Avem soluții electrice pentru cazuri extreme de utilizare?

Un bun amic timișorean ma anunța de curând ca va veni în Motor City, tocmai din Seattle, pentru a cumpăra un M3. Am îndrăznit să întreb: „Tesla M3?”… deși Michigan este ultimul loc unde ar fi indicat sa cauți o Tesla second hand.

Iată răspunsul:

Îmi plac mașinile cu care poți să mergi câte sute de mile dorești, dacă ai nevoie…

Dragos Margineantu
Sursa: google maps

Distanța dintre Dragoș și noi (Seattle și Livonia) este ceva mai mare de 3.700 km, ceea ce este mai mult decât de la Oslo la Atena (google indica 3374 km), sau Moscova la Londra (2878 km), dar mai putin decât o călătorie ipotetică cu mașina de la Helsinki la Lisabona (4398 km).

În realitate, pentru transportul de produse industriale și alimentare astfel de distanțe sunt normale, cu situații în care sute, sau chiar peste o mie de kilometri sunt necesari zilnic, pentru a respecta termenele de livrare, chiar dacă în multe țări numărul de ore petrecute la volan în scop profesional este limitat și pauzele impuse.

Cât ar dura călătoria cu un vehicul electric?

Am încercat să înțeleg cât ar fi diferența timpului de călătorie pentru a parcurge distanța cu TM 3 (Tesla Model 3 long range), una din puținele mașini electrice, cu care poți parcurge distante foarte lungi în prezent, cu ajutorul rețelei rapide de încărcare Tesla Super Charger.

Punctele de încărcare indicate de aplicația Tesla pentru traseul Livonia – Seattle și timpul cumulat al celor 17 încărcări planificate, prelungesc atât distanta la 2380 mile (3830 km), cât mai ales durata la 46 ore de călătorie.

Bilanțul pare să justifice răspunsul primit de la Dragoș, în special pentru șoferii profesioniști. De ce ar prelungi cineva o călătorie oricum lungă, cu încă 74 mile (119 km) în căutarea staților de încărcare?

Ca să nu mai vorbim de agonia celor 10 ore și 25 minute de încărcare recomandate, cuprinse intre minim 20 minute și maxim 55 minute, înainte de trecerea munților, la Butte în Montana. Algoritmul google determină că drumul poate fi parcurs în 34 de ore cu un vehicul clasic.

Plusul de 35% procente la timp și 3% la distanta sunt doar valori ipotetice, calculate pentru Model 3 long range. Aceste valori ar fi total diferite în cazul încărcării unor acumulatori de mari dimensiuni, necesari pentru camioane de cursa lungă și ar reprezenta costuri suplimentare inacceptabile, cel putin în prezent, pentru transportatori.

Ce soluții există în prezent?

Transportatorii de mărfuri pe distanțe scurte și medii și distribuitorii de pachete în aglomerațiile urbane, anticipează legislația antipoluare tot mai strictă și testează diferite soluții electrice puse la dispoziție de producători. Acestea sunt domeniile în care vedem primele aplicații pentru vehicule electrice, fie că sunt cu acumulatori, sau cu pile de hidrogen.

Prioritatea pentru transportul de mărfuri fiind autonomia și viteza de realimentare, soluția cu pile de hidrogen pare să fie cea preferată pentru camioanele grele de cursă lungă. Randamentul energetic al întregului ciclu, de la producție la consum, este mai scăzut decât soluția cu acumulatori, dar este oricum mai ridicat decât eficienta motoarelor diesel, utilizate pe scară largă în prezent atât pentru transportul rutier cât și naval.

Freightliner electric

Cu observația că soluția poate fi considerată ecologică doar dacă utilizează energie regenerabila și hidrogen verde (vezi o prezentare în detaliu aici), este interesant de urmărit efortul alianței între Franța și Germania pentru a ține pasul cu soluțiile avansate din China, Coreea și Japonia, principalii promotori ai hidrogenului în prezent.

Tranziția lentă spre electrificare, începută cu 20 de ani în urmă cu puternică susținere guvernamentală, a dus la dezvoltarea unei industrii puternice pentru producția de acumulatori, accesorii și stații de încărcare atât în China, cât și în Coreea și Japonia.

Producătorii auto europeni sunt dependenți în prezent de furnizori de acumulatori din Asia, care au construit numeroase fabrici în Europa și nu își pot permite să rateze din nou viitoarele oportunități de afaceri legate de producția și utilizarea hidrogenului.

NIO si schimbarea rapida a acumulatorilor

Pentru vehiculele cu acumulatori, soluția cea mai rapidă de „realimentare” în prezent este cea perfecționată de Nio, cu sprijinul financiar al guvernului chinez, prin utilizarea stațiilor de schimb (în trei minute) pentru acumulatori.

Hyundai și pile de hidrogen

În planul pilelor de hidrogen, va fi extrem de interesant de urmărit progresul proiectului inițiat în Elveția de Hyundai pentru transport cu camioane electrice alimentate cu hidrogen.

Apariția mai multor modele de vehicule comerciale electrice de toate dimensiunile, echipate cu acumulatori, demonstrează interesul producătorilor consacrați în domeniu (Mercedes, Volvo, Kenworth, Navistar, BYD), dar și a celor noi în domeniu, cum sunt Tesla, Rivian, Workhorse și alianța GM-Nikola (dacă va supraviețui actualului scandal).

În loc de concluzie o privire în viitor

Tesla Semi

Chiar dacă în prezent electrificarea transportului rutier și naval pe distanțe lungi este într-o faza experimentală, experiența dobândită pe distanțe scurte și medii va fi extrem de utila pentru alegerea soluțiilor optime, în funcție de cazul de utilizare.

Important este că în prezent, pentru livrarea de marfă și distribuția de pachete în aglomerațiile urbane, există numeroase alternative de modele electrice de la diferiți producători (linkuri găsiți la final).

Limitele tot mai stricte de emisii poluante dar și concurenta cu producătorii asiatici, generează motivația investițiilor mari necesare în acest domeniu pentru a găsi soluțiile necesare cazurilor extreme de utilizare.

Pentru noi ceilalți, pasionați de mobilitatea electrică, un drum lung parcurs cu opriri pentru încărcare, poate fi o ocazie de relaxare, de comunicare cu alți electromobiliști plecați la drum, sau cei dragi de acasă, de joacă a copiilor plictisiți de drum sau de plimbare a animalelor de companie.

Generatorul de curent cu pila de hidrogen GM

Câteva informații despre firmele implicate în electrificarea transportului comercial electric:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.