Auto Shanghai 2021, prima zi – „producătorii tradiționali încep să se trezească”

Cel mai bun rezumat al primei zile la salonul auto de la Shanghai, ediția XIX, a fost formulat de Thomas Ingenlath, CEO Polestar, spre finalul unui interviu cu Bloomberg, când afirmă:

Producătorii tradiționalii încep să se trezească!

MERCEDES

Dacă Mercedes nu v-a convins încă de seriozitatea intențiilor de electrificare cu modelele EQA și mai ales EQS, după doar trei zile de la prezentarea primei limuzine electrice de lux Mercedes, prestigioasa firmă germană a dezvăluit detalii despre cel de al treilea SUV electric din programul de producție pentru anul 2021.

Mercedes EQB

EQB completează gama EQA – EQC cu un vehicul de dimensiunile Jaguar-ului I-Pace, dar cu posibilitatea de a plasa doi copii, sau adulți sub 1.65 m, pe un al treilea rând de scaune. EQB va fi produs în China și Ungaria (uzina din Kecskemet) și livrările încep anul acesta. În 2022, EQB este programat pentru lansare în America de Nord. (Vom reveni cu detaliile tehnice comparative și concurenții direcți).

AUDI

Audi A6 e-tron

Asemănător cu concurenții direcți din Stuttgart, echipa Audi nu a lăsat să treacă mult timp de la prezentarea modelului electric de acces în gama premium, Q4 e-tron, și a ales salonul de la Shanghai pentru lansarea viitorului A6 e-tron.

Construit pe noua platforma electrica PPE, dezvoltată împreună cu Porsche pentru gama modelelor de vârf a grupului VW, A6 e-tron vine cu un catalog de dotări și funcții ADAS care vor satisface pe cei mai exigenți clienți, cei care nu aderă la filozofia calculatoarelor pe roți și își doresc automobile premium sau de lux adevărate, cu propulsoare ecologice.

GENESIS – brandul de lux al grupului Hyundai-Kia

Grupul coreean Hyundai-Kia ne-a convins în repetate rânduri de seriozitatea aspirațiilor de electrificare, chiar daca nu și cu livrările, ce nu au ținut pasul cu cererea.

Cele două modele din prima generație, Ioniq și Soul, au fost gândite pentru transport economic și ecologic pe distanțe zilnice până la 200 km. A doua generație, Kona și Niro, a dovedit că un acumulator de 64 kWh și unul din cele mai eficiente propulsoare (motor+transmisie+electronică) din industrie se pretează la călătorii pe distanțe lungi.

Recent lansatele IONIQ5 și EV 6, ridică stacheta și mai sus, cu o platformă dedicată, spațiu generos și viteză mare de încărcare, aspectele esențiale pentru electromobilistul „de rând”. Pentru cei ce nu pot trăi fără luxul oferit de mărcile tradiționale germane sau Lexus și Jaguar, grupul Hyundai Kia a dezvăluit în prima zi a salonului de la Shanghai modelul Genesis Electrified G80.

Genesis Electrified G80

Cu toate că primele livrări sunt promise spre finalul anului (2021), informațiile tehnice sunt deocamdată destule de succinte.

FORD

Ford Evos

Ford s-a lăsat (prea) mult așteptat în universul electromobilistic, dar la Shanghai a anunțat producția noului Mach-e în China. Odată cu dezvăluirea unei imagini cu noul Ford Evos, fără detalii despre motorizare (până la ora publicării acestui prim episod de la Auto Shanghai), cele mai colorate speculații au început să circule cu mare viteză. Vom aștepta până la confirmarea oficială , dacă Evos va fi produs în variante electrice sau electrificate, așa cum a promis Ford (Europa) că va fi întreaga gama europeană.

TOYOTA

Acompaniat de noi promisiuni gigantice despre zeci de modele electrice, cândva mai târziu… Toyota și Lexus au fost împinși de legislația chineză să lanseze un nou model electric.

Conceptul bZ4X este un prim răspuns la cotele de vânzare pentru NEV-new energy vehicles, care în China NU INCLUD variantele hibrid, promovate de Toyota în Europa și SUA.

Dezvoltat împreună cu firma chineză BYD și partenerii japonezi de la Daihatsu, Subaru și Suzuki, noul bZ (beyond Zero) va fi cu siguranță un model individualizat pentru fiecare marca, cu un volum global semnificativ de producție.

O primă impresie

Ofensiva producătorilor tradiționali, treziți cu întârziere la realitatea tranziției inevitabile de la combustibili fosili arși în motoare cu randament mic și emisii poluante, spre surse de energie regenerabilă utilizate cu eficiență de trei ori mai mare, este de urmărită cu mare atenție.

Probabil piața Nord Americană ne va demonstra cine este cu adevărat dedicat electrificării și cine o face doar forțat de amenzile europene și cele din China. Se conturează un avantaj competitiv pentru viitoarea evoluție a producătorilor activi pe piața din China, câtă vreme hibrizii nu vor fi incluși în categoria NEV și întregul efort tehnologic se concentrează pe optimizarea acumulatorilor și pilelor de hidrogen, a motoarelor electrice și electronicii de comanda și a proceselor de încărcare sau înlocuire rapidă a acumulatorilor.

Cu speranța că legiuitorii europeni se vor trezi la realitate, înaintea unui foarte posibil PHEV-gate de proporții, urmărim în continuare cu mult interes ce se petrece în complexul expozițional din Shanghai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.