Salonul auto de la Shanghai a pornit la drum în 1985 și a devenit punctul de întâlnire al industriei auto globale, începând de luni, 19 aprilie, până în 28 aprilie.
Dacă privim statisticile din 2019, când 1100 de firme din 20 de țări au expus în complexul expozițional din Shanghai și s-au bucurat de interesul a 11.000 de jurnaliști acreditați și peste un MILION de vizitatori, realizăm anvergura manifestării. Organizată la fiecare doi ani, alternativ cu cea de la Beijing, ediția 2021 este extrem de importantă din mai multe puncte de vedere, începând cu faptul că se va derula cu vizitatori, spre deosebire de marile manifestări din apus, care au fost anulate începând cu Geneva 2020, sau amânate.
Daca enormitatea pieței auto chineze este greu de apreciat doar din cifre, atunci diversitatea și numărul producătorilor de componente și al firmelor producătoare de automobile electrice este și mai dificil de cuprins. Chiar dacă în clasamentele înmatriculărilor de autovehicule electrice din Europa și SUA apar pe primele poziții Tesla și modelele mărcilor tradiționale, un număr foarte mare de piese, începând cu acumulatorii, sunt produși de firme chineze.
Tranziția spre electromobilitate a fost marea oportunitate a industriei auto chineze de a prelua conducerea în mai multe domenii, începând cu materiile prime, acumulatori și componente electronice, pe care efortul susținut în domeniul automobilelor clasice nu a generat rezultatele scontate, exporturile auto din China fiind destinate piețelor în curs de dezvoltare din America de Sud, Africa și Orientul mijlociu.



Cu totul altfel se derulează exporturile de automobile electrice, în frunte cu Model 3 SR+ produs la Shanghai, MG ZS, Polestar 2 și BMW iX3 asamblate în China, împreună cu alte șase modele ale unor startup-uri dedicate producției sau proiectării de automobile electrice, ce se vând pentru început pe cele mai receptive piețe europene (Norvegia, Olanda, Marea Britanie).
Strategia de electrificare, cu care au împins exporturilor spre piața europeană și nord americană (în special cea de autobuze electrice, asamblate de BYD în California și Canada), s-a derulat sub bagheta autorităților din capitală. Subvențiile pompate în această cursă de dominație auto mondială în epoca electrificării, se ridică la sume fabuloase, pe care guvernele unor țări mai mici nu le au la dispoziție, iar cel din SUA nu a fost interesat să le investească, cel puțin în ultimii patru ani.
Conform unui comunicat al Asociației producătorilor auto din China, doar în primul trimestru din acest an, vânzările au depășit 2.4 milioane de automobile, din care variantele electrice reprezintă mai puțin de 10%. (cifrele exacte le vom afla și publica peste câteva zile).
Tesla în China
Tesla a fost primita cu covorul roșu în China, fiind prima si deocamdată singura firma străină care produce automobile la Shanghai, fără a avea un partener chinez. Prin construcția în timp record a fabricii din Shanghai și cu ajutorul substanțial din partea autorităților locale pentru a limita lock down-ul de anul trecut la mai puțin de două săptămâni, Tesla a preluat conducerea înmatriculărilor pe piața din China cu Model 3 și Model Y produse local.
După livrări de 1.600 Model Y în ianuarie, au urmat 4.600 în februarie și 10.151 în martie, ceea ce dovedește că ritmul de producție este în creștere rapidă, chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul fabricii vecine, unde se asamblează Model 3, care a livrat 25.000 de exemplare în luna martie.
Prin urmare, indiferent dacă Tesla va fi sau nu prezentă la ediția actuală, rezultatele din primul trimestru, au redefinit etalonul cu care se măsoară toți cei ce concurează pentru atenția și buzunarul clienților chinezi, subiect despre care se va discuta intens în următoarele două săptămâni la Shanghai.
O mostră a „declarațiilor de război”, premergătoare salonului de la Shanghai, găsiți în articolul din Autonews China, prin care Huawei anunță investiții de un miliard USD pentru tehnologie de conducere autonomă „mai avansată ca Tesla„.
Anunțurile producătorilor, premergătoare deschiderii salonului:
AUDI
Grupul VW este unul din cei mai mari producători de automobile globali, care a declarat depășirea Tesla ca obiectiv strategic. Audi va prezenta la Shanghai al treilea pas din aceasta ofensivă (primii doi cu e-tron nu au funcționat), despre care știm că va fi primul produs asamblat pe noua platformă electrică dedicată, dezvoltată împreună cu Porsche, PPE – Premium Platform Electric.
BMW

BMW va prezenta publicului chinez SUV-ul iX, cu grila controversată, dar apărată de designerii casei bavareze.
FORD

În prezent, Ford oferă doar modelul electric Territory în China, dar anunțul că noul Mach-e va fi asamblat de JV-ul cu Changan, vine la timp pentru salonul auto, pentru a accelera precomenzile.
HONDA

Prezentat în premieră sub forma de concept la Beijing Auto Show, SUV-ul electric Honda, este pornit pe calea spre producție.
HYUNDAI – KIA


