Poate vă amintiți anunțul de săptămâna trecută despre un nou participant la proiectul Electromobilitate, Cristian Popescu din Cluj, cu a sa Kona Highway.
Momentul are o semnificație dublă:
- În primul rând, Cristian ne va transmite date reale din viața de zi cu zi cu o mașină electrică în Cluj, un oraș deschis mobilității electrice, cu un relief deluros și trafic foarte dens.
- În al doilea, cu siguranță vă amintiți cât de copleșitor pro Highway (74%) a fost răspunsul la sondajul de opinie lansat de Tudor în media socială. Dacă ați trecut cu vederea articolul din 3 iulie, iată rezultatele:
Trebuie să recunoaștem că, deși am auzit de multe ori electromobiliști români, și de pe alte meleaguri, afirmând că priorităților lor sunt autonomia și viteza de încărcare, am fost surprinși cât de mare este diferența numărului de voturi pentru varianta Highway, mai accesibilă la preț, dar echipată cu acumulatorul de 64 kWh, despre care Darius scria recent că elimină frica de autonomie.
Discuție despre acumulatorul mic (39.2 kWh)
Obișnuința unei „autonomii” de sute de kilometri, moștenită de la utilizarea unui automobil cu motor termic, pare să fie greu de alterat cu argumente raționale legate de:
- Cazul de utilizare – dintr-un alt sondaj lansat de Tudor pentru lucrarea sa de licență, știm că majoritatea respondenților utilizează mașina electrică în medie 30 km zilnic, ceea ce coincide cu rezultatul la nivel european.
- Prețul de achiziție – cu cât acumulatorul este mai mare, prețul de achiziție crește semnificativ.
- Masa acumulatorului „cel mai mare” transportată zilnic, deși este utilizată rar, doar la drumuri lungi de vacanță.
Adepții filozofiei „doar atât acumulator, cât are nevoie clientul în 90% din cazurile de utilizare” au lansat de curând Lexus UX300e, Mazda MX 30 și Honda-e în Japonia, tripleta grupului VW, Mini SE și noul Fiat 500e în Europa, în timp ce pionierii Leaf, Zoe, i3-ul bavarez și Kia Soul coreen au fost actualizate cu acumulatori tot mai mari.
În China cel mai bine vândut automobil electric în luna august a fost un miniautomobil de oraș, care costă o zecime din prețul unui Model 3, care a dominat înmatriculările electrice, de la lansarea producției Tesla la Shanghai.
Vom reveni în repetate rânduri la această discuție probabil, mai ales după lansarea Daciei Spring, care pentru a menține prețul scăzut, accesibil unui grup mai mare de persoane interesate, este echipată cu un acumulator mic.
Cât de practic este acumulatorul mic atât pentru buzunar la achiziție, cât și în viata de zi cu zi, datorita timpului scurt de încărcare și a masei reduse, puteți citi în numeroase articole despre Hyundai Ioniq, sau cele scrise de Klara Bereczki cu Smart Forfor, Marian Nica cu Fiat 500e (varianta US) și de Marius Bârsan cu buburuza de la Baia Mare (Ozone 3).
La fel cum procedează majoritatea participanților la proiectul Electromobilitate, Cristian ne-a trimis prima imagine cu consumul afișat la bordul Konei și următoarele precizări:
În general conduc doar în oraș, de acasă la serviciu, eventual cumpărături, iar în weekenduri fac și câte o ieșire mai lungă. Se poate vedea în data de 12 septembrie.
Cristian Popescu, proprietar Hyundai Kona Highway, Cluj
Odată cu consumul și câteva imagini cu Kona am primit și promisiunea unor viitoare articole, chiar un jurnal.
BINE AI VENIT CRISTIAN în echipa Electromobilitate, așteptăm cu interes jurnalul tău de călătorie cu Kona Highway.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.