în Tesla parcă plutești. Am consumat 14.5 kWh dimineața (ora 6) și 10.2 kWh seara (ora 18). A se observa asemănarea relief/consum.
- Navetă Fălticeni – Pașcani (50 km)
- Navetă Pașcani – Fălticeni (50 km)
4. Încărcările cu Tesla
Fiind duminică, am făcut un test de încărcare la o stație de 75 kW din Suceava (eCharge Penny). Am ajuns cu 18% SoC și 3 grade Celsius în exterior (nu am precondiționat bateria, dinadins). Mașina a început să tragă cu 35 kW, iar după 20 de minute trăgea cu 75 kW. După 31 de minute, în baterie au intrat 25 kWh, stația contorizând 28.8 kWh, deci aproape 4 kWh au fost direcționați pentru încălzirea bateriei LFP.
Acasă, la -3 grade Celsius, Tesla începe să precondiționeze bateria timp de 30 de minute (aprox. 1 kWh). Ulterior, energia intră în baterie. Momentan, încarc cu cablul de Dacia care funcționează fără cusur. De exemplu, în timpul unei sesiuni de încărcare de 8 ore, s-au încărcat ~14 kWh.
5. Ce urmează?!
O participare împreună cu fetele mele la evenimentul din 30 noiembrie la ATA – Academia Titi Aur. Este o frumoasă tradiție a echipei noastre de a prezenta colegilor noile mașini la scurt timp după achiziție, în cadrul unui eveniment de promovarea a mobilității electrice. Să ne vedem cu bine!
Îmi plac mașinile, trenurile, sunt pasionat de industria transporturilor, în general și de industria feroviară, în particular, călătoresc de-a lungul și de-a latul României, Europei, experimentând provocările mașinilor electrice, care mi-au demonstrat că oferă o lume mai bună, mai curată și liniștită pentru urmașii noștri! Hai la drum cu mașina electrică!
Când aveai două Springuri, în mijlocul săptămânii schimbai Springul ca sa-l pui la încărcat acasă la soare pe celălalt. Acum crezi că îți va ajunge un plin pt o săptămână de navetă sau miercurea mergi cu Springu?
Păstrezi ambele Springuri sau „măriți” unul din ele?
Salut! Se pare că nu am văzut mai mult de 450 km autonomie, însă circul cu preîncălzire, toate funcțiile active. Voi vinde un Spring sau celalată mașină cu motor termic, ultima rămasă în familie. Mulțumesc frumos!!
Și felicitări pt nouă achiziție! Să fie într-un ceas bun!
Felicitari! O sa iubesti ecosistemul Tesla cum multi ajung sa iubeasca ecosistemul Apple.
Nu mentionezi ce varianta de Model 3 ai luat.
Din datele incarcarii la Bacau (37£ -> 55%, 13.2 kWh) se pare ca e o baterie de peste 70kWh (datele se extrapoleaza la 73). Deci e Long Range. Dar e LR RWD sau LR AWD ?
Zice ca e LFP, deci e cea de 60kwh
Ai dreptate. Mi-a scapat mentiunea asta. A trebuit sa recitesc articolul sa o gasesc.
Mulțumesc! E un Standard Range. La statie s-au contorizat 13.2 kWh, dar cu tot cu pierderi ar fi intrat 11.8 kWh. Plus că SoC-ul nu e chiar liniar la bateria LFP. Mă aștept să fie un 58-59 kWh capacitatea utilă a bateriei.
Falicitări Mihai! Chiar așteptam o surpriză de la tine și uite cât de faină e. Să vă poarte cu grijă! 🤗