Pe langa IONIQ 5 și Kia EV 6, grupul coreean Hyundai-Kia promite câte un model electric nou în fiecare an în China, începând cu 2022. După comunicatele preliminare, până în 2030 vor fi lansate 21 modele electrice, în paralel cu reducerea numărului de modele pe benzină de la 21 în prezent, la 14 în 2025.
GEELY

Cel mai mare producător auto privat chinez, Geely, va arăta publicului primul model Zeekr 001, al unui brand nou denumit Zeekr, destinat sa fie 100% electric. Este încă neclar dacă Zeekr va înlocui alt brand electric premium al grupului Geely denumit Lynk & Co. sau activitățile se vor derula în paralel.
POLESTAR

Alt membru din marea familie Geely, Polestar anunță o rundă de finanțare de 550 milioane USD, care va contribui la lansarea în producție a conceptului Percept, pregătit pentru ieșirea la scenă la Geneva în 2020. (prezentarea a fost în cele din urmă virtuală, după anularea salonului).
LOTUS

O altă firmă a grupului Geely, Lotus anunță investiții de un miliard USD pentru transformare într-un brand full electric.
Sperăm să vedem și noul Smart electric la Shanghai, dezvoltat de Geely și Mercedes pentru producție în China.
General Motors

GM prezintă la Shanghai viitorul model Cadillac Lyriq, bazat pe platforma Ultium, dezvoltată împreună cu LG Chem.
La timp pentru salon, GM și LG Chem, parteneri pe calea electromobilității în SUA, au anunțat investiții de 2.3 miliarde USD în cea de a doua fabrică de acumulatori la Spring Hill, Tennessee. Construcția primei fabrici pentru acumulatorii Ultium este în derulare la Lordstown, Ohio.
MERCEDES

Imediat după lansarea limuzinei electrice de lux EQS, Mercedes a prezentat lumii varianta electrificată a SUV-ului GLB, denumita EQB, cu șapte locuri.
SAIC – MG
Dacă MG Cyberster va vedea lumina zilei vreodată, pentru a reda strălucirea brandului ex-britanic, rămâne de văzut, dar tot ce conține Cyber în denumire generează valuri majore în media sociala în prezent (Cyber-truck anybody?)
SILK EV

In aceeași zonă la intersecția dintre realitate, legende și vise frumoase se poziționează și firma Silk EV, un start-up care beneficiază de designul elaborat de celebrul Walter de Silva, a cărui cariera cu VW și alți producători majori, face parte din legendele automotive.
Dacă este doar o reacție la Cyberster, din partea celui de al doilea mare producător auto de stat chinez FAW (First Automotive Works), primul fiind SAIC (Shanghai Automotive), sau o încercare reală de poleială a brandului full electric Hongqi, lansat de FAW, rămâne de văzut.
Poate cu această ocazie vom afla și ce s-a ales din Byton, după achiziția „salvatoare” de către FAW.
TOYOTA

Cu vânzări totale de peste 1.8 milioane în China anul trecut, Toyota și Lexus se văd obligate să renunțe la jumătățile de măsura (UX 300E) și mașini electrice produse de firme chineze și rebotezate Toyota, doar pentru îndeplinirea cotei obligatorii NEV și evitarea amenzilor.
Cu puțin noroc, așteptarea s-a încheiat. La Shanghai vom vedea primul crossover asamblat pe noua platformă electrică dedicată, denumită e-TNGA (Toyota New Global Architecture)
VOLKSWAGEN
Pe lângă viitorul Audi pe baza platformei PPE și ID.6 prezentat lumii de curând, grupul Volkswagen promite și alte surprize pentru Shanghai.
XPENG
Din cele peste 100 de firme producătoare de automobile electrice în China, NIO, Xpeng și Li Auto se bucură de notorietate internațională, datorită frecventelor analize publicate pentru cele trei firme cotate pe brusa din New York.
Dacă NIO a depășit de curând ștacheta primelor 100.000 de automobile electrice livrate, Xpeng anunță un rezultat spectaculos pentru primul trimestru, cu o creștere de 487% față de anul trecut. Ca să rămânem ancorați în realitate și să ne întoarcem de unde am pornit la drum cu poveștile despre salonul auto de la Shanghai, această creștere înseamnă 13.340 de automobile livrate în primul trimestru, ceea ce reprezintă mai puțin decât producția Tesla în două săptămâni, doar în China.
Cu toate acestea, sedanul P5 poate deveni un model de interes în Europa, unde SUV-ul G3 și sedanul mai mare (și mai scump) P7 încep să apară în rapoartele înmatriculărilor din Norvegia. In ce măsura clienții europeni vor putea utiliza legal sistemul de conducere autonomă XPilot 3.5 (echipat cu 32 senzori, 2 unități Lidar, radar și 13 camere) rămâne de urmărit în funcție de evoluția legislației, rămasă cu câțiva pași în urma dezvoltării tehnologiei… (sau poate intenționat restrictivă, până când producătorii europeni vor ajunge la un nivel acceptabil în domeniu?)

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.